Belle van Zuylen en VueScan

VueScan, scanprogramma voor alle scanners

VueScan toont weer zijn waarde, kort nadat ik bij John binnenloop. Ik hoor hem vloeken. Als ik hem vragend aankijk verklaart hij, ‘ik heb deze foto gescand, maar het ziet er niet uit. Kijk eens, allemaal blokjes’.

Nadat ik even over zijn schouder heb meegekeken, merk ik op, ‘jij had toch ook VueScan gekocht een tijdje terug?’.

‘Ja, dat heb ik’, is zijn reactie, met een toon waaruit nog weinig overtuiging klinkt dat VueScan de oplossing gaat geven.

Maar vier minuten later heeft hij VueScan weer geïnstalleerd. Het programma herkent direct de aangesloten, nieuwe scanner van John. Een minuut later heeft hij een scan zonder blokjes. John zucht, ‘ik ga direct de nieuwste versie van VueScan ophalen’.

VueScan, de scanhulp

In 2002 ontdekte ik VueScan, het scanprogramna van Ed Hamrick. Ik had een scanner en verbaasde me over de slechte kwaliteit. Na veel verloren tijd met de meegeleverde software ging ik op zoek. Die zoektocht bracht me bij VueScan. Toen ik later Polyvisie kocht met miljoenen afbeeldingen had ik in korte tijd meerdere scanners. Daarbij bleek het programma over nog veel meer functionaliteit te beschikken dan ik al kende.

Er zijn meerdere situaties geweest waarbij VueScan zich positief onderscheidde van meegeleverde of los verkrijgbare scansoftware. Enthousiast was ik over het verwijderen van stofjes en krasjes. We moeten daarbij even niet vergeten dat ik het heb over het begin van deze eeuw.

Bij een van de scanners was een aangepaste versie van het programma Silverfast meegeleverd. Dat was een extraatje, meldde scannerfabrikant Epson in zijn documentatie, om stofjes en krasjes te verwijderen. Niet dus, of in ieder geval niet zo goed en gemakkelijk als met VueScan.

De Nikon scanner annekdote

Voor het scannen van dia’s adviseerde een archivaris me een Nikon Coolscan. Een apparaat van rond de 2000 euro. Voor ik er eentje ging kopen, wilde ik het eerst testen. Ik huurde er eentje voor twee weken. Er zat software bij, maar met de mij al vertrouwde VueScan ging het ook. De scanner beviel me goed, dus besloot ik zo’n Nikon Coolscan aan te schaffen.

Juist in die week kondigde Nikon aan te stoppen met de semi-professionele scanners. Het was volgens hen een middensegment waaraan, met de komst van digitale camera’s, geen behoefte meer was. Vergissing natuurlijk, met al die negatieven en dia’s die nog op zolders liggen. De scanner die ik wilde bleek direct niet meer verkrijgbaar.

Na uitgebreid zoeken vond ik er eentje in Canada. Na een mailwisseling maakte ik het benodigde geld over. Twee weken later werd mijn betaling teruggestort. Ze hadden zich vergist, het apparaat was er niet meer. Het enige leuke aan de transactie was, dat ik door valutaverschil meer terugkreeg dan ik had betaald.

Nikon scanner

Twee weken daarna vertelde ik mijn Canadese ervaring aan Gerrit. ‘Oh, ik heb ook nog zo’n Coolscan van Nikon. Ik gebruik het niet meer. Je mag het hebben’. Hij gaf me een kop koffie en verdween naar zijn werkplaats. Even later overhandigde hij me een Nikon Coolscan III, speciaal bedoeld voor 35mm films en dia’s. De software kon hij niet vinden.

‘Geen probleem’, zei ik nadat ik hem uitvoerig had bedankt. ‘Ik heb VueScan, die herkent hem wel’.

En inderdaad, na het oplossen van de aansluiting met de SCSI-kabel, herkende VueScan de scanner. Een paar minuten later verscheen de eerste scan ter beoordeling op mijn monitor. Daarna moet je vanzelfsprekend ook met VueScan nog wat instellingen aanpassen om helemaal tevreden te zijn.

Oud en nieuw met VueScan

John heeft de nieuwste VueScan geïnstalleerd en ik kijk met hem mee. Ik ben benieuwd. Want zelf heb ik afgelopen paar jaar niets meer gescand. Afgezien van het scanwerk met een 3-in-1 printer.

De gebruiksomgeving ziet er vertrouwd uit. Ed Hamrick heeft vastgehouden aan de layout van jaren terug. Maar het geheel is wel in een vernieuwde vormgeving gestopt. Of is dat is gezichtsbedrog doordat we met monitoren inmiddels naar HD en dergelijke gingen.

Ik ga er dus zomaar vanuit dat VueScan alleen maar beter is geworden. Thuis gekomen installeer ik de nieuwste VueScan. Het programma herkent direct mijn, via Wifi aangesloten, Brother 3-in1. Ik ren enthousiast naar boven en leg een kleurenfoto op de glasplaat. Beneden maak ik een preview en na wat aanpassingen verschijnt een fraaie afbeelding in beeld. Na het bewaren bekijk ik het in Photoshop. Perfect.

VueScan is niet alleen een geweldig scanprogramma, besef ik. Het is ook een lekker gevoel dat sommige dingen niet zijn veranderd.

Ed Hamrick

Ed Hamrick krijgt op 15-jarige leeftijd twee hobby’s, programmeren en fotograferen. Hij gaat studeren aan de Californische Institute of Technology, een van ’s werelds meest prestigieuze technische universiteiten. Na zijn cum laude afstuderen in ‘engineering’ en toegepaste wetenschap werkt hij drie jaar bij NASA/JPL en tien jaar bij Boeing.

Daarna begint hij voor zichzelf te werken als programmeur. In 1991 richt hij daarvoor Hamrick Software op. Zijn eerste product, een tekenprogramma voor Atari, blijkt geen succes. Maar het is wel een goede leerschool in ondernemen. Hij neemt weer een baan en werkt vijf jaar bij Convex Computer. In die tijd schrijft hij het programma Vueprint, een jpg viewer. Al na enkele maanden levert dat genoeg op om zijn baan op te zeggen.

VueScan, het begin

In 1997 koopt hij een HP PhotoSmart scanner om negatieven te scannen. Uit teleurstelling over het bijgeleverde programma schrijft hij zelf een programmaatje, VueSmart. Hij geeft het gratis aan zijn Vueprint klanten. Korte tijd later koopt hij de Nikon LS-30 scanner. Hij zorgt dat zijn nieuwe scanner ook werkt met VueSmart en besluit de naam te veranderen in VueScan.

Daarna volgen maanden van studeren om VueScan geschikt te maken voor Windows, Mac en Linux. En jaren om scanners toe te voegen en technologische ontwikkelingen bij te houden. Hamrick ontdekt dat je veel kunt doen in je eentje als je niet wordt gestoord. Dat begint met telefonisch onbereikbaar zijn.

Hamrick Engineering

In 2013 begint Ed een nieuw bedrijf, Hamrick Engineering. Daar houdt hij zich voornamelijk bezig met biobrandstof. Voor enkele ontdekkingen heeft hij inmiddels patenten. Kortgeleden bijvoorbeeld voor het succesvol en economisch slim extraheren van arabinogalactaan en taxifoline uit larikshout. Van arabinogalactan en taxifonine zijn probiotische effecten aangetoond bij mensen en dieren. En het kan gebruik van antibiotica overbodig maken bij de productie van diervoeder. Hij heeft patenten in de landen met veel lariksen.

Ed Hamrick ontwikkelde de technologie in Minneapolis en werkte samen met een Russisch onderzoeksinstituut in Sint-Petersburg. Dit nieuwste patent is een interessant verhaal op zich. Maar het staat los van VueScan, waarin naast Ed Hamrick tegenwoordig ook zijn zoon David werkt.

Aanvullende informatie

  • Ed Hamrick werd geboren op 23 maart 1957 en ingeschreven als Edward Brian Hamrick. Hij woonde lange tijd in Phoenix, waar ook VueScan het licht zag. Later verhuisde het bedrijf naar Miami.
  • Een interview met Ed Hamrick in een tijdschrift van een cameramerk ([Download niet gevonden])
  • Het programma kost ongeveer 75 euro. Koop direct de professionele versie, je krijgt levenslange updates.
  • In 2009 verscheen een artikel ‘VueScan probleem loos scannen’ in ComputerExpress, een tijdschrift van de Personeelsvereniging voor Computergebruikers van het Ministerie van Financiën ([Download niet gevonden])
  • De tweede scanner die Ed Hamrick kocht, en die dus aan de wieg stond van VueScan, was de Nikon LS-30. Dezelfde dus als mijn Nikon Coolscan III. Hier de Nederlandse handleiding ([Download niet gevonden])
  • Sascha Steinhoff - boek over Vuescan

    Sascha Steinhoff

    Sascha Steinhoff schreef in 2010 het boek ‘The VueScan Bible’. De ondertitel luidt ‘Everything You Need to Know for Perfect Scanning’. Hij schreef het een jaar na het succes van zijn boek ‘Scanning Negatives and Slides’, met de ondertitel ‘Digitizing Your Photographic Archives’

  • Op de ‘over ons’-pagina van Hamrick verzamelde hij veel van de artikelen die over VueScan verschenen
  • Er staan op internet talrijke berichten over de technische kant van VueScan. Reden om er in dit korte bericht geen aandacht aan te besteden. Maar wel leuk om nog even te knutselen met een javascript. Hieronder simuleert zo’n script het verwijderen van stofjes en krasjes van de afbeelding van John met VueScan. (beweeg het pijltje van links naar rechts)
  • De gescande afbeelding van Belle van Zuylen komt uit een uitgave van de vereniging Oud-Utrecht
  • Lees ook het bericht ‘Digitalisering en digitalisatie‘ of ‘In oude ansichten

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 7 november 2020 door in de categorie 2020, Algemeen, Foto & film

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

5 thoughts on “VueScan, scanprogramma voor alle scanners

  1. 1

    Rene, wat heb je een leuke site.
    Ik kwam er op omdat ik met VueScan bezig ben en jouw site gaf me een goede hit.

  2. 2

    Sascha is ook een mannen naam en Steinhoff is volgens de foto in het boek een man:
    >>
    Sascha Steinhoff schreef in 2010 het boek ‘The VueScan Bible’. De ondertitel luidt ‘Everything You Need to Know for Perfect Scanning’. Ze schreef het een jaar na het succes van haar boek ‘Scanning Negatives and Slides’, met de ondertitel ‘Digitizing Your Photographic Archives’

    • 3

      Ha André, In mijn exemplaar staat geen foto van hem. Maar ik weet dat het ook een mannennaam is, ging er zonder meer vanuit dat je gelijk hebt en zou het de tekst dus aanpassen. Toch even op internet gekeken en een fotootje gevonden van HEM gevonden.

  3. 4

    Hi René,

    Heb deze week ook een ls-30 op de kop kunnen tikken. Waar ik echter nog niet aan uit ben, is hoe ik de verbinding tussen de scanner en mijn scsi-loze mac kan regelen. Hoe heb jij dit geregeld?

    • 5

      Tom, een vriend gebruikte voor het aansluiten op zijn Mac een adapter, een scsi naar USB adapter. Die zijn nog gewoon te koop.
      Hij gebruikt het zelf al een klein jaar niet meer. Maar volgens hem moet het nog steeds werken. Letterlijk zei hij, ‘ik zou niet weten waarom het op mijn Mac niet meer zou werken?’.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *