Adressenlijst

Adressenlijst, kun je een geheim bewaren

Ik vond een bijzondere adressenlijst. Bij toeval. Ik ga je vertellen waar je het kunt vinden. Maar laten we afspreken dat je het niet verder vertelt. Ok? Want ik heb er al een paar keer gebruik van kunnen maken. En als het te bekend wordt, zul je zien dat ze het moeten weghalen of afschermen voor Europeanen.

Op de adressenlijst staan naam, adres, mobiel nummer en de mogelijkheid om contact te maken. De vraag is of dat laatste lukt. Want de lijst is niet helemaal up-to-date vermoed ik.

Familie Visser in de adressenlijst

Je kunt op achternaam zoeken. Dan krijg je een totaal aantal en een overzicht per land. Hieronder het bijvoorbeeld van Visser. Het zijn er dus 11.218 in totaal. Daarvan wonen er 1497 in Nederland. Helaas zijn er ook 1553 overleden. De naam komt ook nog voor met toevoegingen, dus bijvoorbeeld Visser – De Vries staat apart genoemd.

Visser in de adressenlijst

De achternaam Visser in de adressenlijst

Op mijn naam is er overigens niemand te vinden. Wel een stuk of tien met een enkele s, Maarseveen dus. Oh ja, ook wel interessant. De adressenlijst bevat 350 miljoen namen. Wil je zelf al even gaan kijken?

Familie Jansen in de adressenlijst

Nog even de familie Jansen. Daar staan er zelfs ruim 39.000 van in de adressenlijst. Bijzonder vind ik dat die naam, die ik toch wel heel Nederlands vind, ook veel voorkomt in Groot Brittanië en Duitsland.

Familie Jansen in de Adressenlijst

De achternaam Jansen in de Adressenlijst

En dan kijk ik ook nog maar even naar de familie Janssen. Die komt iets minder voor. Maar de verhouding tussen Nederland, Groot Brittanië en Duitsland ligt ongeveer gelijk aan die van Jansen.

De achternaam Janssen in de adressenlijst

De achternaam Janssen in de adressenlijst

Fröbelen met lijst bij Meertens

Ik vind het een prachtig tijdverdrijf door zo’n adressenlijst te gaan. Eigenlijk een namenlijst natuurlijk. Bijna net zo leuk als in de familiedatabase van het Meertens Instituut kijken. Daar kun je zien hoe vaak en waar een achternaam in Nederland voorkomt. Ze tonen het huidige aantal en die van 1947 en 2007. Daarmee kun je zien of een achternaam uitsterft of juist opkomt.

Fröbelen is bij de adressenlijst wel leuk. Doordat het een willekeurige lijst is, minder feitelijk, is het voornamelijk leuk. En als je een adres of telefoonnummer zoekt wellicht handig. Voor exacte gevolgtrekkingen, zoals naast Mertens bijvoorbeeld ook bij het CBS mogelijk is, heb je weinig aan de adressenlijst.

Ok, genoeg gedraald. Hier is de homepage van de adressenlijst.

Persoonsgegevens in de adresssenlijst

Bij zo’n enorme hoeveelheid namen vraag ik me natuurlijk af of dat wel is toegestaan. Niemand mag immers zomaar persoonsgegevens van een ander op internet publiceren. Dat mag alleen als daarvoor een wettelijke grondslag is uit de AVG, lees ik bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Een van de grondslagen is toestemming van de persoon om wie het gaat.

De organisatie achter de adressenlijst verantwoord zich alsvolgt: hoewel wij niet in de Europese Unie zijn gevestigd en geen zakelijke relaties hebben in de EU, respecteren wij de wens van elke persoon die informatie wil laten verwijderen, ongeacht het land. Die persoon moet zich wel op redelijke wijze identificeren, met bijvoorbeeld visitekaartje, adresetiket, factuur, bankafschrift of iets dergelijks.

Maar hoe komt de organisatie dan aan die 350 miljoen namen en overige gegevens? Daarover zegt ze: Individuen maken naam- en adresgegevens vaak bekend via sociale media en online formulieren (enz.). Ze zijn vaak direct beschikbaar via diverse zakelijke kanalen, evenals op internet via vele openbare forums… en dat gaat zo nog even verder.

Had ik al verteld waar de adressenlijst is te vinden? Grapje. Hier de pagina met de 13 Nederlandse personen met bijna mijn achternaam, dus met slechts die ene s.

De achternaam Maarseveen in de adressenlijst

De achternaam Maarseveen in de adressenlijst

Melding van nieuwe namen

Kun je een naam niet vinden in de lijst? Dan kun je die naam doorgeven. De organisatie van de adressenlijst stuurt je dan een bericht als het later alsnog voorkomt. Want ze blijven dus hun lijst gewoon aanvullen.

Je kunt de naam die je zoekt, en die je niet kon vinden, ook tussen de gelijknamige personen laten plaatsen. En je kunt ook voor een stratenlijst kiezen. Maar dat is bij Nederland een ongestructureerde lijst, die willekeurig lijkt samengesteld. Wellicht op volgorde van binnenkomst van de persoonsnaam.

Auteursrecht van de adressenlijst

De informatie in de adressenlijst is eigendom van de organisatie die het verzameld. Ze stelt haar informatie beschikbaar voor individueel privégebruikt. Bedrijven moeten een regeling treffen met de juridische afdeling van de organisatie. Ik ben benieuwd hoe ze dat controleren; of je de gegevens dus privé of zakelijk gebruikt.

Nou vooruit, ook maar even de naam van de organisatie met naam en toenaam: Locate Family. Het is een gegevens makelaar in de Verenigde Staten. Ze zitten in de hoofdstraat van Buffalo op steenworp afstand van de Canadese grens bij Toronto: 350 Main Street, Buffalo, NY 14202.

De Amerikaanse Autoriteit Persoonsgegevens meldt dat onbekend is of LocateFamily zich houdt aan de Fair Credit Reporting Act (FCRA). En nu zelf fröbelen, familieleden zoeken, zakenrelatie, oude schoolvriend(in)  …

Aanvullende informatie

Eén extra tip. De adressenlijst is rommelig, met allerlei plaatsen door elkaar. Maar er is een manier om het overzichtelijker te houden, met de plaatsnamen op alfabet. Kies daarvoor deze link (pag. 1376). Die brengt je naar Amsterdam. Bovenin kun je naar volgende pagina’s. Je kunt ook deze link (pag. 4419) gebruiken. Die brengt je naar Utrecht. En deze link (pag. 7118) gaat naar Leek.

Het lastige is dus dat de plaatsnamen niet op alfabetische volgorde staan. Ze staan op postcode. De laatste echte pagina is 7827, postcode 9988 SX van de plaats Usquert. Daarna volgen er nog een paar pagina’s die er of later zijn bijgezet of geen postcode hebben.

De makkelijkste manier is zoeken zoals in een woordenboek. Zoek je postcode 5000, dan ga je in het midden zitten, tussen pagina 1 en 7827. Kom je dan op 5234, dan verlaag je in de URL (in de adresbalk) het getal (voor de .html). Daarmee kun in grotere stappen (50, 100 en meer) dan met de stapje van de site.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 8 december 2020 door in de categorie 2020, Algemeen

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *