Andy Green won de jackpot

Andy Green won de jackpot, uiteindelijk

De Brit Andy Green uit Washingborough was het zat. Het was drie jaar geleden, Andy Green won de jackpot van 1,7 miljoen bij een online spel. Betfred weigerde hem te betalen. Ze beriepen zich op een technische storing en boden hem 30.000 en 60.000 pond. Een verhaal dat leest als de opvolger van rechtszaak-thriller Rainmaker van Grisham.

Andy Green won de jackpot

Andy Green won de jackpot

Andy Green maakte deze screendump van zijn jackpot.

Het is een kille vrijdag 26 januari in 2018 als Andy Green zijn smartphone pakt. De alleenstaande vader wil zich even ontspannen met een spelletje blackjack. Hij kiest bij aanbieder Betfred voor ‘Frankie Dettori Magic Seven Blackjack’. Het gaat geweldig. De kans is 7777 tegen 1, maar na zes uur spelen verschijnen de feestelijke lichten en hoort Andy de sirenes. Andy Green won de jackpot. Hij kan het nog nauwelijks geloven. Snel maakt hij nog een screendump.

Daarna dringt het goed door. Hij heeft zojuist 1.722.923,54 pond gewonnen. Andy kijkt nog eens naar zijn mobieltje. Het staat er echt. Dan reageert ook zijn lichaam. Een adrenaline stoot trekt door zijn lijf, zijn hart gaat tekeer en zijn ademhaling versnelt.

Feestje

Wanneer hij tot rust is gekomen belt de alleenstaande vader zijn dochters. Ze kunnen het bijna niet geloven. Andy Green neemt 2500 pond op van zijn doorlopend krediet en organiseert een feestje. Meerdere van de 3500 inwoners van Washingborough zijn dan al op de hoogte van Andy’s fortuinlijke online spel.

Af en toe is er nog wat ongeloof. Maar dan kijkt Andy even naar de screendumps en de uitgebreide felicitaties die hij ontving van Betfred medewerkers. Hij feest verder. Andy Green is in 2010 gescheiden en heeft in zijn eentje de zorg voor zijn kinderen. De eerste avond droomt hij van een uitgebreide vakantie met zijn twee dochters.

Domper op de feestvreugde

Kort na het weekend komt er een eind aan de feestvreugde. Betfred belt en vertelt dat ze hem niet gaan uitbetalen. Zijn jackpot-winst zou zijn veroorzaakt door een software storing. Om zijn leed te verzachten biedt Betfred directeur Russell Young hem 30.000 pond.

Andy moet dan wel even langskomen om een geheimhoudingsverklaring te tekenen; een ‘non disclosure’ die hem verbiedt zijn verhaal naar buiten te brengen. Dan willen ze ook nog wel de 2.500 pond betalen die Andy opnam voor zijn feestje.

Vol ongeloof over de dramatische wending weigert Andy Green de 32.500 pond te accepteren. Daarop verdubbelt Betfred het aanbod. Andy gaat niet mee in de afkoop-poging. Hij pakt zijn screendumps en gaat te rade bij het Londense advocatenbureau Coyle White Devine. Daar blijkt naamgever Peter Coyle geïnteresseerd in de zaak.

Rechtszaak Andy Green vs Betfred

Peter Coyle eist van Betfred bewijs van de technische storing. Tien maanden na het feestelijke weekend heeft hij dat nog steeds niet gezien. Er volgt een rechtszaak op 20 november 2018. Daarbij vertelt Betfred dat ze het bewijs niet kunnen leveren. Het online spel ‘Frankie Dettori Magic Seven Blackjack’ is van spelproducent Playtech-software.

Betfred heeft een licentie, maar die geeft niet het recht inzage te krijgen in software storingen. Dat bewijs zou Playtech moeten leveren. Die hebben dan al aangegeven daaraan niet te zullen voldoen. Volgens hen is het vertrouwelijke informatie. Het lijkt erop dat twee grote bedrijven een spelletje spelen om informatie over de storing binnenshuis te houden.

Publiciteit

Tijdens de rechtszaak eist Betfred bovendien van Andy Green 12.000 pond omdat hij de documenten heeft opgevraagd. De rechter hoont de eis lacherig weg. Maar het toont Andy Green en Peter Coyle hoe Betfred met dit soort zaken omgaat. Het is een werkwijze die, volgens Coyle, ongetwijfeld bij andere winnaars wel heeft gewerkt.

Nog op de dag van de rechtszaak besluiten ze publiciteit te zoeken. Meerdere media tonen zich geïnteresseerd in de onfortuinlijke zaak. Landelijke kranten, radioprogramma’s en tv-nieuwsrubrieken berichten over Andy Green en de halsstarrige weigering van Betfred hem uit te betalen.

Hoge gerechtshof

Een anoniem gebleven kijker naar een BBC nieuwsuitzending schenkt Andy 10.000 pond om door te procederen. Dat doet Andy met de opmerking: ‘ik heb in de afgelopen jaren wel 100.000 pond uitgegeven bij Betfred. Met daarbij altijd de verwachting dat, als ik ooit mocht winnen, ze zouden uitbetalen’.

De zaak Andrew Green tegen Betfred gaat naar het Britse Hooggerechtshof (High Court). Peter Coyle en Paul Coleman, een van zijn kantoorgenoten, zullen daarvoor nog voor eind december 2018 het eisformulier (voorheen een dagvaarding genoemd) indienen. Ze eisen van Betfred 1,7 miljoen pond, plus rente en kosten.

Het advocatenbureau

Maar het zal naar verwachting anderhalf jaar gaan duren voor de rechters zich erover buigen, voorspelt Coyle eind 2018. Wat er in de tussenliggende periode tot nu juridisch is gebeurd is vanaf dat moment lange tijd onduidelijk.

Wel blijkt het binnen het advocatenbureau te rommelen. Na de zomer van 2019 kondigt Peter Coyle aan minder te gaan werken bij het bureau. Hij wil meer tijd maken voor zijn andere zakelijke belangen en zijn gezin.

En begin 2020 vertrekken meerdere advocaten van het bureau, waaronder Paul Coleman. Het kantoor aan Cheapside 107 in London, nabij St. Paul’s Cathedral sluit. Alle activiteiten zullen verder vanuit het kantoor in Amersham plaatsvinden.

Kort geding

Uiteindelijk wordt het oktober 2020. Ineens is er weer media-aandacht, want Peter Coyle heeft een kort geding aanhangig gemaakt bij het Hooggerechtshof. Andy Green won de jackpot. En Peter Coyle wil de rechter tonen dat Betfred geen kans maakt bij een volledig proces. Daarbij loopt Andy Green het risico dat Betfred weet te overtuigen dat ze hem niet hoefden uit te betalen vanwege de technische storing.

Peter Coyle verwacht echter dat de algemene voorwaarden van Betfred niet toestaan een betaling te weigeren. Onder andere omdat de storing zich voordeed in een spel van Playtech en niet in software van Betfred.

Wint Andy Green het kort geding dan moet Betfred hem 1,7 miljoen pond betalen, plus rente en proceskosten. Bij elkaar rond 2 miljoen pond. Verliest hij dan kan hij alsnog een volledig proces starten om zijn gelijk te halen.

Gewonnen

Uiteindelijk dient de zaak bij een hoger gerechtshof (Royal Court). Daar beslist de rechter gisteren, 7 april 2021, dat Betfred moet betalen. Hun algemene voorwaarden oordeelt zij ontoereikend, niet transparant en niet eerlijk. Andy Green won de jackpot van bijna 1,8 miljoen pond. Dat bedrag moet Betfred uitkeren. En daar bovenop rente en kosten.

Andy Green is gelukkig. De strijd van drie jaar heeft hem geestelijk en lichamelijk gesloopt. Maar hij is blij dat hij de champagne nu eindelijk kan ontkurken. En zijn advocaat Peter Coyle vult aan, ‘deze uitspraak geeft hoop aan iedereen die misschien denkt dat grote, rijke jongens altijd winnen’.

Aanvullende informatie

  • De zaak van Andy Green wordt gevoerd tegen Petfre Gibraltar, de licentiehouder van de online gokafdeling van Betfred
  • Na de rechtszaak 20 november 2018 geven zowel Betfred als Playtech commentaar. Betfred vertelt dat ze in het algemeen graag uitbetaalt aan winnaars. Maar niet als er een technische storing is, zoals in het geval van Andy Green. Playtech voegt daar aan toe dat ze meer dan een miljard transacties per dag verwerkt. Ze werkt daarbij onvermoeibaar aan de betrouwbaarheid van haar software. En als er technische problemen zijn, reageren ze direct om met hun partners zo snel mogelijk een oplossing te zoeken. Beide partijen willen dan, zolang de zaak onder de rechter is, niet verder reageren
  • Alle casino’s en overige gokbedrijven hebben algemene voorwaarden. Daarin staat dat ze niet hoeven uit te betalen bij technische storing. Maar je mag dan wel verwachten dat ze die storing aantonen. Anders zou, wat met name in de Verenigde Staten al veel is gebeurd, er gemakkelijk misbruik van kunnen worden gemaakt
  • In Groot Britannië werkt men al aan het veranderen van de werkwijze van gokbedrijven. Ze willen dat deze gaan vallen onder de Britse consumentenwetgeving. Gokbedrijven kunnen zich dan niet meer verschuilen achter buitenlandse wetgeving, bijvoorbeeld van landen waar ze hun licenties hebben lopen. Volgens de Britse wetgeving heeft een speler recht op een storingsvrije dienstverlening
  • De juridische thriller ‘De Rainmaker’ van John Grisham verhaalt over een verzekeringsbedrijf. Elke claim wijzen ze af. Verzekeringnemers die daarna alsnog een beroep doen op de door hen afgesloten verzekering krijgen weer een afwijzing. Volhouders die een derde keer een eis neerleggen krijgen een schofterig laag financieel voorstel. Etcetera. In de thriller houdt een jonge advocaat tot het einde vol … en wint.
Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 8 april 2021 door in de categorie 2021, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *