Vogelgids en het baardmannetje
Eergisteren belde Josefien, een vriendin. Een paar weken geleden keek ik met haar naar vogels in haar tuin. Nu meldde ze dat er een vogelgids was verschenen. Het is geschreven door Nico de Haan, een van de baardmannetjes en vogelkenner, meldt ze.
Ze klinkt enthousiast. ‘Hij heeft een heel praktische indeling gemaakt. Daardoor kun je snel zien welke vogel in je tuin zit. Je kijkt dan naar een kenmerk, zoals kleur. Dan ga je in het boek naar de rubriek kleur. En word je van daaruit verder geleid’.
‘Klinkt goed’, is alles wat ik kan uitbrengen. Ik ben nogal visueel ingesteld, maar kan me een voorstelling maken bij haar omschrijving. Al tijdens het telefoongesprek neem ik me voor naar het boek te kijken met de leuke titel ‘gewiekste vogelgids’.
Vogelgids van de Postcode Loterij
Terwijl ik daar gisteren eens voor ga zitten, zie ik de postbode voorbij komen. Even later, ik zit inmiddels te lezen bij de vogelbescherming, hoor ik een plof in de gang. Dat moet de post zijn.
Afgeleid door mijn nieuwsgierigheid laat ik de vogelbescherming even in de steek. Ik loop naar de gang en herken het rode pakketje van de Postcode Loterij. Het kan van alles zijn weet ik inmiddels bij de vorm van de verpakking, behalve sigaren.
Het blijkt een boek, ‘Vogels in Nederland’. Mijn gedachten gaan even naar Nico de Haan. Want dit lijkt me niet leuk. Hij heeft net een goede vogelgids uitgebracht en dan krijgen 3 miljoen Nederlanders een gratis vogelboek.
Vogelgids vergelijking
Een goede vergelijking met het boek ‘de gewiekste vogelgids’ kan ik nog niet maken. Maar ik kan wel het zojuist ontvangen boek eens goed bekijken. En de bekende gegevens van de vogelgids van Nico Haan ernaast houden.
Het boek ‘Vogels in Nederland’ is goed verzorgd. Ik hoef er niet uitgebreid over te schrijven hier, heel veel mensen hebben deze vogelgids inmiddels ook ontvangen. Een kleine vergelijking kan ik wel maken.
De nieuwe indeling van het boek van Nico de Haan lijkt me praktischer voor in het veld. Dus, bijvoorbeeld bij Josefien in de tuin kijkend, even snel dat groene vogeltje opzoeken in het boek voor het weer is weggevlogen. Zoekend in het boek van de Postcode Loterij is het vogeltje al gevlogen voor je het hebt gevonden.
Het boek van Nico de Haan is 400 pagina’s. Dat is leuk op het tafeltje in de serre, voor het geval er een nieuw vogeltje in de tuin zit. Meeslepen van het boek in het echte veld lijkt me minder prettig. Dat komt echter alleen doordag ik een beeld heb bij een boek van zoveel pagina’s; ik heb het boek immers niet. Dat beeld is een ANWB autoboek. Dat lag bij mijn vader op de hoedenplank in de auto. Een heel interessant boek, te dik en zwaar, maar er stonden ook vogeltjes in.
Vogels in Nederland, de app
Bij het boek Vogels in Nederland denk ik aan de app die ik op mijn smartphone heb. Het icoontje staat op de vijfde pagina bij nauwelijks gebruikte toepassingen. Ik pak het er even bij en die app van Erik Veldkamp heet inderdaad ook Vogels in Nederland.
Ik installeerde het direct toen het uitkwam en het ging bij elke nieuw mobieltje mee. In de tussentijd is er volgens mij van alles gebeurd met de app in de appstore. Het was een tijdje niet leverbaar, er was sprake van alleen te koop en dergelijke. Maar ik had het al, dus dat ging allemaal aan me voorbij. De update heeft nu wel advertenties.
Voor het overige is het gelijk gebleven. Zoals het geluid van elke vogel direct te beluisteren op de betreffende pagina.
Nieuwere versie van basisboek
Het boek van de Postcode Loterij (PL) is een vertaling van het Engelse boek ‘RSPB Birds of Britain and Europe’, lees ik in het colofon. Ze gebruikten daarvoor de uitgave van 2017 van John Woordward en Jonathan Ephick, die in het boek overigens vermeld staat als Johathan. Dat Engelse boek moet ik ergens hebben in een verhuisdoos.
Maar ik ga het niet zoeken voor de vergelijking. Vergelijking? Ja, in het PL-boek staat dat het is gebaseerd op de Engelse uitgave. Dat betekent dat ze het hebben aangepast. Dat ze dus bijvoorbeeld hier en daar een vogeltje op een andere plek hebben gezet of weggelaten.
Ik baseer mijn vergelijking op de nieuwste uitgave van ‘RSPB Birds of Britain and Europe’. Dat kreeg ik als nieuwjaarskadootje van een klant. Het kwam eind 2020 uit, met dit keer als auteur Rob Hume.
Het blijkt dat in de versie van PL halve pagina’s zijn gemaakt van de hele pagina’s in het originele boek. De indeling is ook anders, en er zijn pagina’s weggelaten. Daardoor is het 144 pagina’s in plaats van de 480 pagina’s van het Engelse boek.
Baardmannen
Vanwege Nico de Haan, tenslotte een van de baardmannetjes, ga ik naar de pagina Baardman. Bladzijde 15 in het boek van de PL en 280 in het boek van Rob Hume. Het is snel duidelijk wat is weggelaten en waar is geschoven met afbeeldingen. De tekst is geen vertaling. Dat vind ik leuk. Het betekent dat er echt werk is gestopt in de uitgave van PL. Overigens staan er wel vertalingen in het boek, bijvoorbeeld voorin bij de ‘bouw van een vogel’; hoewel daar delen van zinnen zijn weggelaten, samengevoegd of ingekort.
Natuurlijk pak ik de Baardman er ook even bij in de app van Erik Veldkamp. De hobbyfotograaf heeft een eigen tekst geschreven. De strekking is ook anders dan in het boek van ‘Birds of Britain and Europe’
Vogelgids kado
Het is grappig dat ik, maar dat zullen anderen ook hebben, bij zo’n boek denk dat het een kadootje is. Maar het boek is natuurlijk betaald uit de opbrengst van de inleg van loterij-deelnemers. Dus toch een sigaar uit eigen doos. Waar ik nog vermoedde dat het geen sigarendoos was, dat ik in de gang opraapte, heeft het er wel iets van weg.
Nog vergeten te vertellen dat er een leuk en handige kaart bij het PL-boek zit. Met de QR-codes daarop kom je bij de vogelbescherming en kun je het geluid van de betreffende vogel horen. De vogelbescherming? Die organisatie waar Nico de Haan alle lange tijd een band mee heeft of had als adviseur, directeur en ambassadeur.
Rijden die vogelbeschermers nu niet in de wielen van Haans eigen boek. Een beetje wel natuurlijk. Wellicht dat ze daarom (tijdelijk) 2,50 euro korting geven op het boek van Nico de Haan, als je het bij hen koopt.
Aanvullende informatie
- Maak de vergelijking tussen de ‘baardman’ in het boek van Rob Hume en die in de gids van de Postcode Loterij (PDF - 607,39 KB).
- Het boek van Nico de Haan is ook verkrijgbaar als epub. Dat maakt het iets meer handelbaar in het veld, als je het boek op je smartphone plaatst. Maar het mooiste zou de praktische indeling van het boek om te zetten naar een app.
- De app van Erik Veldkamp in de app-store van Apple. Ik schreef dat Erik hobbyfotograaf is. Dat klinkt natuurlijk een beetje lullig, want hij maakt mooie foto’s. Maar hij is vooral professioneel trompetist.
- Het boek van Nico de Haan bij Amazon.
- De 2020-versie van het boek ‘RSPB Birds of Britain and Europe’ bij Amazon
- Zie ook het bericht ‘Vogeltjesdans, een geschiedenis‘ of ‘dode vogels‘, waar dode vogels blijven.
Vorige en volgende berichten
« Ouder: Gevoelstemperatuur, een beetje uit de zonNieuwer: Elektrische tandenborstel discussie »Een willekeurig bericht
Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.