elektrische tandenborstel

Elektrische tandenborstel discussie

Ik kocht een tijdje terug een nieuwe elektrische tandenborstel. Wanneer ik bij producten kan kiezen tussen Philips en andere merken kies is het Nederlandse merk. Maar het bedrijf is kortgeleden overgenomen door Chinezen. Alleen de medische divisie bleef Nederlands. Mijn voorkeur zit echter in veel gevallen diep.

Want voor de elektrische tandenborstel koos ik toch weer voor Philips. Dit keer echter na het lezen van onderzoeken.

Lunchwandeling

Tijdens een lunchwandeling met drie kantoorgenoten komt het onderwerp elektrische tandenborstel ter sprake. Ik heb niet verteld dat ik een Philips Sonicare heb gekocht. Bijna gedrieën melden de medewandelaars dat Oral B het best is.

Ik weet dat zij geen onderzoeken hebben gelezen. Dus laat ik ze de argumenten vertellen. Veel verder dan de ronddraaiende borstel van Oral B komen ze niet. En dat blijkt later ook het enige aargument bij veel anderen die ik ernaar vroeg.

Onderzoek rond de elektrische tandenborstel

Bij de meeste onderzoeken naar elektrische tandenborstels kijken de wetenschappers naar specifieke dentale problemen. Voor mijn aankoop keek ik zowel naar die gerichte als naar algemene onderzoeken.

Gerichte onderzoeken gaan bijvoorbeeld over tandenborstels en de invloed op tandvleesontsteking, tandplak en dergelijke. Algemene onderzoeken beoordelen de verschillen tussen meerdere merken en typen tandenborstels.

Leuke extraatjes zijn de aanvullende onderzoeken. Een onderzoeksonderwerp is daarbij het verschil tussen poetsen bij kinderen door moeder en mondhygiëniste. Overigens zijn onderzoeken naar wijze van poetsen op zichzelf ook interessant.

Onderzoeksresultaten

Wanneer ik alle onderzoeken bij elkaar leg krijg ik geen antwoord op welke elektrische tandenborstel het best is. Bij het ene onderzoek scoort Oral B het best, bij een ander onderzoek is het Philips Sonicare. Het type maakt daarbij nauwelijks uit. Dat blijkt met name interessant bij de aankoop en is dan afhankelijk van persoonlijke voorkeur en budget.

De meeste onderzoeken tonen dat een elektrische tandenborstel beter is dan een handmatige, bijvoorbeeld in het verwijderen van tandplak. Maar er zijn ook onderzoeken die dat verschil niet opmerken.

Je kunt dus altijd je gelijk halen door met het onderzoek te wapperen dat jouw mening ondersteunt. En dat kan dus ook bij je voorkeur voor Oral of Philips.

Mijn keuze elektrische tandenborstel

Op basis van de onderzoeken kocht ik een zwarte Philips Sonicare 4300 HX6800/43. Het is een basaal en voordelig type. Het heeft een timer van 4 x 30 seconden en een waarschuwing wanneer teveel druk wordt gezet. Dat blijken de twee belangrijkste extra’s bij elektrische tandenborstels. De duurdere typen hebben meer van dat soort extra’s. Maar die maken de elektrische tandenborstel en het poetsen niet per se beter.

De aangeschafte tandenborstel heeft twee lampjes. Eentje geeft aan wanneer ik de batterij moet opladen. De andere brandt als ik de borstelkop moet vervangen. Dat is dus na circa drie maanden volgens Philips. Maar het blijkt, zie hieronder, dat ze dan nog wel een tijdje meegaan.

Consumentenbond

Na het lezen van tientallen onderzoeken en de aankoop ging ik toch eens kijken of de Consumentenbond al eens elektrische tandenborstels heeft getest. Jaren geleden was ik lid. Maar al na enkele slechte testen, ik vond die slecht uitgevoerd en te weinig objectief, heb ik dat lidmaatschap weer opgezegd.

Maar hun test van de elektrische tandenborstel, die ze dus inderdaad blijken te hebben uitgevoerd in 2020, is genuanceerd. En dat zeg ik niet omdat hun conclusie redelijk overeenkomt met die van mij.

Ik zou hier dus eigenlijk gewoon kunnen verwijzen naar hun test. En je moet daar zeker even gaan kijken.

Aanvulling op test consumentenbond

 • Er ontbreken in de tekst van de consumentenbond echter enkele interessante opmerkingen die ik tegenkwam in onderzoeken. Ik heb alleen de informatie van niet-leden kunnen lezen, maar ik vermoed dat ze in de ledenversie ook niet voorkomen.
 • Bij de juiste poetstechniek staat 2 minuten en dat 2 of 3 per dag. Het beste resultaat tegen plak krijg je volgens enkele onderzoeken echter met 2x daags 4 minuten poetsen. Zelfs voordelige tandenborstels hebben een timer. Dus je hoeft er geen eierwekker bij te gebruiken.
 • Voor je tandvlees, oftewel tegen ontstekingen, houd je de kop niet alleen 45 graden schuin. Maar gebruik je ook een schuinte van 135 graden. Afwisselen dus. Overigens maakt daarbij het merk tandenborstel, of eigenlijk de vorm van de kop, wel verschil.
 • Een opmerking die ik las in een onderzoek was aardig. Een tandheelkundig onderzoeker vergeleek het poetsen met inkleuren van een kleurplaat. Houd je tandenborstel vast als een kleurpotlood. Daardoor beweeg je volgens hem met verschillende houdingen (hoeken en dergelijke).
 • Vier Nederlandse onderzoekers, van de Universiteit van Amsterdam, keken naar de invloed van slijtage van de kop. Hun conclusie is grofweg dat de spreiding van de borstelharen een betere maatstaf is voor de vervangingstijd, dan de door de fabrikant opgegeven tijd. Wanneer de haren naar buiten steken, voorbij de basis van tandenborstel, is het tijd de borstelkop te vervangen.

Aanvullende informatie

 • Bij de consumentenbond komt de Oral B Smart 5 500 W als beste uit de test, met 5 sterren. Mijn Philips is een goede tweede met 4,5 sterren. Ze gebruikten de Philips Sonicare 4300 HX6803/43 voor de test. Maar volgens mij is het verschil tussen 6800 en 6803 alleen de kleur.
 • In de header twee tandenborstelkoppen. Links een nieuwe ongebruikte, rechts een kop na een half jaar gebruik. Volgens Amsterdamse onderzoekers kan het nog wel even mee. De haren steken niet uit. Eigenlijk zijn alleen de bovenste haren aangetast in kleur.

Enkele onderzoeken

 • Een prestudie naar het succes en de gebruiksvriendelijkheid van elektrische tandenborstels, van Smidlin ea. uit 2020 PDF - 522,11 KB
 • Vergelijking verwijdering van tandplak tussen twee krachtige tandenborstels, uit 2005 PDF - 823,92 KB
 • Nog een vergelijking tussen twee merken elektrische tandenborstels, van Milleman ea uit 2019 PDF - 1.015,67 KB
 • Een vergelijking tussen een handmatige en elektrische tandenborstel uit 2014 PDF - 74,98 KB
 • En nog een vergelijking tussen handmatig en elektrisch, door Berezowski en anderen uit 2017 PDF - 213,26 KB
 • Het onderzoek naar de tandenborstelslijtage in vergelijking met de effectiviteitvan het poetsen, in 2017 door onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam PDF - 1,13 MB
 • Het verschil in poetsen tussen mondhygenisten en moeder, een onderzoek van Nakajima en collega’s in 2008 PDF - 625,29 KB
Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 2 mei 2021 door in de categorie 2021, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *