Walvisvaarder

Ik zat zonder werk, raakte in gesprek met iemand en kon de volgende dag mee op walvisvaarder, de Willem Barentsz. Werkverschaffing ging in die tijd veel minder ingewikkeld. Vanuit Nederland voeren we naar het noorden om op Walvissen te jagen. Ja sorry, ik was jong. Ik zou het nu niet meer doen.

Wat me vooral bij is gebleven is de jongen die ik leerde kennen op zee. Hij was net als ik bijna twintig, maar bleek later echter veel jonger. Hij was anders. Beetje meer bravoure, wat meer lef en vol heldhaftige verhalen over de oorlog.

Ik kwam hem jaren later tegen in een café op het Leidseplein in Amsterdam. Hij was niet veel veranderd. Ja, ouder en getekend door het leven. Maar nog vol verhalen. Hij had André Hazes ontdekt, stond ooit aan de wieg van de Provo-beweging en had lange tijd met de schrijver Jan Cremer in het Franse Vreemdelingen legioen doorgebracht. Een kleurrijk figuur en helaas, zeg ik nu, een virtuoos met het harpoen. Dat laatste weet ik zeker, want dat heb ik met eigen ogen gezien.

Theo Peperkamp † (1930), Den Bosch

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 19 oktober 2011 door in de categorie 2011, Fotocolumn

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Comments are closed.