Mozart Schnitzelrestaurant

Het was de eerste locatie van Mozart Schnitzelrestaurant. Op het moment dat de eigenaar mij erbij haalt zijn de ideeën pril. Hij heeft in feite alleen de naam vastgelegd. Mozart was volgens de initiatiefnemer een bekende naam. Daardoor ligt het makkelijk in de herinnering en biedt mogelijkheid voor diverse invulling.

Mozart Schnitzelrestaurant

Binnen SCEM werk ik het idee uit tot een concept. Daarnaast zorg ik voor een deel van de productie van communicatiemateriaal.

Ik bedenk de namen voor de gerechten en ontwikkel met mijn medewerkers, een huisstijl, ontwerpn de placemats, advertenties en dergelijke.

Mozart Schnitzelrestaurant placemat

Placemat

De teksten op de placemats vormen een bijzonder onderdeel. Die moest ik verzinnen, want er bestaat nauwelijks historische informatie over de schnitzel. Laat staan een verband van de schnitzel met Mozart. Ik bedenk en schrijf een grotendeels gefantaseerd verhaal over de geschiedenis van de schnitzel.

Hoogleraar

Dat vond ik op zich al leuk om te doen. Maar meerdere mensen benaderen zowel de eigenaar als mij voor aanvullende informatie over de tekst of om de bronnen voor verdere studie.

Bij de bronvragers zitten ook twee hoogleraren, een uit Groningen en een uit Nijmegen. Dat maakt het natuurlijk extra leuk en verrassend. Als ik ze vertel dat ik ze verzon is, vertellen beiden dat ik er in ieder geval een historisch redelijk correct en aantrekkelijk verhaal van heb gemaakt.

Ter illustratie

Hieronder een voorbeeld van een tekst op de placemat van het schnitzelrestaurant:

Mozart en de ontvoering

Aan het begin van de zomer van 1781 begint een nieuwe periode in het leven van Mozart. Hij is 25 jaar en voor het eerst zonder zijn vader, die tot dan toe altijd zijn zaken behartigde. Het wordt een moeilijke zomer in Wenen.

Mozart heeft wel veel contacten in Wenen. Maar de meesten herinneren zich Mozart als wonderkind en altijd in combinatie met zijn vader en zus. Nu staat hij er alleen voor en hij kan zijn draai niet goed vinden. Hij wil een opera schrijven. In afwachting van een opdracht brengt hij zijn dagen flirtend door met Constance, de dochter van zijn huisbaas.

Eind Juli krijgt hij eindelijk een tekst waarop hij een opera moet schrijven. 1 augustus schrijft hij zijn vader ‘Ik ga een opera schrijven in opdracht van Gottleib Stephanie. Het heet de ‘verführung (verleiding) aus dem Serail’. Een vergissing, want de opera heette de Entführung (ontvoering) aus dem Serail, maar na zijn amoreuze maanden met Contance wellicht begrijpelijk.

Mozart gaat hard aan het werk, maar al snel met tegenzin. Het verhaal en de tekst vallen hem tegen en enkele delen worden door Mozart herschreven. Gefrustreerd sluit hij zich soms op in zijn werkkamer en leeft van koude schnitzel en rode wijn. Uiteindelijk na tien maanden is de opera klaar. De ‘ontvoering uit het harem’ is, tijdens Mozart’s leven, zijn meest populaire werk buiten Wenen.

Nog enkele voorbeelden staat bij het bericht ‘Mozart en de Schnitzel

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 10 augustus 2011 door in de categorie 2011, Oudedoos

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Comments are closed.