Klik hier om af te drukken.


Altec Lansing ATP3, computer audio set

Altec Lansing ATP3

Een bepaalde type Altec Lansing was mijn ideale computer audio set. Ooit een flink aantal jaren geleden, lijkt het, zocht ik naar een audioset voor bij mijn computer. Ik testte er diverse. Enkele kocht ik, andere kon ik op proef meekrijgen of ik luisterde bij vrienden. Geen enkele voldeed. Of anders gezegd, de audio aansluiten op een gewone stereo versterker of beluisteren met een koptelefoon bleek voor mij altijd beter.

Jaren later vond ik een type van Altec Lansing. Die sprong er wat mij betreft echt bovenuit. Alleen had ik op dat moment al geen interesse meer in een computer audioset. Twee jaar geleden dacht ik echter dat het voor thuis wellicht toch wel prettig zou zijn.

En het zou anders ook een goede aanvulling kunnen zijn bij een flatscreen televisie. Want die hebben van die dunne beroerde luidsprekers. Ze missen immers de klankkast van de oude beeldbuis televisies. En een soundbar wilde ik niet. Nee, dan liever de fraaie, slanke luidsprekers van de gevonden Altec Lansing set.

Altec Lansing zoektocht

Het ging specifiek om het type Altec Lansing ATP3. Het merkt heeft setjes die er op lijken. Maar die zijn toch minder, vind ik met mijn leken audioverstand.

De ATP3 was twee jaar terug echter al een tijdje uit de handel. Dus was ik aangewezen op de tweedehands markt. Vier keer vond ik het op Marktplaats. En vier keer deed ik een bod. Maar het wonderlijke gebeurde, drie keer haalden de verkoper het weer uit de verkoop. En een keer was er een uitwisseling van gegevens en zou ik de set ophalen. Maar toen het afhaaladres moest worden doorgegeven, stopte het contact ineens en verdween ook deze set van de Marktplaats-pagina’s.

Ik legde me erbij neer. Het zou wel een teken van een hogere macht zijn, de Altec Lansing ATP3 was duidelijk niet voor mij bedoeld.

Lansing en JBL

In het merk Altec Lansing had ik me nog niet verdiept. Toen ik dat later deed ontdekte ik dat de oorsprong lag bij dezelfde luidspreker bouwer als JBL. En JBL kende ik. Dat waren, en zijn wellicht nog, de beste boxen voor de hardrock muziek uit mijn jeugd: Led Zeppelin, Deep Purple, Uriah Heep en dergelijke.

JBL-boxen kocht ik daarom in mijn jeugd bij mijn Scott versterker, op advies van meerdere audiofielen en -experts.

En ook interessant, ontdekte ik pas bij het zoeken naar de achtergrond van Altec Lansing, de letters JBL staan voor de luidspreker bouwer: James Bullough Lansing.

James Bullough Lansing

James Bullough Lansing werd in 1902 als James Martini geboren als negende kind in een gezin van veertien kinderen. Zijn vader, een mijnbouwingenieur, had een Italiaanse achtergrond. Een gezin met zoveel kinderen was lastig. Dus werd James ondergebracht bij de familie Bullough. James was hen zo dankbaar dat hij hun achternaam als middelnaam toevoegde.

Later bracht hij een tijd door in Lansing, de hoofdstad van Michigan. Kort voordat hij op 9 maart 1927 in Los Angeles zijn eerste bedrijf begon, veranderde hij zijn naam officieel in James Bullough Lansing. Het luidsprekerbedrijf noemde hij Lansing Manufacturing Company. Dat is in de geschiedenis van Altec Lansing en JBL ook de startdatum van de twee merken die pas later zouden ontstaan.

Altec Lansing en JBL

Ik kan hier inmiddels het uitgebreide historisch verhaal vertellen. Over de geschiedenis van Altec Lansing en JBL kun je echter voldoende lezen in de respectievelijke Engelse wikipedia’s. En ook over James Bullough Lansing is daar een kort verhaal te vinden.

En ik vond een uitgebreid verhaal, nog net geen boek, uit 2006. Don McRitchie en Steve Schell schrijven daarin de geschiedenis en erfenis van JBL. En die staat, in ieder geval in het begin, niet los van James Bullough Lansing, Lansing Manufacturing Company en Altec.

Audiomerken uit mijn jeugd

Het lastige bij audiomerken zijn de vele overnames. JBL had ooit een goede naam. Het merk leek op een gegeven moment verdwenen en staat nu weer volop in de schijnwerpers. Zoiets gebeurde met meer merken uit mijn jeugd.

Bijvoorbeeld Lenco en Thorens behoorde toen tot de beste merken platenspeler. Ik kocht van beide een exemplaar en die heb ik nog ergens in een doos. Beide merken zijn een tijd weggeweest. De naam Lenco werd overgenomen door Nederlanders. Die kwamen een tijdje daarna met goedkope audioproducten. En Thorens is nog of weer een geliefd merk voor platenspelers.

En zowel Thorens en Lenco hebben een even interessante geschiedenis zoals Altec Lansing en JBL.

Altec Lansing ATP3 bij vriend

Af en toe kom ik bij een vriend die een Altec Lansing ATP3 audio set heeft. Dan denk ik nog weleens ‘ik wil er ook eentje’. Het is de combinatie van hoge tonen van de slanke speakers en de bassen van de subwoofer die ik aantrekkelijk vind.

Ik realiseer me echter direct ook dat het slechts een computer audio setje is, de geluidservaring mogelijk gedeeltelijk met de opstelling en ruimte te maken heeft, en dat mijn wens waarschijnlijk vooral nostalgie is vanuit een oude wens. Dat audio setje komt er dus niet.

Aanvullende informatie