Japanse Detox pleister is Chinese traditie
Agnes vertelt me enthousiast dat ze de Japanse Detox pleister gebruikt. Ze doet een kuur van zes dagen en ze heeft de afgelopen nacht de derde dag volbracht. Ik lees de folder, terwijl Agnes de verpakking haalt.
Als ze terug is vraag ik naar haar bevindingen. Ze kan er nog weinig over zeggen. De pleisters worden minder zwart, maar verder merkt ze nog weinig.
Historische producten vercommercialiseert
Op zich sta ik niet direct afwijzend tegen dit soort traditionele methoden. Zoals ik die zelf ervaarde in meerdere landen. Bijvoorbeeld met de slakken in Tsjechië en de konijnen in Peru. Het is alleen jammer dat de, in Nederland verkrijgbare, producten vaak anders zijn. Commercieel gemaakt of gewoon gemakzuchtig.
De samenstelling is dan bijvoorbeeld aangepast. In plaats van een oorspronkelijk ingrediënt is een goedkopere genomen. Die kan schijnbaar vergelijkbaar zijn, maar is dat in essentie niet . Zie bijvoorbeeld de berichten over kaneel of wasabi. Of er is maar heel weinig van de werkzame stof in het product opgenomen, zoals bij Aloë Vera. En er kan ook een verzonnen historisch verhaal zijn, valse medische beweringen en/of een PR-verhaal.
Dus duik ik weer eens in mijn archief en speur ik naar de Japanse Detox pleister.
Japanse detox pleister en China
Wat ik al vermoedde: de detox pleister heeft een Chinese achtergrond. De traditionele Chinese geneeskunst gaat immers uit van de voeten. De Chinese artsen beschouwen voeten als de basis van het menselijk lichaam, je zou kunnen zeggen zowel letterlijk als figuurlijk de basis. De traditionele artsen zien de voeten van een persoon als wat de wortels zijn voor een boom.
Zoals sommigen in het Westen de darmen beschouwen als onze tweede hersenen, zo noemen de Chinezen voeten een tweede hart. En niet onbelangrijk, ziekte begint volgens hen in de voeten. Er bestaat volgens hen dus een sterke relatie tussen de gezondheid van de voeten en het overige menselijke lichaam.
Wanneer je mentaal uitgeput bent voel je dat vaak het eerst in je voeten. Die zijn een bron van energie, honderd keer sterker dan de geest schrijven sommige oude geneesheren.
Voetverzorging in China
Voetverzorging gaat dan ook ver terug in de geschiedenis van China. Dat begint volgens sommige historici duizenden jaren geleden. Het is in een periode dat mensen minder blootvoets gaan lopen. Ze krijgen meer last van voetklachten, terwijl ze daar minder last van hebben als ze dansen. Artsen ontdekken dat dansen de voeten verwarmt.
Een van de eerste vormen van voetverzorging die daarna ontstaat is voetmassage. Geleidelijk komt er meer kennis en bedenken de geneesheren nieuwe vormen van voetverzorging. In de Huangdi Neijing (= esotherische geschriften van de gele keizer), een oude medische Chinese tekst, staat het voetbad beschreven als een van de belangrijkste therapieën.
Kennis naar andere landen
Er zijn in de verschillende tijdvakken meerdere Chinese artsen die schrijven over het belang van voetverzorging voor het gehele lichaam. Daarin zijn al onderdelen van de latere reflextherapie te herkennen. In die leer gaat men er vanuit dat, van de 12 meridianen van het menselijk lichaam, er 6 verbonden zijn met de voeten. En van de 360 acupunctuur- of drukpunten in het lichaam zijn er ruim 60 op en onder de voeten.
In de Tang-dynastie van 619 – 906 gaat veel kennis van de traditionele Chinese geneeskunde, waaronder voetmassage, naar omliggende landen. Die geven er hun eigen invulling aan. Later, tijdens de Yuan dynastie van 1279 – 1268, krijgen ook Westerse landen kennis van de Chinese traditionele geneeskunst.
Geschiedenis Detox pleister
Bij de voetverzorging gebruiken de Chinezen geleidelijk ook natuurproducten. Een al in de Han dynastie van -206 tot 220 beschreven methode is het onderbinden van bamboebladeren. Het is volgens geschiedkundigen die methode die een legerarts inspireert.
Tijdens een van de vele veldslagen zijn de soldaten moe van een lange mars. De voeten van de soldaten beginnen te ontsteken en etteren. De arts vermaalt bamboebladeren en wellicht wat andere ‘kruiden’ uit de Chinese traditie. Het poeder doet hij in een grove doek. Die bindt hij als een stoffen zak om de voeten van de soldaten, of legt het op de schoenzool of op het gewonde deel van de voet.
Na de Han-periode komen er naast de bamboebladeren meer geneeskrachtige natuurproducten in beeld. Die gebruiken de Chinezen overigens ook in de twee andere vormen van voetverzorging: voetmassage en voetbaden. Welke vorm ook wordt gebruikt, in China of omliggende landen, het is onduidelijk wanneer de zogenaamde detox pleister hun huidige uiterlijk krijgen.
De Japanse Detox pleister van Agnes
En de Japanse Detox pleister van Agnes? Die wordt niet meer geleverd, lijkt het. De op de verpakking vermelde URL krijg ik in geen enkele browser geopend. Ik concludeer vooralsnog dat de ‘made in Japan’ en productnaam ‘Japanse Detox Voetpleisters’ een vondst zijn van de Nederlandse importeur.
Er zijn echter ook andere aanbieders in Nederland. De meeste verwijzen daarbij hooguit naar Aziatisch gebruik, een enkele vermeldt Japan en geen enkele China. Diverse gezondheidsblogs noemen het merk Kinoki van een bedrijf of leverancier die Kiyome zou heten. Het blijkt een soort TV-verkoop aanbieder.
Dropshippers en overige producenten
Ik vermoed dat Kiyome en andere aanbieders, met name op Bol.com, vooral dropshippers zijn. Dat zijn in principe handelaren of bedrijfjes die een bestelling ontvangen, en het daarna zelf bij een fabrikant bestellen. Die fabrikant levert het dan aan de tussenpersoon of direct aan de eindklant. Een uitgebreidere vorm is het wanneer de tussenpersoon een voorraadje van de producten aanlegt en die ompakt in een eigen verpakking.
Er is nog een partij die met Japanse Detox pleisters adverteert. Dat is het merk Nuubu van UAB Ekokmlita. Dat bedrijf houdt kantoor in Litouwen. Maar ook zij zijn dropshipper, die om hun moverende reden onder de wetgeving van Litouwen willen vallen. Een bestelling bij Nuubu wordt geleverd vanuit China. Daar moet een klant het product naar retourneren bij problemen met het Nuubu product.
De constructie lijkt verdacht veel op wat ik meemaakte met een HD projector, die ik dacht te kopen bij een bedrijf in Estland.
Kwaliteit van de aangeboden producten
Feit is dat de meeste of alle Detox pleisters, of specifieker Detox voetpleisters, uit China komen. Daar halen waarschijnlijk grote merken hun producten ook. En daar is natuurlijk niets mis mee. Ze hoeven het niet eens op de verpakking te zetten. Zie bijvoorbeeld de LucoVitaal verpakking van PK Benelux uit Uden.
Er is echter wel kwaliteitsverschil schrijven de Chinese artsen. En dat vermoedde ik al, zoals ik hierboven schreef. Sommige leveranciers leveren toch wat minder goede producten, waarmee de resultaten dus minder of helemaal niet zijn wat je verwacht. Als je al iets mag verwachten van Detox pleisters.
Ontgiften met detox pleister
En nu komt de niet-Chinese aap uit de mouw. Het Japanse bedrijf Kenrico komt in 2008 met de Detox pleisters op de Westerse markt. Zij zorgen voor de Japanse invalshoek bij sommige aanbieders. De Amerikaanse Medicijnwaakhond (FDA) krijgt er direct vragen over. Ze doet diverse onderzoeken en meldt dat de beweringen van Kenrico onterecht zijn en mogelijk zelfs schadelijk.
Wat is de bewering van Kenrico. Hun ‘detox pads’ hebben een positief effect op de gezondheid van de gebruikers, ontgiften en verwijderen daarbij zelfs zware metalen uit het lichaam. Wetenschappers zijn in het algemeen nogal sceptisch over ontgiften, maar over de voetpleisters in het bijzonder. Onder andere dankzij Kenrico.
Ontgiften van het lichaam
Maar wat zeggen enkele traditionele Chinese artsen over ontgiften. Giffen, beter toxische stoffen, bestaan en ze kunnen lichaamsfuncties verstoren. Het lichaam heeft een eigen ontgiftingssysteem. De meeste ontgifting vindt plaats in de darmen, het grootste ontgiftingsorgaan. Afhankelijk van het soort voedsel en de lichamelijke conditie kunnen gifstoffen echter lang in de darmen blijven. En vandaaruit ook zorgen voor ziekten. Verandering van maaltijd en leefstijl kan daar al veel verbetering geven.
Ontgifting door het lichaam is verder vooral afhankelijk van de werk- en rusttijd van een persoon. Het ontgiften werkt al tijdens rust, maar vooral tijdens het slapen. Dan worden het lymfatisch systeem en het immuunsysteem actief. Ruim een uur na het in slaap vallen begint het ontgiften van de lever, een of twee uur later ontgift de galblaas en vijf uur na het in slaap vallen vernieuwen de bloedcellen van de wervelkolom. Dat ontgiften gaat nog even door met andere organen en lichaamsfuncties. Na ongeveer 8 uur gaan de darmen ontgiften. Kort daarna is de beste tijd voor de stoelgang.
Ontgiften door detoxen
Tijdens het slapen zijn al veel toxische stoffen door transpireren uit het lichaam afgevoerd. Een ander deel verlaat het lichaam als urine en ontlasting. Het lichaam heeft nog andere manieren, die we minder snel als ontgiften herkennen. Braken bijvoorbeeld en koorts. De warmte van koorts zorgt weer voor transpireren, iets wat Chinezen ook op gang brengen met kruidenthee. Zelfs sporten is ook een manier van ontgiften.
De traditionele Chinese geneeskunde heeft nog veel meer methoden om te ontgiften. Waaronder dus ook enkele met de voeten. Een stevige voetmassage is er eentje. Doe je die massage voor het slapen, dan verbetert het ook de slaap. Ontgiften door het gebruik van Detox pleisters is iets van de laatste tijd.
De oude Chinese geneesheren
Logisch wellicht dat die oude Chinese traditie dat niet kent, denken we in het Westen. Immers, de geschiedenis van de toxicologie begint volgens ons pas in de 16de eeuw. Dat begin leggen we dan bij Paracelsus, die we de vader van de toxicologie noemen.
Maar in China wordt informatie over ‘medicijnen’ al veel eerder vastgelegd. Ze doen dat consequent al vanaf 1000 jaar voor onze jaartelling. En de toxiciteit komt daar ongeveer duizend jaar geleden bij. Rond de tijd van Paracelsus hadden de Chinezen al van 2000 natuurproducten de toxiciteit beschreven in de Chinese Materia Medica.
Baat het niet …
Of Agnes en anderen gebaat zijn bij de Detox pleisters kan ik nog steeds niet beantwoorden. Vanuit mijn ervaring zou ik zeggen: baat het niet, dan schaadt het niet. Maar dat is niet helemaal correct. Chinese artsen waarschuwen zelfs voor de ontgiftende voetpleisters. Ze wijzen erop dat het bijvoorbeeld problemen kan geven bij gebruik van bepaalde medicijnen.
Ik pak vooral op dat er veel rommel in omloop is. De goede producten bestaan uit donkerrood poeder met een sterke azijn- en medicinale geur. Terwijl veel verkrijgbare pleisters die kleur niet hebben. Die neigen naar een grijze kleur en ze hebben de geur van keukenazijn.
Aanvullende informatie
- Over toxische stoffen. Het lichaam produceert zelf endogene toxines, bijvoorbeeld cholesterol, melkzuur, vrije radicalen en vetten. Daarnaast zijn er exogene toxines zoals luchtvervuiling, bestrijdingsmiddelen van bijvoorbeeld groenten, conserveringsmiddelen, zware metalen in cosmetica en nog veel meer. Een bijzonder soort endogene giffen maakt het lichaam als afvalproducten van de spijsvertering. Dat gebeurt, zoals een Chinese arts schrijft, bijvoorbeeld ‘als het lichaam boos is over gebruik van verkeerde suikers, vetten en dergelijke.
- Lange tijd zal de detox pleister in meerdere landen de vorm van een zakje hebben gehad. En dat is het in feite nog steeds is. In het zakje zit de werkzame stof en de pleister is het plakvel dat er omheen is gedaan om het aan de voet te hechten.
- Want wat is een pleister? Een pleister is een product met aan één kant kleefstof om verband op een plaats te houden of om, voorzien van een wondkussentje, een wond te bedekken.
- Enkele bronnen wijzen bij de detox pleisters naar het Japanse cosmetica bedrijf Nakamura Co Ltd. Maar dat spoor volgend kom ik uit in Korea en Cambodja uit.
- Het Aloë Vera-verhaal. Ik was met mijn toenmalige vriendin op La Palma. We kochten een potje Aloë Vera. Die plant zag je daar overal en de zalf bevatte dan ook 98% Aloë Vera. We ervaarden enkele bijzondere ‘genezingen’. We namen een paar potjes mee naar huis. Toen die leeg waren gingen we op zoek in Nederland. Aloë Vera zalf bleek overal verkrijgbaar, maar het percentage Aloë Vera was bijzonder laag. In enkele zat slechts 2% van het werkzame product, maar het werd wel als Aloë Vera verkocht. Valse informatie op het etiket of commercieel gerommel met ingrediënten.
Onderzoeken en meer
- Een onderzoek uit 2018 naar de detox voetpleister ‘feit of fantasie’, Ragab en collega’s (PDF - 354,13 KB)
- Het zijn vooral Chinezen die onderzoek naar wetenschap rondom voeten, lijkt het:
- Over de Chinese traditionele geneeskunst:
- Een rapport over de geschiedenis van de Chinese Materia Medica (PDF - 174,58 KB)
- En een voorbeeld (PDF - 1,39 MB)
- Jingcheng Dong schreef in 2013 over de relatie tussen traditionele chinese en moderne westerse geneeskunst – Jingcheng Dong (PDF - 1,16 MB)
- China’s Ancient Gold Drugs – Huaizhi en Yuantao 2000.pdf
- Een interessant verhaal over het gebruik van goud in de geneeskunst, dat begon ook in de traditionele Chinese geneeskunde (PDF - )
- De Engelse Algemene Voorwaarden van Nuubu met de vermelding over verzending vanuit China. In de Nederlandse versie staat het niet (meer) (PDF - 210,82 KB)
De Chinese dynastieën
Omdat ik het zelf zo handig vind de Chinese dynastieën weer eens overzichtelijk te hebben:
- Xia Dynastie (c. 2070-1600 vC)
- Shang Dynastie (c. 1600-1050 vC)
- Zhou Dynastie (c. 1046-256 vC)
- Qin Dynastie (221-206 vC)
- Han Dynastie (206 vC-220 nC)
- Six Dynastieën Periode (220-589)
- Sui Dynastie (581-618)
- Tang Dynastie (618-906)
- Vijf Dynastieën Periode of Tien koninkrijken (907-960)
- Yuan Dynastie (1279-1368)
- Ming Dynastie (1368-1644)
- Qing Dynastie (1644-1944)
Vorige en volgende berichten
« Ouder: Vibram teenschoenen, voor elke loperNieuwer: Humor, tijdgeest en milieu »Een willekeurig bericht
Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.