Een huppelende vrouw

In zijn AD/Utrecht column van gisteren schreef Cees Grimbergen  over een foto uit het archief van Deuxieme. Aan het eind stond het verzoek aan zijn collega Jeroen Kreule, eens uit te zoeken wat het verhaal is achter de foto. Het eerste deel van diens speurtocht staat volgende week in het AD. Hieronder de Cees’ column van gisteren (deze en andere columns van hem zijn te vinden bij Kikproductions

In de namiddagzon werpen wandelaars lange schaduwen. Rond de Catharijnebrug krioelen honderden fietsers. De fietsersfile op het Vreeburg loopt tot aan de Lange Viestraat. Een verkeersagent staat met de handen in de zij. Een vrachtwagenchauffeur manoeuvreert zijn enorme gevaarte naar rechts, de Catharijnesingel op. Op de houten carrosserie lees ik in verweerde letters Fa.L. Kassing Zn. De brommers in dit stadse tafereel zijn Solex en Berini, de auto’s Volkswagen-Kever en Ford-Taunus, de jassen van de mannen zijn bruin en grijs, de fietstassen donker. De GEVU-bussen 9 en 12 banen zich in deze avondspits een weg naar het station.

Ik beschrijf hier de oktober-foto van de maandkalender 2011 ‘Utrecht van toen’, die bij ons thuis hangt. Sinds begin deze maand kijk ik dagelijks naar dit kleurentafereel uit ‘circa 1955’, zoals het onderschrift vermeldt. De foto is waarschijnlijk gemaakt vanuit het gebouw De Utrecht. CatchProjecten aan de Domstraat, dat al eerder een neusje voor goede fotoselectie toonde, bracht deze kalender uit.
De aandoenlijke fietsenchaos van onze stad in 2011 is dus niet van vandaag of gisteren. Maar wat de oktober-foto voor mij echt mooi maakt, is het contrast. Sombere mannenkostuums zijn ruimschoots in de meerderheid. Maar wat zie ik rechts onderin het hoekje? Een jonge vrouw in een zomerse blauwe jurk met witte stippen huppelt richting station. Ze gooit haar hoofd achterover om de laatste zonnestralen van de zomer mee te pakken. Hoe ik zo zeker weet dat ze huppelt? De schaduwlijnen onder haar twee voeten. Op het moment van afdrukken hangen die een centimeter of vijf boven het Leidseweg-trottoir. Een blije, jonge vrouw in 1955. Vijf meter achter haar ziet een lange man in beige colbert haar opgewektheid. Hoe ging het met deze vrouw verder? U móét die foto zien. Ik ga Jeroen Kreule van de donderdagse rubriek ‘Stadsleven van toen’ vragen u die foto binnenkort te tonen.
(12 oktober 2011)

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 13 oktober 2011 door in de categorie 2011, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Comments are closed.