Columbo met boterham variatie

Boterham variatie en Columbo

Vrienden zijn soms nog steeds verrast door mijn boterham variatie. Terwijl sommigen de gewoonte inmiddels hebben overgenomen. In het kort: boterham variatie is een boterham belegd met meerdere ingrediënten.

Dus in plaats van een boterham met kaas, jam OF pindakaas is het een boterham met kaas, jam EN pindakaas. Of elke andere denkbare combinatie.

Boterham variatie

Vorig jaar schreef ik over de achterliggende gedachte van dit broodje variant. Het geheim van zo’n broodje? Een goede combinatie tussen zoet, vet en knapperig. Maar daar houd ik me natuurlijk niet altijd aan. Het hangt ervan af wat ik beschikbaar heb.

En soms is een gewoon belegde boterham natuurlijk ook heerlijk. Dus een boterham met kaas of met speculaas. In dat laatste geval natuurlijk liefst met extra boter en, voor mij ongebruikelijk, wit brood.

Columbo en zijn boterham variatie

Columbo kookboek

Het Columbo kookboek van Jenny Hammerton

Gisteren sprak ik met een vriendin over de boterham variatie. Later op de avond keken we naar een aflevering van Columbo. En laat nu in die aflevering Columbo een boterham met pindakaas en rozijnen klaarmaken. Waarschijnlijk had ik de aflevering al vaker gezien. Maar nu viel die niet-functionele scène me op, vanwege het gesprek dat ik daarvoor had.

Thuis ging ik natuurlijk weer even kijken wat anderen erover schrijven. Want ongetwijfeld heeft Columbo ook meer belegde boterham variaties. Het eerste dat me opviel was dat er heel veel boeken over Columbo zijn gemaakt. Daaronder is zelfs een kookboek waarin Jenny Hammerton de afleveringen langsgaat, en de gerechten en recepten toont.

Columbo’s favoriete voedsel: chili

Het grappige is dat in elke aflevering van Columbo er wel iets met eten voorbij komt. Net als in Montalbano zijn dat kleine of grote scenes, die echter niet functioneel zijn voor de verhaallijn. Variaties met boterhammen kom ik niet tegen.

Columbo is vooral verzot op chili con carne, waarbij de vleesaanvulling benoemen niet nodig is. Chili kun je overal in de wereld eten. En er zijn misschien wel meer variaties met chili dan met boterham. Columbo eet zijn chili zowel met als zonder bonen. Maar wel het liefst met hete pepers, de Mexicaanse chili.

Mijn boterham variatie studie

Het is me inmiddels duidelijk dat Columbo’s broodje pindakaas met rozijnen een uitzondering is. En een toevalligheid, na het gesprek dat ik met een vriendin had over de variaties. Zelf ga ik vanzelfsprekend gewoon door met mijn boterham variatie.

Die krijgt wel steeds meer het karakter van een studie. Dan kies is ik niet voor een inmiddels bewezen combinatie van ingrediënten. Maar onderzoek ik nieuwe variaties. Vorige week bijvoorbeeld ‘sandwich aux trois fromages’. Een combinatie van een plak Hollandse gatenkaas, schijfjes brie en Zwitserse poederkaas.

Een wat meer ordinaire variant was ‘broodje pindakaas, kaas, honing en hagelslag’. In het Frans wordt daarbij de mond nog voller, ‘sandwich au beurre de cacahuète, fromage, miel et pépites de chocolat’. Hagelslag kennen ze in Frankrijk overigens niet als broodbeleg; daar is het taartversiering.

Broodje kaas met aardbeien

boterham variatie (kaas met aardbeien en meer)

boterham variatie (kaas met aardbeien en meer)

In de zomer is een bijna vaste gewoonte bij ons thuis een beschuitje met honing en aardbeien. Maar die aardbeien kunnen natuurlijk ook op brood. Dat werd onderdeel van mijn boterham variatie aan het eind van de zomer, vorige week dus.

Een broodje ‘kaas met aardbeien en honing op een bedje van pindakaas en Zwitserse kaaspoeder’. Het was een heerlijke combinatie met geplette aarbeien. Maar door de toch wat vochtige aardbeien minder gemakkelijk eetbaar. Hiernaast een beeld van het voorwerk. Rechts de kaas, aardbeien met daar overheen wat strepen honing en links de pindakaas met de Schnabziger.

Aanvullende informatie

  • De aflevering die ik met de vriendin zag en waarin Columbo een boterham variatie nuttigt is ‘Columbo and the murder of a rockstar’ (nr. 58 uit 1991)
  • Later zag ik een nog uitgebreider scène in ‘It’s all in the game’ (nr. 62 uit 1993). Daarin gaat Columbo eerst op zoek naar Jam. Hij vertelt daarna, terwijl hij zijn brood variatie klaarmaakt, dat hij het liefst brood met pindakaas, jam en rozijnen etc.
  • Jenny Hammerton heeft een database met ruim 7000 gerechten uit films en televisieseries. In het bovengenoemde Columbo-kookboek staan ook recepten van medespelers in de Columbo afleveringen. Bijvoorbeeld Johnny Cash, Dick van Dyke en Janet Leigh. De website van Jenny Hammerton
  • De favoriete chili-zaak van Columbo is Barney’s Beanery op de Santa Monica Boulevard in Los Angeles. Die zaak was soms in beeld. Maar de binnenopnamen filmde men in een studio. Het restaurant werd in 1920 gestart door John “Barney” Anthony. Inmiddels zijn er meerdere vestigingen van Barney’s Beanery
  • Zie ook de berichten broodje variant en ‘boterham met banaan, boterham met speculaas’.
  • Oh, hieronder ook nog de scene van columbo met de boterham met pindakaas en rozijnen uit aflevering 58:

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 22 september 2021 door in de categorie 2021, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *