Het toevallige leven

Het lukt me tegenwoordig weer drie boeken per week te lezen. Het is natuurlijk net als ‘gaan bewegen’ eenvoudig het maken van een keuze hoe je de beschikbare tijd indeelt. Eén thriller, één non-fictie en één mogelijk interessant boek per week. Vorig weekend las ik in de laatste categorie het boek ‘Life’ van Keith Richards in de Nederlandse vertaling.

Cover boek LIFE van Keith RichardKeith Richards

Ik moest er even in komen. De schrijfstijl is bijna als een gesprek en de informatie wordt niet altijd chronologisch gebracht. Maar dat geeft   het verhaal een authentiek karakter. Keith  schrijft openhartig. Het verhaal is afwisselend ernstig, beschouwend, wraakzuchtig, lief, sarcastisch.

Je wordt erin meegenomen en vergeeft hem de soms inconsequente opmerkingen. Op één pagina schrijft Keith over zijn vader: ‘Je kunt zeggen wat je wilt over Bert, maar niet dat hij ambitie had’, een hoofdstuk verder staat dan echter ‘Bert was ontzettend ambitieus’. In beide gevallen verklaart hij het waarom.

Toeval

Ik las het boek in een middag uit. Wat me vooral bij bleef was het toeval. Keith verwondert zich daar ook zelf over, zag het geluk ervan in of bedde het in een spiritueler verklaring (zoiets als, als je hard werkt trek je het toeval naar je toe).

Het geluk dat Andrew Oldham wraak wilde nemen op Brian Epstein en een nieuwe band naast de Beatles wilde neerzetten. Er waren honderden gitaarspelende tieners in London, de een niet veel beter dan de ander. Keith beschrijft het verhaal als een samenloop van omstandigheden. Bij andere voorvallen spreekt hij letterlijk van toevalligheid. Zo gebeuren er in ieders leven dingen waar je, vaak pas achteraf, het toevallige leven of de gelukkige samenloop van inziet.

Cors van den Berg

Maar waar had ik dat eerder gehoord? Ineens wist ik het. Cors van den Berg, jarenlang star-interviewer van Hitkrant , vertelde het me een aantal maanden geleden. Het was de rode draad van het boek dat hij met fotograaf William Rutten aan het maken was over de hitsingles van Nederlandse artiesten. Bijna elk verhaal in het boek, inmiddels verschenen als Hit Story, getuigt van de gelukkige samenloop.

Het is een prachtig boek geworden met fraaie foto’s van William Rutten. 43 populaire Nederlandse singer-songwriters staan erin:  Stef Bos, Henk Westbroek, Trijntje Oosterhuis,Frank Boeijen, Huub van der Lubbe, George Baker, Barry Hay, Xander de Buisanjé en vele anderen.

Rode draad van het toeval

Wat Cors intrigeerde in de rode draad van het toeval? ‘Ik werkte parttime in het onderwijs en werd benaderd voor een vaste aanstelling’, vertelt hij zelf,’ maar wilde ik dat wel? Eigenlijk wilde ik schrijven. Alleen wist ik nog niet precies wat. Erik van der Hoff van Roberto Jacketti, tipte me over een baantje bij Muziek Express. Ik belde tegen beter weten in. Na een proefartikel over A-Ha, de Noorse band,  kon ik aan de slag.

Als Erik niet die dag ‘toevallig’ langskwam en de tip gaf, waarover hij vlak daarvoor had gehoord, had ik de dag erop wellicht voor de vaste aanstelling getekend. De gelukkige samenloop zag ik in mijn eigen leven regelmatig, maar ook in dat van de vele artiesten die ik in de loop van twintig jaar sprak.’

Stichting KIKA

De gehele opbrengst van het boek Hitstory gaat naar de stichting KIKA. Het boek is een aanbeveler en zou in elke boekenkast moeten staan; het goede doel is een extra argument. Voor 35 euro haal je ruim een kilo Nederlandse hitgeschiedenis in huis.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 24 oktober 2011 door in de categorie 2011, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Comments are closed.