Blackstone 520 werkschoenen

De zware werkschoenen van John

Voor een werkoverleg ga ik langs bij John. Hij werkt thuis en doet zelf de deur voor me open. Wanneer hij voor me uitloopt naar zijn werkkamer vallen me zijn zware werkschoenen op. Hij draagt niet de nette Van Bommels die ik van hem gewend ben. Dit lijken wel de schoenen van een bouwvakker.

Ze ogen niet onmodieus en het zouden bergbeklimmers kunnen zijn. Maar aan John’s manier van lopen zie ik dat het zware schoenen zijn. En de afwerking doet me denken aan stevige werkschoenen.

Zware werkschoenen

Ik kan niet anders dan over zijn schoenen beginnen, als hij de keuken uit komt stampen met twee koppen koffie. ‘Ik zie dat je je luxe schoenen hebt ingeruild voor stevige stampers?’, merk ik op met een vraag waarbij het antwoord alle kanten op kan gaan.

‘Ja, ik zal je vertellen dat het begon als een grap. Zoals je weet werk ik tegenwoordig drie dagen per werkweek thuis. Mijn vrouw en de kinderen moesten daar aan wennen natuurlijk. Ze vielen me overdag continu lastig terwijl ik in de rapporten zat. Dan kwam de een wat vragen, dan moest de ander weer iets vertellen’.

‘Ik ken het probleem’.

‘Het hielp niet te zeggen dat ik niet gestoord wilde worden als ik in mijn werkkamer zit. Ik had weleens gelezen over een man die thuis een rode pet op zette. Hij liep dan door het huis. En iedereen wist dat hij dan aan het werk was en niet gestoord mocht worden. Maar zie je mij lopen met een pet op?’

‘Ach waarom niet?’

Werkschoenenwinkel

‘Nou mij niet gezien. Maar door de associatie thuis en werk dacht ik ineens aan werkschoenen. Als ik mijn werkschoenen aan heb, wil ik niet worden gestoord was mijn gedachte. Ik zou natuurlijk een paar luxe schoenen kunnen aanwijzen als mijn werkschoen. Maar dat zou toch verwarrend zijn’.

‘Tja, dat lijkt me inderdaad niet onderscheidend genoeg’.

‘Waarom geen echte werkschoenen. Ik werd enthousiaster bij de gedachte en ik ging kijken op internet. Het is nog een hele wereld hoor. Nooit gedacht dat er zoveel variatie was. Moet je eens kijken op de website werkschoenenwinkel.nl’.

‘Dat klinkt in ieder geval als een specialist’.

‘Ja, je staat er als kantoormannetje niet bij stil. Maar er zijn werkschoenen voor verplegers, bouwvakkers, horeca mensen, onderhoudsmedewerkers en veel meer. En daarbinnen allerlei varianten. Bijvoorbeeld met stalen neuzen, zoals ik nu draag, of zonder, hittebestendig of niet en nog veel meer.’

Er is meer aan de werkschoen

‘Kijk helemaal af’, zegt John, terwijl hij zijn broekspijp optrekt waardoor zijn werksokken te zien zijn. ‘Als je het doet, moet je het goed doen.’

‘Maar het begon als grap zei je?’, vraag ik in de veronderstelling dat er meer verhaal zit aan zijn werkschoenen.

‘Ja, dat klopt. En ik moet zeggen dat de grap werkte. Ik word niet meer gestoord sinds ik met die zware schoenen rondstamp. Maar er is meer’.

Beweging en afvallen

‘Ik was me nog een beetje aan het oriënteren op werkschoenen. Toen zag ik een berichtje over zware schoenen dragen en afvallen. Nou, dat kunnen we ook wel gebruiken in deze tijd. Het is thuis een stuk lastiger uit de koek- en snoeptrommel te blijven, vind ik’.

‘Nu wordt het interessant’, zeg ik over mijn buik strijkend.

‘Met die werkschoenen aan loop je zwaarder en verbruik je meer calorieën. Ik heb er het een en ander over gelezen. Hardlopen wordt afgeraden. Daarbij blijkt dat mensen bij zware schoenen eerdere stoppen en per saldo daardoor minder calorieën gebruiken. Maar bij een stevige wandeling heeft het wel resultaat’.

‘Maar dan moet je natuurlijk wel gaan lopen en niet achter je bureau blijven zitten met je zware werkschoenen’, merk ik lachend op.

‘Ja dat is logisch’, reageert John, die me nog even onderzoekend aankijkt. Waarschijnlijk om te zien of ik hem niet belachelijk maak.

Wandelen met werkschoenen zonder hond

‘Dat is logisch’, herhaalt John. ‘Dus heb ik lopen ingebouwd in mijn dagritme. Ik sta een half uur eerder op dan ik gewend was. Dan loop ik  drie kwartier. Ik deed dat dus nooit. Alleen lopen is dan even vreemd. Je denkt dat iedereen naar je kijkt, overweegt een hond te nemen als loopsmoes en dergelijke’.

‘Ik kan me daar iets bij voorstellen’, meld ik uit eigen ervaring.

‘De eerste drie keer wandelde ik met mijn luxe schoenen. Dat is geen doen. Maar ik realiseerde me ook dat ik eenvoudig nog niet met die werkschoenen durfde, bang voor gek te worden versleten door … ja, door wie. Er liep rond die tijd nog geen hond op straat. ’

Met werkschoenen 3,5 kilometer lopen

We lachen beide over zijn openhartige melding van zwakte.

‘Dus de vierde dag trok ik mijn zware werkschoenen aan. Zal je net zien dat ik twee blokken verderop een tennismaat tegenkom. En die begint natuurlijk over mijn schoenen. Hij zag direct dat het geen wandelschoenen zijn. Dus vertel ik hem het verhaal over de pet, de werkschoenen, bewegen en afvallen. Weet je wat er gebeurde?’

‘Ik kan van alles bedenken. Nee, natuurlijk weet ik dat niet’.

‘Hij heeft ook werkschoenen gekocht en sinds twee weken lopen we ’s ochtends samen. Elke ochtend ongeveer 3,5 kilometer in drie kwartier. En dat had ik nog niet verteld, ’s middags na de lunch doe ik in mijn eentje nog zo’n wandeling.’

In de tuin werken

‘Door het lopen voel ik met fitter. Maar ik heb ook meer energie. En het lijkt ook of ik door het lopen meer zin heb om te bewegen. Eergisteren had ik ineens zin tussendoor even in de tuin te werken. Normaal maai ik alleen het gras. Eergisteren begon ik spontaan onkruid te wieden en dood blad te verwijderen.’

‘Dat zal je vrouw fijn vinden’, merk ik op, ‘de tuin is toch haar hobby?’

‘Het was voor haar even schrikken inderdaad. Maar we hebben de taken verdeeld. Zij doet de verstandige dingen, ze weet immers veel meer van tuinieren dan ik. Nee, een groter probleem kreeg ik met haar toen ik met de zware werkschoenen uit de tuin kwam’, vertelt John met een vette glimlach.

‘Ik zie het voor me’, zeg ik begripvol.

‘Tja, beetje regen en dan die aarde. Dat was inderdaad niet handig. Maar we konden er al snel om lachen. Dat doet me er aan denken dat ik nog even bij werkschoenenwinkel zou kijken naar schoenen voor in de tuin. Ik beloofde het Anja. Die schoenen zet ik dan onder het afdakje. Dan kan ik van de ene werkschoen zo in de andere werkschoen springen’.

Aangestoken door John’s werkschoenen

‘Je hebt me geleidelijk ook enthousiast gemaakt voor werkschoenen.’, zeg ik.

‘Prima. Wist je dat veel thuiswerkers op pantoffels lopen. Jij waarschijnlijk ook. Maar dat is zo slecht voor je voeten. Het geeft veel te weinig steun. Pantoffels zijn goed als je voor de TV hangt en anderhalf uur naar een film kijkt. Werkschoenen zijn leuker, maar geven ook steun. Het is zelfs een genot de veters strak om je voeten te trekken’.

‘Welke werkschoenen draag jij nu, het merk bedoel ik.’

‘Dit is niet zomaar een werkschoen, jongen. Het zijn zware zwarte stenen. Oftewel de Blackstone 520. Ze zijn niet goedkoop, maar wel met gratis werksokken’, vertelt John, terwijl hij lachend zijn broekspijpen weer optrekt. ‘‘Het is volgens mij oorspronkelijk een Nederlands merk. Zal ik wat highlights opsommen. Dan weet je dat het een bewuste keuze is’.

Ik knik.

‘Je kunt natuurlijk ook zelf even zelf op werkschoenenwinkel.nl kijken of hun blog. Maar de details zijn te leuk om je te vertellen. Deze werkschoenen zijn anti-slip en anti-statisch, ze absorberen schokken en zijn waterbestendig. De neus en zool zijn van staal, de zool is van rubber en de schoen kan tegen olie en benzine. Zie je mij al helemaal veilig lopen door woonwijken, bossen, industrieterreinen en meer?’.

‘Het klinkt goed’.

Cambrelle voering en patent

‘Oh ja, de voering is van Cambrina, Cabrella, Cabro… wacht, dan zoek ik het even op. Dat zal jij ook leuk vinden voor je blog’.

Het blijkt Cambrelle te zijn. John leest daarover nog snel iets voor, waarna we aan onze werkbespreking beginnen. Thuis ga ik natuurlijk zelf nog even kijken naar Cambrelle, want het kan inderdaad zomaar een verhaaltje zijn voor dit blog.

Cambrelle voering blijkt begin zeventiger jaren ontwikkeld. Het is een vezel dat bestaat uit polyamiden, nylon en metalen draadjes. De merknaam Cambrelle is geregistreerd door het Engelse bedrijf Camtex Fabrics Ltd. Zij hebben eenvoudig een toepassing bedacht voor de uitvinding die eraan ten grondslag lag.

Wanneer ik meerdere patenten bekijk vermoed ik dat de Zweedse Amerikaan Erik W. Wallin een van de uitvinders is. Maar het kan evengoed de Deen Willi Gottlieb zijn. Het lastige is dat andere uitvinders vaak weer voortbouwen op uitvindingen. Zo’n vervolg kan dan net datgene zijn waarmee een toepassing, zoals Cambrelle voor de voering van werkschoenen, mogelijk is. Na de twee genoemde uitvinders zijn er allerlei patenten van anderen die naar hen verwijzen.

De tweecompentenvezels van de Cambrelle-voering past zich voortdurend aan bij de bewegingen van de voeten en schoenen. Hierdoor ontstaan microscopische luchtzakjes waardoor lucht kan circuleren. De voeten blijven hierdoor ook droog en koel. Het geheel helpt tevens, tezamen met andere onderdelen van de schoen, bij het dempen van de stappen.

Aanvullende informatie

 • Het is voor afvallen goed altijd stevig te wandelen en langer dan een half uur. Stevig is 4,5 km of meer per uur. Na een half uur (sommigen houden het op 20 minuten) begint je lichaam met vetverbranding.
 • Twee van de vele patenten van Erik W. Wallin die mogelijk aan de basis staan van Cambrelle:
  • Het patent met als titel ‘camouflage materiaal’, nr 4.001.827 (PDF - 628,33 KB).
  • En het patent met de titel ‘geknoopt camouflage materiaal’, nr 4.064.305 (PDF - 884,03 KB).
 • Op de voering is de bekende Martindale test uitgevoerd. Daarbij bleek de voering 12 keer langer mee te gaan. Na 120.000 handelingen kwam er enige slijtage, die bij andere voeringen al na 10.000 handelingen te zien was.
 • Er zijn veel bedrijven die Cam en Tex in hun naam voeren. Enkele daarvan hebben een connectie met Camtex Fabrics Ltd, dat hun voeringen sinds 1998 een deel van hun productie in China laat maken. Ze doen dit om dichter bij de schoenenfabrieken te zitten. Ze leveren hun voering o.a. aan het genoemde Blackstone, maar bijvoorbeeld ook aan Timberland en Adidas.
 • Ik ben enthousiast over de schoenen van John, dus heb ik ook even naar wandelschoenen gekeken. Stalen neuzen vind ik een beetje overdreven, ik kies dan liever de Blackstone 929. Dat is een schoen van Oil nubuck leder met extra verstevigde (Goodyear welt) stiknaden. De schoen is slechts bij één winkel verkrijgbaar. Alle andere aanbieders zijn op zijn minst dubieus (geen adres, geen prijzen of ontbreken van andere informatie).
  • Het merk Blackstone is overigens op zichzelf ook een beetje vreemd. Het komt ongetwijfeld via groothandel J.A. de Bruijn in Gouda. Maar hun site toont alleen hun dure schoenen Scapino vormgeving en niet de werk- en wandelschoenen. De informatie over hun bedrijf is buitengewoon summier. Het zou een schoenenfabriek zijn, die ooit begon met werkschoenen, lees ik op enkele sites, en in 1992 met het merk Blackstone op de markt zijn gekomen. Waarschijnlijk besteden ze de productie nu uit en zijn ze niet trots op hun geschiedenis en/of het feit dat de schoenen handgemaakt zijn (ook iets waar sommige schoenensites me schermen).
 • Zie ook het bericht ‘Vibram teenschoenen
Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 10 januari 2022 door in de categorie 2022, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *