mooie getallen op de digitale klok

Mooie getallen op de digitale klok

‘Ik ben gek op mooie getallen’, zegt een vriendin verrukt. We zitten te werken en ze keek terloops op de klok. ‘Prachtig vind ik dat altijd. 15:15 uur’, vult ze aan en ik begrijp direct wat ze bedoelt.

Lange tijd dacht ik, zoals met veel dingen, dat ik de enige was. Maar veel schijnbaar unieke fenomenen blijken helemaal niet uniek. Zoals het zien van mooie getallen op de digitale klok.

Mooie getallen

Het is jaren geleden dat ik merkte dat ik niet als enige genoot van mooie getallen als tijdsaanduiding. Kees, een vriend vertelde enthousiast over zijn extreme ervaring. Hij had de avond ervoor een James Bond film gekeken. Daarna ging hij rond 10:30 uur naar bed. Hij sliep direct, maar werd tegen zijn gewoonte tussentijds wakker. Verbaasd keek hij op zijn wekker. Het was iets na middernacht … 00:07 uur.

Later ontdekte ik dat veel meer mensen genieten van mooie getallen als ze terloops op de klok kijken. En als ze er niet van genieten, zijn ze op zijn minst verwonderd en even afgeleid van hun bezigheden.

Verschillende mooie getallen

Persoonlijk kan ik genieten van allerlei mooie getallen op de klok. Gelijke getallen vind ik mooi bij het terloops of anderszins ineens naar de klok kijkend. Dus getallen als 15:15 en 23:23 uur. Rijtjes vind ik ook leuk, zoals 01:23 uur; hoewel ik op dat uur liever slaap. Maar 12:34 uur is ook een mooi rijtje.

Er zijn echter ook mensen, ontdekte ik, die zo’n rijtje niet mooi of bijzonder vinden of het zelfs niet eens opmerken. Zo zijn er ook die juist getallen mooi vinden waar ik niets mee heb.

Het gouden getal en 1729

Het gouden getal 1.618 vind ik op zichzelf een interessant gegeven. Maar op de digitale klok viel het me niet op, tot ik erop werd gewezen. Dat getal, op de klok 16:18 uur, is voor een wiskundige waarschijnlijk opvallender en leuker. Mij doet het nog steeds weinig.

Nog exclusiever is het getal 1729 op de klok 17:29 uur. Het is het kleinste getal dat op twee verschillende manieren kan worden uitgedrukt als de som van twee (positieve) kubussen.

Sommigen vinden het getal ook interessant. Omdat de 1729ste decimaal het begin is van het eerste voorkomen van alle tien opeenvolgende cijfers in de decimale weergave van het transcendent getal. En dat heeft iets met het Euler getal te maken.

Anders dan geboortedata

Zelf ben ik dan al afgehaakt. Als ik terloops op de klok kijk ben ik blij met 11:11 en 23:45 uur. Van de laatste al wat minder. Maar er zijn dus mensen die het mooie getallen vinden als de klok toevallig op 16:18 of 17:29 uur staat als zij de tijd raadplegen.

Een paar jaar geleden hoorde ik een jongen enthousiast worden van 20:02 uur. Het bleek zijn geboortejaar. Ik merkte flauw op dat het getal elke dag een keer voorbij komt. Maar ik begreep al snel dat het voor hem, terloops op de klok kijkend, de eerste keer was dat hij de link maakte. En dan is het als een openbaring.

Onbekend, tot het bekend is

Met een nichtje had ik drie jaar geleden een gesprek over mooie getallen. Het kwam ter sprake toen ik de tijd vroeg en we beiden naar de klok keken. Het was 10 over 10, dus 10:10 uur. Zij had er ook iets mee, volgens haar zoals velen. En ze maakte de opmerking met Cruijffiaanse logica, ‘het is onbekend, tot het bekend is’.

Waarmee ze bedoelde dat, als je het eenmaal hebt ervaren, je het niet meer kunt uitschakelen. Je kijkt op de klok omdat je de tijd wilt zien en het blijkt een voor jou mooi getal te zijn. En denkend aan Kees zou ik zeggen dat het helemaal leuk is als je zo’n toevalligheid hebt; dat je naar James Bond hebt gekeken en onverwacht wakker wordt om 00:07 uur.

Trouw- en overige data

Met het nichtje ging het daarna over andere getallen. Bijvoorbeeld haar trouwdatum 08102018 (de tweede reeks van vier is omgekeerd de eerste met 10 opgeteld). En de datum van het overlijden van mijn vader, haar opa 121212 (12 december 2012).

Bij een overlijden kun je in veel gevallen nog spreken van toevallig. Een trouwdatum kiezen mensen meestal om bepaalde redenen. Die hebben niet per se met mooie getallen te maken. Toch willen sommmige aanstaande bruidsparen juist een trouwdag met een mooi getal. Op 22 januari gingen daarvoor dit jaar zelfs gemeentehuizen speciaal open op zaterdag.

Maar in plaats van 22-01-22 vind ik 22 februari (22 02 20 22) mooier. Zo’n getal komt als ik het goed berekend voorlopig niet meer voor. Wellicht over tien jaar weer met 23 02 02 32. Maar dat is toch al minder mooi.

En verder…

En nu moet ik verder denk ik. Hoe laat is het? 13:57 uur. Mmm, ook een mooi rijtje.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 21 maart 2022 door in de categorie 2022, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

One thought on “Mooie getallen op de digitale klok

  1. 1

    22.11 Geboorte dag _ 19.53 Geboorte jaar. Maar ook 22.22 en 11.11 zijn favoriet bij mij.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *