Bambook notitieboekje

Bambook notitieboekje naast mijn laptop

‘Vertel eens iets over dat boekje?’, vraagt Kees, wijzend naar mijn Bambook notitieboekje op mijn bureau.

‘Dat Bambook?’, vraag ik nog enigszins verbaasd. Wat valt er immers ineens te vertellen over dat boekje. Het ligt al enkele jaren op mijn bureau.

‘Bambook?’, hoor ik Kees mompelen.

‘Wat wil je weten? Het is gewoon een notitieboekje. Daarop maak ik tijdelijke notities die ik later weer kan verwijderen. Niets meer of minder. Ideaal, duurzaam en er zat een goed doel aan de aankoop’.

Het Bambook notitieboekje

Natuurlijk kan ik veel meer vertellen over mijn Bambook notitieboekje. Ik gebruik het immers al vier jaar. Zoals bij meerdere alledaagse dingen sta ik er nauwelijks bij stil. Ze zijn er gewoon. Je mist die dingen pas als ze er niet meer zijn.

Waarvoor gebruiken

Mijn Bambook notitieboekje is zo’n alledaags ding. Ik gebruik het dus voor tijdelijke notities. Dat kunnen allerlei notities zijn:

  • Een wachtwoord en overige gegevens die ik invulde bij registratie op een site. Die voeg ik later pas toe aan een digitale database, omdat ik me wil concentreren op het registreren.
  • Een sommetje uitrekenen. Of een getal van een som, registratie, tekst of iets dergelijks noteren.
  • Onnadenkend krabbelen tijdens een telefoongesprek, een doodle dus. Of al een bewuste schets maken tijdens een telefoongesprek, een droodle dus.
  • Aantekeningen maken bij een webinar, podcast, youtube filmpje e.d.
  • Etc.

En als ik het genoteerde gegeven niet meer nodig heb, of heb overgebracht naar een digitale plek, dan veeg ik de pagina leeg. Op die manier doe ik al vier of vijf jaar met hetzelfde notitieboekje. En eigenlijk met slechts vier of vijf pagina’s van mijn Bambook. Eigenlijk zou ik moeten schrijven Bambooks, want thuis heb ik eenzelfde set als op kantoor.

Het papier

Bambook velletjes zijn eenvoudig een stukje papier met een coating. Op kantoor heb ik al eens gekeken naar papiersoorten die hetzelfde doen. Die zijn er dus. Maar een bambook is echt een boekje en sympathieker door de gedachte achter het bedrijf.

Volgens mij was het Kees die daar over zeurde toen ik vier of vijf jaar geleden mijn boekjes kocht. ‘huh, het is gewoon plastic’. Waarop ik ongetwijfeld zei dat hij niet moest zeuren, niet altijd zo negatief moest zijn. Of dat het een goed doel dient en bovendien een leuk jeugdig bedrijf is, voor zover ik dat kon beoordelen van hun toen nog summiere website.

Mijn aanpassing

postzegel bevochtiger

een postzegel bevochtiger

Ik heb in de afgelopen jaren wel mijn werkwijze met het boekje iets aangepast. Daardoor maak ik er tegenwoordig nog meer gebruik van.

Bij aankoop van een boekje krijg je een stift. Die heeft een stukje vilt aan het einde waarmee je een notitie zou kunnen verwijderen. Dat werkte dus niet zoals ik het wilde.

Een tijdje gebruikte ik ter vervanging een microvezel doekje. Dat maakte ik nat met mijn tong, met mondvocht dus. Dat werkte prima, maar het was natuurlijk geen frisse methode. Helemaal niet als ik het doekje een tweede keer moest bevochtigen om meerdere pagina’s schoon te maken.

Maar het bevochtigen werkte wel. Dus kocht ik een postzegel bevochtiger. Je ziet ze nauwelijks meer, maar ze bestaan nog wel. Daar spuug ik een druppel speeksel op, waarop ik het microvezel doekje even druk. Werkt perfect. Sinds kort gebruik ik overigens de miskoop microvezel vingerdoekjes,van enkele jaren geleden. Ze matchen qua grootte veel beter bij het Bambook notitieboekje.

De Bambook schoonmaakset

Zoals gezegd werkt de achterkant van de Bambook stift niet, of in ieder geval niet naar mijn zin. Wellicht hebben zij dat zelf ook ontdekt. Ze verkopen nu ook een schoonmaaksetje. Omdat ze tegenwoordig ook Bambook whiteboards hebben, zou je denken dat het setje daarvoor is. Maar ze schrijven dat het speciaal is ontworpen voor het notitieboekje.

Het setje bestaat uit een etui, een schoonmaakdoekje, een sponsje en een sprayflaconnetje. Dat flaconnetje moet je zelf vullen met water. Het doekje is ongetwijfeld een microvezeltje, maar wel met het logo van Bambook. Eigenlijk dezelfde opstelling die ik nu heb. Een echte ‘die hard’ Bambook-fan koop natuurlijk zo’n setje.

Ik vraag me af of het niet te nat wordt met die spray. Een druppel is meer dan voldoende. Het flacon brengt me op het idee in plaats van eigen speeksel een druppelflesje te gebruiken. Dat idee moet ik nog uitvoeren. Het bureau wordt inmiddels aardig gevuld met alle accessoires rond de tijdelijke notities.

De Staedler stift

Op kantoor bleek een keer mijn stift ineens leeg. Mijn voorraadje stiften lag thuis. Toen ik die dag tijdens de lunchwandeling langs een Bruna liep, ben ik even naar binnen gelopen.

‘Ja, de stift van Bambook ken ik’, zei de verkoopster, ‘dat is gewoon een Staedler lumicolor correctable’. Terug op kantoor bleek het inderdaad dezelfde stift. Op die van Bambook staat echter hun naam gedrukt. Maar ook dat het een Staedler lumicolor correctable is.

Een gebruiker zou dus kunnen kijken of de stiften ergens voordeliger te koop zijn dan bij Bambook. Maar daarmee steun je het goede doel van Bambook niet.

De Bambook app

Rond de pagina’s van het notitieboekje is een zwart kader geplaatst. Dit is nodig bij het gebruik van de Bambook app. Je kunt daarmee pagina’s met notities fotograferen en bewaren in de eigen app van het bedrijf.

Dat moet vanzelfsprekend passen in je werkwijze. Voor mij bleek het te omslachtig. Ik gebruikte daarna korte tijd de scan-app van Adobe. Die werkt op dezelfde manier en sluit ook beter aan bij mijn Adobe abonnement.

Maar zoals gezegd het moet passen bij je werkwijze. Zoals ik hierboven schreef zijn het bij mij echt tijdelijke notities, die ik later overneem in een digitale, leesbare vorm. Mijn met stift gekrabbelde notities zijn meestal niet geschikt voor OCR, het omzetten van gescande tekst naar bewerkbare tekst.

Ik type mijn notitie dus gewoon over. Als ik toch een notitie wil bewaren, dan maak ik er gewoon een foto van. Die upload ik dan naar OneDrive of OneNote. Dat gebeurt in mijn geval meestal als ik in het notitieboekje een schets of aantekening maakte dat aansluit bij een tekst waarover ik in OneNote al iets heb staan. Daar komen vanzelfsprekend ook echte foto’s en screendumps bij elkaar.

Duurzame keuze en uiteindelijk voordeliger

Toen ik een paar jaar geleden mijn notitieboekjes kocht, had Bambook alleen de ‘classics’ in A6, A5 en A4. Ik vond het duurzame idee en het goede doel sympathiek en besloot het te proberen. De boekjes zijn duurder in aanschaf. Maar ik heb de aanschafkosten al lang terug verdiend.

Dat hoefde niet, maar is leuk meegenomen. Na vier jaar intensief gebruik werk ik nog steeds met dezelfde twee boekjes. Intensief betekent in mijn geval elke dag een paar notities op vier of vijf pagina’s. Daarom schreef ik dat ik hooguit vier pagina’s heb gebruikt.

De overige 36 pagina’s, van de beloofde 40, zijn onbeschreven gebleven. 36? Voor deze tekst telde ik het aantal vellen. Het blijken er in mijn boekje totaal 19, dus 38 pagina’s. Ik ben benieuwd of dat een foutje is of …

Bambook, het goede doel

Het niet weggooien van een beschreven velletje van een papieren notitieboekje, zou je al een goed doel kunnen noemen. Het belast de afvalbak niet en er hoeven geen bomen te worden gekapt.

De boekjes worden gemaakt in een sociale werkplaats. Dus door mensen met een geestelijke of lichamelijke beperking; in ieder geval met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dat is ook een mooi doel. Zelfs wanneer er dan een keer een boekje met een velletje minder doorheen glipt (ik zal binnenkort eens op kantoor tellen hoeveel velletjes dat Bambook heeft).

Voor elk verkochte boekje plant het bedrijf een boom op Madagaskar. Er zijn inmiddels ruim 750.000 bomen geplant.

Bambook, het assortiment

Vier of vijf jaar geleden was het assortiment beperkt. Tegenwoordig heeft Bambook het aanbod flink uitgebreid. Ik kon kiezen uit het klassieke boekje in zwarte zachte omslag (de softcover) of een bamboe omslag, waar het bedrijf zijn naam aan dankt. Voor het binnenwerk waren er, als ik me goed herinner, vier mogelijkheden: ruitjes, lijntjes, blanco of gecombineerd (lijntjes en blanco).

De huidige mogelijkheden naast mijn klassieke notitieboekje is vooral aanvul-aanbod. Oftewel, wat ik zou noemen, aanbod om een schijnbaar breder pakket te kunnen aanbieden. Maar wellicht is dat te negatief. Het hang weer van je werkwijze af of je een To-Do-lijstje met een Bambook wilt maken. Of een agenda wilt bijhouden in een boekje dat, volgens mij, is bedoeld voor tijdelijke informatie. En als je een omslag met bloemetjes wilt of een pastelkleurtje, dan kun je dat tegenwoordig ook kiezen.

Samenstelling

Interessanter is wellicht het binnenwerk. Die kun je zelf samenstellen met specifieke pagina’s. Naast de eerdere typen (ruitjes, lijntjes, blanco of combinatie) zijn dat puntjes, to-do vakken en muzieknotatie.

Ik heb nu nog allemaal lijntjes en blanco pagina’s. Maar gezien mijn gebruik van slechts vier pagina’s zou ik ook combinaties kunnen maken met andere pagina’s. Dat ben ik nog meer flexibel in gebruik.

Bambook bestellen

‘Zo Kees, je bent nu helemaal op de hoogte’, zeg ik aan het eind van mijn verhaal. ‘Ik vind het ook wel iets voor jou. Dus doe je bestelling. Voor jezelf of om zo’n duurzaam boekje cadeau te doen’.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 15 april 2022 door in de categorie 2022, Algemeen, Persoonlijk, Werken

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *