6 isolatietips

Erik’s 6 isolatietips voor je huis

Erik had een luxe probleem. Zijn zonnepanelen maakten zijn huis precies energieneutraal. Maar zijn vrouw wilde een elektrische auto en daarmee zou de balans negatief uitslaan. Hij ging kijken naar het isoleren van zijn huis. En hij vertelde mij de 6 isolatietips die hem hielpen zijn huis beter te isoleren.

Hij heeft door het isoleren nauwelijks warmteverlies. Daardoor hoeft hij de temperatuur van zijn kachel minder hoog te zetten. Het voelt volgens hem ook veel prettiger in huis, in de zin van comfortabel. Mede doordat warmte-isolatie in zijn geval ook geluid van buiten weert.

De 6 isolatietips van Erik

‘Je moet woning isolatie met zorg uitvoeren. Als je het haastig of verkeerd laat doen, verspil je alleen maar tijd’, zegt Erik. ‘Je energierekening kan dan zelf hoger worden heb ik ervaren, in plaats van lager.’

De 6 isolatietips van Erik handelen over de ruimtes of gebieden van een huis. Die gebieden van een huis zou je moeten isoleren om je huis energie-efficiënter te maken. ‘Het heeft mijn probleem opgelost’, meldt Erik. ‘Ik heb mijn energiekosten verder verlaagd en de balans slaat weer de goede kant op. Mijn vrouw kan elektrisch gaan rijden.’

Zolderisolatie

50% van de warmte in huis ontsnapt via de zolder. Meerdere studies tonen aan dat de zolder de belangrijkste bron van koelings- en verwarmingsverlies is gedurende het jaar. Als je op zoek bent naar een verbetering van de isolatie van je huis zou dit op zolder moet je op zolder beginnen.

Muurisolatie

thermografische foto bij isolatietips

thermografische foto

Als je huis vele jaren geleden is gebouwd kan het tijd zijn om de muurisolatie te verbeteren. Volgens de huidige isolatienormen zijn veel huizen onvoldoende geïsoleerd. Om te bepalen of je de muurisolatie verbetering nodig is, kun je een energie audit laten uitvoeren.

De auditor gebruikt bij zijn onderzoek een aantal technieken gebruiken. Hij maakt bijvoorbeeld thermografische en infrarood scans van het gehele huis. Daarmee bepaalt hij of de muurisolatie al dan niet voldoende is.

Kruipruimte isolatie

Een kelder of kruipruimte bevindt zich onder de grond en zou daarom geen isolatie nodig hebben. Het effect van natuurlijke isolatie is echter verwaarloosbaar volgens de moderne isolatie eisen.

Met name in de winter vormen kelders en kruipruimtes de grootste bron van warmteverlies. Ze te laten kan de hoogte van je energierekening aanzienlijk verlagen.

Deur en raam isolatie

Deuren en ramen kunnen tot 40% van het natuurlijke warmteverlies in huis veroorzaken. Telkens als ze open staan gaat warmte verloren. Maar zelfs als je ze sluit bestaat er warmteverlies op slecht afgedichte plaatsen van de deuren of ramen.

Het vervangen van deze deuren en ramen door deuren, ramen en glas met hoog rendement geeft direct verbetering.

Raamkozijn, de onderwand

Bij veel woningen bestaat de wand niet overal uit een stenen of betonnen muur. Vooral bij de raamkozijnen bij de achterdeur is een ondermuur vaak niet van steen gemaakt. Dit vergroot de kans op warmteverlies wanneer de verwarming aanstaat.

Door het plaatsen van een aluminium beschermlaag achter de verwarming, kaatst warmte terug in de woonkamer en voorkom je warmteverlies.

Luchtlekken isoleren

Isoleren van de zolder, ramen, deuren en kruipruimte helpt aanzienlijk de warmte in het huis te houden. Kleine luchtlekken in huis kunnen echter de warmtewinst die je nastreeft tenietdoen.

In de meeste huizen komen luchtlekken voor. Je vindt ze als lekken van bedrading en loodgieterswerk, en ook in de openingen van stopcontacten. Ze lijken verwaarloosbaar, maar tezamen veroorzaken ze toch enorm warmteverlies. Dus als je toch bezig bent met isoleren neem je ze gewoon mee.

Een laatste opmerking en tip van Erik

‘Van het laten uitvoeren van de 6 isolatietips genieten we elke dag. Maar het is ook leuk dat de waarde van mijn huis direct omhoog ging. Dat we bijdragen aan verbeteren van het milieu is ook fijn. Dat we bijdragen aan verbeteren van het milieu is ook fijn. En mijn vrouw kreeg haar elektrische wagen. Een Opel Mokka, private lease met gratis oplaadpaal aan huis’.

En de zevende tip van Erik? ‘Gebruik de subsidies die de overheid beschikbaar heeft voor huisisolatie’.

Aanvullende informatie

  • Thermografische afbeeldingen tonen de warmtelekken van huizen. We kennen de afbeeldingen ook van bijvoorbeeld weersdiensten. Roodtinten tonen de warme, blauwe de koude plaatsen.
  • Erik zag de voordelen van isolatie bij het isoleren van zijn huis. Hij gaat nu ook zijn bedrijfsgebouw isoleren. Binnenkort komt er een organisatie een energie-audit EED uitvoeren. Daarbij laat hij kijken naar alle energiestromen in zijn bedrijf, dat bestaat uit kantoren en een bedrijfshal.
    • Voor zijn bedrijf is zo’n energie controle niet verplicht. Een energie-audit EED (Energie Efficiency Directive) is wel verplicht voor ondernemingen en instellingen met:
    • 250 FTE (Full Time Equivalent) of meer.
    • Een jaaromzet van 50 miljoen euro of meer
    • Bedrijven met Meerjarenafspraken energie-efficiëntie (MJA- en MEE bedrijven). Dat zijn bedrijven en instellingen met overeenkomsten met de overheid over het effectiever en efficiënter inzetten van energie
Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 2 mei 2022 door in de categorie 2022, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *