Pico, de weggelopen Spaanse hond

Pico, de weggelopen Spaanse hond

Tijdens een etentje bij Paulien komt Pico, de weggelopen Spaanse hond, ter sprake. Onderweg naar haar huis zag ik een tentje staan. Omdat er lange tijd discussie is over aanleg van glasvezel in haar dorp begin ik daarover. En ik verwijs naar het tentje.

‘Nee, dat tentje is niet van KPN’, reageert Paulien. In haar stem klinkt ergernis en ik hoor dat die niet voor mij is bedoeld. ‘Dat tentje is voor Pico, de weggelopen Spaanse hond’, vult ze aan.

Het tentje in de straat

Dagelijks maakt Paulien een wandeling in haar thuisomgeving. De dorpen zijn er verbonden door een groot bos. Op een dag ziet ze op de terugweg van een wandeling het tentje een paar straten van haar huis. Verrast, verbaasd en wellicht wat nieuwsgierig loopt ze er naartoe.

Voor ze belangstellend kan vragen wat het doel van het tentje is, komt er een man uit het tentje. Agressief begint hij tegen haar te schreeuwen. ‘Doorlopen, doorlopen, je hebt hier niets te zoeken’, roept hij, terwijl een vrouw ook haar gezicht toont bij de tentopening.

Niets te zoeken, denkt Paulien, doorlopen in mijn eigen dorp? Maar ze besluit door te lopen. Helemaal nadat ze het op de tent geplakte A4-tje ziet, waarvan ze er al meerdere zag in het dorp. Die A4-postertjes, waarmee ook de omliggende dorpen zijn volgehangen, gaan over Pico, de weggelopen Spaanse hond.

Pico, de weggelopen Spaanse hond

Paulien vertelt het verhaal rond Pico, de weggelopen Spaanse hond. Daarna maken we grappen, gevoed door haar verhaal over de overdreven reactie van de man in de tent. Over Pico de windhond die zoveel windjes laat.

‘Pico, dat is toch die hond die door Els is gevonden’, zeg ik. ‘Die windhond die bij haar kwam aanlopen en nu door haar wordt verzorgd als een onverwacht kind’. Waarna we verder fantaseren over Pico en de verzonnen buurtgenoot Els.

Die Spaanse hond die het hier veel te koud vindt. Misschien wel een te vroeg slachtoffer van de klimaatverandering. Het wordt immers wel warmer in Nederland, maar het is nog geen Spanje. Bij Els kan Pico lekker voor de open haard liggen.

Pico, de geadopteerde Spaanse hond

Pico werd in 2020 geadopteerd door Aïshah Sporkslede. Op 5 juli haalde ze de hond op in Hoevelaken. Ze rijdt daarna niet direct naar haar woonplaats Leeuwarden. In plaats daarvan gaat ze eerst de hond uitlaten. Daarbij kiest ze niet voor de vele bossen op de route naar het noorden. Ze rijdt naar het 20 km zuidelijker gelegen Panbos in Bosch en Duin.

Ze zal wellicht een goede reden hebben voor die keuze. Maar in het Panbos gaat het fout. Aïshah trapt per ongeluk op een takje dat een hard geluid veroorzaakt. Pico schrikt en rukt zich los. Met halsband om verdwijnt hij in het bos.

Hondliefhebbende wandelaars

Na enkele pogingen de hond terug te laten komen wordt een grote zoekactie georganiseerd. Meerdere wandelaars uit de omgeving groeperen zich in whatsapp. Ze kijken uit naar Pico tijdens hun wandelingen. Enkelen zien Pico in het Panbos en omgeving, tot zelfs in Soest en Lage Vuursche.

Politie en boswachters zijn ingelicht en er komt een Facebook-pagina. Het Algemeen Dagblad besteedt twee artikelen aan de hond uit een Spaans pension. Een jaar later meldt een van de speurende wandelaars dat ze blijven zoeken, ‘zo lang hij leeft, gaan wij door’.

Pico, de nog niet gevonden hond

Inmiddels is Pico bijna twee jaar weg. In de media is het al lange tijd stil rond de Spaanse hond die door zijn Zuid-Europese verleden een angst voor mannen ontwikkelde. Op de Facebook-pagina verschijnen nog wel af en toe berichten. Ze gaan vooral over honden die op Pico lijken.

Pico, de weggelopen Spaanse hond, is zich natuurlijk helemaal niet bewust van alle drukte rondom zijn verdwijning. Zou hij inderdaad al twee jaar voor de open haard liggen bij Els?

Aanvullende informatie

 • De berichten in het AD: dinsdag 18 augustus 2020 (PDF - 1,48 MB) en dinsdag 22 september 2020 (PDF - 1,29 MB)
 • Wil je in Nederland bossen vinden om je hond uit te laten? Kijk eens op de website hondenuitlaatbos
 • Ligt het voor de hand onderweg naar Leeuwarden een hond in het Panbos uit te laten?
  • Het Panbos heeft een gebied waar je honden los mag laten lopen. Vanuit het Panbos loop je gemakkelijk over in de landgoederen Beerschoten en Houdringe. Daar mag een hond niet loslopen. Maar Pico zal dat een worst zijn.
  • Rondom Lage Vuursche liggen meerdere, in elkaar overlopende, landgoederen. Op de meeste mogen honden loslopen. Dat Pico daar is gezien, betekent dat hij de provinciale weg N234 moet zijn overgestoken.
  • Rondom Soest heb je ook landgoederen. Maar ook heide en bos. En er zijn bunkers. Zou Pico zich daarin schuilhouden? Om in Soest en omgeving te komen moest hij ook een provinciale weg oversteken.
  • Tja, en dan de bossen boven Hoevelaken. De Veluwe is een groot bosrijk gebied. Je kunt een hond natuurlijk overal uitlaten, zelfs op een parkeerplaats langs de snelweg. Maar als het in een groene omgeving moet kun je op de Veluwe alle kanten op. Persoonlijk vind ik het gebied bij Garderen en Otterlo het mooist.
  • En tenslotte is er bij Hoevelaken een bos, het Hoevenlakense bos. Een gebied van bijna 80 hectare, waarop 35 hectare vrij is gegeven voor loslopende honden. Je kunt er als hondenbezitter en hond minstens een uur rondlopen.
 • Een interessant document over de natuurgebieden Panbos en Beerschoten als onderdeel van het Ecopark Heuvelrug (PDF - 872,59 KB).
 • De Facebook-pagina over de zoektocht naar Pico. Heb je Pico gezien? Laat daar een bericht achter. Of bel Aïshah Sporkslede of twee zoekende hondenwandelaars op onderstaande nummers:
Pico, de weggelopen hond tel nrs.

Heb je Pico gezien? Bel een van bovenstaande nummers.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 19 mei 2022 door in de categorie 2022, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *