iMazing basisscherm

iMazing, mijn alternatief voor iTunes

‘Ik kan je iMazing aanraden als alternatief voor iTunes’, vertel ik John. Hij, Erik, Hans en ik zitten op een terrasje. Onze telefoons liggen op een zonovergoten tafeltje. Wanneer ik het mobieltje van John in de schaduw schuif ontstaat een gesprek over onze telefoons, iTunes en functies. Hans is de enige met een Android-telefoon.

Vijf jaar geleden vertelde ik Erik hoe hij met iTunes muziek op zijn iPhone kan zetten zonder iTunes ermee te belasten. Nu zou ik hem iMazing adviseren.

‘Ik heb een hekel aan iTunes’, zeg ik en John en Erik beamen dat. ‘Sinds vier jaar gebruik ik iMazing en dat programma blijft me verbazen’, meld ik er glimlachend achteraan.

iMazing, beste alternatief voor iTunes

iMazing is het beste alternatief voor iTunes. Het zou te eenvoudig zijn hier te schrijven dat het alles kan wat een gewone gebruiker van iTunes wil. Want het kan meer dan iTunes en is bovendien gebruikersvriendelijker. En vooruit, het heeft ook enkele functies niet. Maar dat zijn functies die ik en de meeste andere gebruikers waarschijnlijk niet nodig hebben. Dus het hangt af van je wensen.

Met die vraag naar je gebruik begint het inderdaad. Wat wil je met je iPhone? Ik weet niet meer precies waarom ik vier jaar geleden op zoek ging naar een alternatief voor iTunes. Waarschijnlijk was het een probleempje en de wens het snel op te lossen. In dat laatste zat al verscholen dat ik het omslachtige iTunes niet ging gebruiken. Maar het was voor mij altijd al zo dat ik iPhone en iPad problemen het liefst zonder iTunes wil oplossen.

iMazing en de alternatieven

Ik heb meerdere programma’s bekeken. De zogenaamde iTunes alternatieven. iMazing loste het probleempje vier jaar geleden op bij het gratis uitproberen, weet ik nog (die gratis versie werkt volledig, maar beperkt het aantal bestanden). Ik was er zo tevreden over de overige mogelijkheden dat ik het direct kocht.

Het programma bood en biedt nog steeds de meeste extra mogelijkheden. Dat zag ik onder andere doordat ik uit interesse af en toe naar het aanbod van leuke programmaatjes kijk. Daarbij kijk ik ook naar ‘de alternatieven’ van programma’s die min of meer noodzakelijk zijn voor mijn levensstijl en werk (Adobe Acrobat, Photoshop én iTunes). Voor dit bericht heb ik dat nog maar eens heb gedaan voor de iTunes alternatieven.

De bekende kop en schouders

Daarbij blijkt dat de alternatieven minder functies hebben, of duurder zijn, minder apparaten ondersteunen, functies onlogisch uitvoeren en dergelijke. En nog erger, iets beloven wat ze niet blijken waar te maken. Wat je soms pas merkt als je het programma hebt gekocht.

Terwijl iMazing juist veel mogelijkheden biedt, waaronder zelfs uiterst professionele functies, in een vriendelijke omgeving. En het programma blijft bovendien up-to-date als er veranderingen zijn bij Apple in bijvoorbeeld iOS of andere zaken.

iMazing voor bijna alles… en meer

Het heeft geen zin alle functies van iMazing op te sommen. Laat ik het houden bij mijn eigen gebruik. Ik vind de iPhone ideaal. Het liefst gebruik ik verder zo min mogelijk Apple* en zeker geen iCloud. En dus ook geen iTunes. Maar dat vooral vanwege de interface (gebruiksomgeving) en de beschikbare functies (veel ervan heb ik niet nodig en die ik wel wil, zitten er niet of onhandig in).

Het belangrijkste dat ik wil, in willekeurige volgorde:

  • Backup maken van iPhone(s) en iPads
  • Reserve kopie (extra voorzorg)
  • Bestanden van en naar iPhone (geluid/muziek, films, boeken)
  • Verwijderen Whatsapp en overige berichten (lees: schoonmaken)

Backup maken van iPhone en iPad

Ik wil af en toe een backup maken van mijn iPhone’s en iPads (verder apparaten). Met iMazing zou ik zo’n backup geheel of gedeeltelijk terug kunnen zetten op een apparaat om een probleem te herstellen. Ik heb de functie ‘restore’ gelukkig nog niet nodig gehad.

Maar ik blijf me erover verbazen dat veel mensen foto’s maken met hun mobieltje en geen backups maken. Gebeurt er iets met je telefoon (stuk vallen, gestolen, in water of iets dergelijks), dan zijn alle foto’s weg. Wil je geen iMazing gebruiken of heb je geen computer, zet je foto’s dan op zijn minst op een geheugenstick. Die zijn er van SanDisk zelfs speciaal voor iPhone met een lightning aansluiting.

Backup bij iMazing

Met iMazing is een backup nauwelijks een minuut werk, afhankelijk van de hoeveelheid data. Persoonlijk sluit ik de apparaten aan met een USB kabel. Maar iMazing kan ook backups maken via wifi, eventueel zelfs automatisch.

Het slimme bij een backup is dat het programma daarbij niet, zoals iTunes, eerdere backups overschrijft. Het zet er een soort tijdstempel op en maakt een nieuwe backup. Daarin komen de veranderingen met eerdere backups.

Die kun je openen en bijvoorbeeld een bestand terugzetten dat je eerder verwijderde van een apparaat.

Reserve kopie van foto’s en berichten

Alles zit in een backup. Dat zijn niet per se prettige bestanden om buiten iMazing mee te werken, want ze zijn bedoeld voor het programma. Met exporteren kun je echter alles in het oorspronkelijk formaat kopiëren naar bijvoorbeeld een externe harddisk. Daarbij kun je zelf aangeven wat je wilt exporteren, bijvoorbeeld alleen foto’s en berichten.

Ik maak zo’n export kopie voor de veiligheid. Maar het is in feite een dubbele actie.

Bestanden van en naar iPhone

Het is wat Erik vijf jaar geleden wilde, en ik al een tijdje deed: muziek eenvoudig van een harde schijf op zijn iPhone zetten. iTunes wil het liefst dat je de muziek-bestanden eerst in een bibliotheek plaatst. Op een omslachtige manier kan het ook zonder bibliotheek. Met iMazing sleep je ze eenvoudig direct naar de muziek map/app op het bedoelde apparaat.

Ik gebruik de functie bijvoorbeeld om een film in de VLC Video Player te plaatsen. Of om een podcast-mp3 of FTM-mp3 op mijn telefoon te zetten, zodat ik het onderweg kan beluisteren. En even eenvoudig plaats ik een epub in de boeken-app. En verwijderen gaat vanzelfsprekend net zo gemakkelijk.

Verwijderen Whatsapp en overige berichten

Met iMazing kun je alle Whatsapp en overige berichten offline lezen (nadat er een backup is gemaakt). Dat betekent ook dat je berichten kunt verwijderen van je apparaten. Na enige tijd, met alle goedbedoelde filmpjes e.d., kan een iphone of ipad behoorlijk vol zitten. Dus verwijder ik alle berichten om de zoveel tijd.

Daartoe maak ik dus eerst een backup. Daarna exporteer ik (zie boven bij reserve kopie) de berichten ook. iMazing zet ze dan gescheiden in handige mappen.

Interessant en ideaal

Interessant daarbij is dat alle foto’s, filmpjes, pdf’jes en overige bijlagen los worden opgeslagen. Ik vind dat niet alleen interessant, maar ook ideaal.

Het gehele gesprek staat in een doorzoekbare pdf zoals je het in Whatsapp ziet. Dus met ballonnetjes en daarbij thumbnails van de foto’s, filmpjes en dergelijke. Nogmaals, de originelen van die toegevoegde materialen staan dus los in een map. Als extraatje is er in een excel- en een CSV-bestand ook een overzicht van wanneer een gesprek is gevoerd en met welke foto’s en filmpjes.

iMazing zet Whatsapp in mappen

iMazing zet Whatsapp in gescheiden mappen met alle bestanden. Hierboven hoe dat eruit ziet in de Verkenner.

Handleiding en je eigen werkwijze

iMazing heeft een vriendelijke gebruiksomgeving en is ook gemakkelijk in gebruik. Toch is het handig even de handleiding in te kijken of de support op hun website. Of eerst wat rond te kijken. Ik heb iMazing drie keer verwijderd en opnieuw geïnstalleerd om schoon te beginnen. Daarna had ik het helemaal ingesteld zoals ik het wilde, zonder resten (bijv. eerdere backups) van daarvoor te hebben.

Herinstalleren van iMazing

Dat moet ik uitleggen. Wanneer je iMazing installeert en direct een backup maakt, plaatst het die op de harde schijf van je computer. Wanneer je daarna bij ‘options’ een andere backup locatie instelt, blijft die eerdere backup staan.

Daarom deïnstalleerde ik het programma en alle gegevens. Na opnieuw installeren ging ik eerst naar options om een andere backup locatie in te stellen. In mijn geval een externe harde schijf. Daarna maakte ik de backup.

Individuele werkwijze en wensen

‘Wat wil je met je iPhone?’, was hierboven de vraag. Dat geldt ook voor manieren van werken met een computer. iMazing heeft meerdere functies en daarbij instelmogelijkheden dat je het enigszins kunt aanpassen aan jouw wensen.

Mijn wensen rondom mijn iPhone? Ik wil verder zo min mogelijk met Apple (overigens ook met Microsoft en helemaal met Adobe; het is noodzakelijk kwaad). Dus geen iCloud en dergelijke. Verder wil ik de harde schijf van mijn PC zo schoon mogelijk houden. Dat betekent geen onnodige data en zeker niet van zelden gebruikte programma’s of functies. En backups natuurlijk sowieso niet op de PC.

Encryptie van backups door iMazing

iMazing kan een backup gewoon of met encryptie (versleuteld) uitvoeren. Vanzelfsprekend stel je dat één keer in. Dus niet de ene keer wel versleuteld een ander keer niet. Bij versleutelen van backups neemt iMazing meer gegevens over van je apparaten, bijvoorbeeld wachtwoorden en bookmarks. Bij een deel daarvan is het versleutelen overigens een vereiste van Apple.

Zo zijn er meer dingen die je naar je eigen werkwijze en wensen wilt instellen. Belangrijk is daarbij altijd, niet alleen bij werken met iMazing, je gegevens veilig te stellen (desnoods een extra kopie op geheugenstick of een harde schijf, en een mirror maken van een backup). Soms toch maar even de handleiding erbij te pakken. En vooral je hoofd erbij houden…

Professionele mogelijkheden

iMazing wordt geleverd met een aantal aanvullende gereedschappen. Ik heb me daar (nog) niet aan gewaagd. Volgens mij gaan die behoorlijk diep in je apparaten, zeg maar in de kelders van iOS. Maar wil je iets extreems, dan zitten de mogelijkheden daartoe waarschijnlijk in het programma. En kan het niet in iMazing2 Pro, de volledige naam van het programma, dan hebben ze een apart programma iMazing Configurator.

Ik vermoed dat het meegeleverde ‘iMazing profiel bewerker’ iets is voor systeem beheerders. Dat gaat mij te ver. Ik houd het vooral bij bovengenoemde vier wensen.

De prijs en toch een extraatje?

Het programma kost momenteel eenmalig 44 euro. Daarvoor krijg je levenslang updates. Levenslang? Ja, van het leven van de apparaten die je aan iMazing hangt. Dus geen oude apparaten gebruiken als je van plan op korte termijn een nieuwe iPhone of iPad te kopen. Hoewel…

Officieel kun je het programma gebruiken met 3 apparaten. Maar ik kon zonder problemen muziek bestanden zetten op een vierde apparaat; een oude iPhone die ik naast Spotify gebruik als mp3-speler met mijn favoriete muziek.

Zoals gezegd kijk ik regelmatig naar de vergelijkbare programma’s, de alternatieven. Die bieden veel minder mogelijkheden, werken omslachtiger of zijn beperkter in de uitvoering van functies. En de prijs is vergelijkbaar of uiteindelijk toch hoger, omdat ze een jaarprijs rekenen in plaats van levenslang met updates.

Aanvullende informatie

  • De iMazing-achtige programma’s lijken allemaal op elkaar. Zoals gezegd hebben de meeste alternatieven doorgaans minder mogelijkheden et cetera.
    • Afhankelijk van je wensen kunnen enkele programma’s beter bij je passen. Bijvoorbeeld als je een spelletjes fanaat bent of met een jailbreak iphone werkt.
    • IMazing werkt onder Mac en Windows. Er zijn echter ook alternatieven die alleen onder Mac of alleen onder Windows werken.
  • Er zijn programma’s die even veel kosten, maar nog niet de helft kunnen van wat iMazing biedt. En helaas kom je daar soms pas achter als je het programma hebt aangeschaft.
  • De schermopname van het iMazing basisscherm in de header is gemaakt met versmald scherm vanwege de verhouding van mijn header-afbeeldingen.
Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 3 september 2022 door in de categorie 2022, Algemeen, Foto & film

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *