Ulanzi Vijim pocket light VL 100C

Ulanzi Vijim Pocket Light

Rob komt bij me langs. ‘Ik heb een Ulanzi Vijim Pocket Light voor je. Kadootje. Vind je vast leuk bij je fotocursussen’.

Ik vertelde Rob twee weken geleden enthousiast over de cursussen van Emil Pakarklis. Deze iphone fotograaf richtte een paar jaar geleden de iphone photo school op. De cursussen zijn heel leerzaam. En ook heel mooi gemaakt.

‘Ze waren in de aanbieding’, vertelt Rob, terwijl hij me twee doosjes overhandigt. ‘Ik heb er flink wat gekocht en er voor jou twee apart gehouden’.

Ulanzi Vijim Pocket Light

Ik bedank Rob en verwijder het plastic. Op het doosje staat Vijim Pocket Light de VL 100 C. In het doosje ligt een plastic vormpje met daarin de lamp, een USB-kabeltje, een camera-/statiefvoetje en een koppelstukje.

‘Kijk, dit is een werkende lamp’, zegt Rob als hij een lamp uit zijn jaszak haalt. ‘Want die van jou moet je eerst opladen. Dat duurt ongeveer 3 uur.’

Ik zie een rijtje ledlampjes in een fel licht waar je beter niet in kunt kijken. Rob vertelt enthousiast wat specificaties van het lampje.

Specificaties

Het lampje heeft 100 ledlampjes. Aan beide hoekranden zit een draaiknopje. Daarmee kun je de kleurtemperatuur tussen 2500 en 6500 Kelvin zetten. Dat is overigens niet aangegeven, dus moet je het op het oog instellen. In combinatie met het tweede draaiknopje, een dimmer.

Met het camera-/statiefvoetje plaats je het op een camera of statief. Ja echt. En met het koppelstukje kun je meerdere Vijim Pocket Lights met elkaar verbinden.

De oplaadbare batterij heeft een capaciteit van 2000 mAh. Je laadt het op met de USB-C aansluiting op een van de hoeken. De afmetingen van het lampje zijn 8 x 6 x 2 cm. Het gewicht is 95 gram.

‘Het lampje heeft 100 witte led lampjes. Daartussen zijn nog 100 oranje lampjes’, zegt Rob, ‘daarom heet het Dual Light.’

Hij weet nog niet hoe het precies werkt. De handleiding is summier en in het Chinees, met een Engelse vertaling met grappige foutjes (bijv. ‘mount’ is vertaald naar ‘mouth’).

Een klein testje

Ik bedank Rob voor zijn kadootje. We maken enkele foto’s met zijn opgeladen lampje en mijn iPhone. Dat werkt heel leuk. Je kunt het lampje gewoon in je ene hand houden en met de andere hand een foto maken.

Volgens Emil Pakarklis is dat niet ideaal. Hij heeft na lang zoeken de ideale manier gevonden om te fotograferen met een iPhone. Daarbij houd je de iphone met twee handen vast. Maar daar houden de fotografie docenten in zijn vervolgcursussen, zoals Clifford Picket, zich niet aan.

In de cursus food-photography gebruikt Andrew Scrivani een lampje dat lijkt op de Ulanzi Vijim Pocket Light. Dat houdt hij ook gewoon in zijn hand. En bij het fotograferen drukt hij af in allerlei jongleerstanden.

Hoe dan ook, de foto’s die Rob en ik even snel maken zijn interessant. Het lampje bewijst zijn dienst. Maar het Ulanzi Vijim Pocket Light lijkt vooral geschikt voor het verlichten van close-up tabeltop opnames. Bijvoorbeeld van een plant, voedsel of kleine voorwerpen.

Ulanzi Vijim Pocket Light onderzoek

En zo omschrijven de Chinezen het zelf ook. Als Rob weg is, ga ik namelijk even op onderzoek. Op Nederlandse en Engelse sites prijzen ze het lampje aan als videolamp. Dat is het zeker niet. Wellicht wel als je er zes aan elkaar koppelt zoals op meerdere foto’s wordt getoond.

De Chinezen spreken zelf van invullicht. En nu wordt het leuk. Op het doosje staat, zoals ik hierboven al schreef, niet Ulanzi Vijim Pocket Light maar Vijim VL100C Pocket Light. En op de achterkant van het doosje staat de website www.ulanzi.com in hele kleine lettertjes.

Op de website van een Chinese krant lees ik dat Ulanzi meerdere merken voert. Vijim is hun merk voor invullicht, waarbij ze het concept “goed licht hoeft niet duur te zijn” voeren. Ze streven met het merk hoogwaardige en perfecte invullichten te ontwerpen en produceren. Waardoor de meerderheid van de gebruikers ideale producten met hoge prestaties kan gebruiken.

Ulanzi

Ulanzi is in 2016 opgericht door Qingqing Zou. Hij heeft dan al jarenlange ervaring met productontwikkeling en marketing in de audiovisuele industrie, zowel in China als daar buiten. In het privé bedrijf haalt hij verder mensen van Apple en enkele Chinese bedrijven. Met Ulanzi richt hij zich op onderzoek, ontwikkeling, productie en verkoop van accessoires voor mobiele telefoons en camera’s.

Naast het merk Ulanzi komen er merken bij. Daarvan is naast Vijim bijvoorbeeld ook Falcam in Nederland bekend. Inmiddels zijn er allerlei investeringen gedaan. In Chinese kranten van augustus 2022 lees ik dat Ulanzi juist een nieuwe financieringronde heeft afgerond. Daardoor kan ze verder investeren in haar toekomst.

Visie van Ulanzi

De oprichting van Ulanzi komt voort uit een visie. Qingqing Zou zag videocontent steeds meer een eenmanszaak wordt. Eén persoon beheerst tegenwoordig de gehele workflow van opnamen, montage, distributie en dergelijke. De eisen van makers zouden daardoor verschuiven van professioneel naar lichtgewicht, draagbaar en voordelig. De Ulanzi Vijim Pocket Light, ik noem het nog maar even voluit, is daar een goed voorbeeld van.

Op dit moment omvatten van de verschillende merken statieven, camerabevestigingen, fotografische invullampen, lenzen, microfoons, quick release boards, live studio’s en studiokits en meer. De producten worden verkocht in China en in meer dan 100 buitenlanden. Wereldwijd zijn er meer dan 5 miljoen geregistreerde gebruikers.

Mijn ervaring de Vijim Pocket Light de VL 100 C

Ik ben enthousiast. Ik fotografeerde bloemen met tegenlicht. Het apparaatje gaf net het mooie invullicht om een bijzonder plaatje bijzonder te maken. Bij een andere foto, waar ik gewoonlijk een wit reflectieschermpje zou gebruiken, kon ik sneller een foto maken.

Daarbij is het invullampje licht, snel en handig. Je zou het eigenlijk gewoon altijd bij je moeten hebben als je onderweg bent. En dat doe ik dus ook. Het ligt in de auto en als ik een lunchwandeling hebt dan neem ik het mee in de binnenzak van mijn jas.

Maar je moet er vooral zelf ervaring mee opdoen. Houd wel in gedachten dat het minimaal invullicht is. Dus voor kleine onderwerpen. Voor de grote onderwerpen heeft Vijim vast krachtiger oplossingen. Ik kijk ondertussen een paard niet in de bek.

Aanvullende informatie

  • De website van de iphone photo school van Emil Pakarklis. Het is beslist de moeite waard even op die website te kijken. En zoals gezegd de cursussen zijn leuk en leerzaam. Maar ook fraai gefilmd met beeld van de omgeving (Letland, Mexico, Italië). Bij een les van de cursus foodphotography van Andrew Scrivani is te zien dat het opnameteam uit meerdere personen bestaan, o.a. twee cameramannen, een geluidsman, producent en opnameleider.

Commentaren

De leukste commentaren vind ik op Chinese sites. Het toont dat mensen daar even dom zijn in hun reacties als in … (nou ja, vul maar in). Maar de meeste reacties zijn positief:

  • Ik kan niet liegen, het licht is helder, maar heel, heel erg klein. Het licht bedekt alleen de palm van mijn hand en na gebruik ging het in minder dan 24 uur uit. Niet kopen
    • Dom: in de specificaties staat hoe klein het is. En dat de batterij ongeveer 1 uur levert, afhankelijk of je vol licht gebruikt of gedimd.

De overige zijn positief

  • Dit is het beste licht voor het maken van selfies of foto’s in het algemeen super helder
  • Heeft mooie instelbare instellingen. Dit is een zeer helder licht. Ga er nog een paar kopen.
  • Ik was op zoek naar een vervanging voor een ander draagbaar licht dat ik had. Deze is iets groter, maar past goed in mijn hand. Als je op zoek bent naar een draagbaar lampje om in je tas te doen voor selfies, deze is perfect.
  • Hou zo veel van dit licht! Ik weiger nu foto’s te maken zonder deze Vijim.
  • Dit sukkeltje is HELDER! Maar het beste is dat je niet alleen de helderheid kunt aanpassen, maar ook de warmte! Een musthave voor cameramensen!

En zo gaat het nog even door bij deze bron: Taobao en Macao Ubuy

Zie ook andere berichten over fotografie en licht

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 18 september 2022 door in de categorie 2022, Algemeen, Foto & film

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *