Golf, een snelle sport

Golf, een snelle sport

In de krant staat een paginagrote advertentie. Ontdek golf, luidt de boodschap. Met als subclaim: na 6 lessen voor maar 99 euro kan jij de golfbaan op.

Ik kom ze regelmatig tegen, de mensen die met hun 6 lessen over de golfbaan slenteren. Een bal slaan kunnen ze nog niet. Da’s wellicht logisch en dat is ze vergeven. Maar ze kennen vaak ook de regels niet. En dat is frustrerend voor golfers die het spel en de regels wel kennen.

Mijn golf ervaring

Sinds ruim dertig jaar golf ik. Dat deed ik in een golfbeweging. Na een aantal jaren golfen kon zomaar een paar jaar golfloos voorbij gaan. Dat gaf niets. Golfen is in principe als fietsen, wanneer je de techniek goed hebt geleerd raak je dat niet meer kwijt.

Andere zaken spelen wel in het moment. Dat merk je al bij de afslagen elke slag erna. Even wat minder geconcentreerd, je gedachten nog een beetje elders of afgeleid door omstanders, en je maakt een slechte slag. En een afwijking van millimeters bij de slag betekent dat je golfballetje 150 meter verder niet neerkomt waar je het wilde hebben.

Veranderingen

Vijf jaar voor corona was ik, na een golfloze periode, weer begonnen met minimaal een wekelijkse wandeling over een golfbaan. Ik pakte het spel snel weer op. Maar er bleek in de golfloze periode veel veranderd.

Het clubhuis werd een kantine, bij wijze van spreken. Niet doordat de countryclub uitstraling veranderde in een hooligan buurthuis. Maar er lopen veel golfers met een 99 euro brevet en, zoals gezegd, zonder behoorlijke kennis van de regels. En van de etiquette rondom golf.

GVB-bewijs voor golf

Zo is het GVB-bewijs van de NGF (Nederlandse Golffederatie) afgeschaft om de toegankelijkheid voor beginners te vergemakkelijken. Niet omdat ervaren golfers te plezieren natuurlijk en ook niet omdat de Golffederatie het beste met die golfers voor heeft.

Het afschaffen heeft vooral te maken met het McDonald’s effect, vroeger ook wel de varkenscyclus genoemd. De eerste golfbanen maakten leuke omzetten. Maar er kwamen er te veel. Elke stad en dorp kreeg, bij wijze van spreken, een eigen golfbaan.

Toen ook nog eens de financiële crisis er overheen kwam, gingen minder mensen golfen op de vele banen. Er moest nieuwe aanwas van golfers komen.

Snelheid bij golf

De regels worden nu regelmatig aangepast gericht op snelheid en die beginnende golfer. Uit onderzoek bleek namelijk dat zij de regels te ingewikkeld vonden.

Snelheid is belangrijk op een golfbaan. Je moet door kunnen lopen, of andersom niet te lang moeten wachten bij een afslagplaats. Meerdere regels daarop gericht en ook etiquette helpt daarbij.

Golf etiquette

Bij dat laatste kun je bijvoorbeeld denken aan de golftas. Die plaats je bij de green aan de kant van de volgende hole. Na het putten kun je daarna vlot naar de volgende hole; in plaats van eerst teruglopen naar je tas etc.

En je score noteren hoor je te doen op de afslagplaats van de volgende hole. Het is een ergernis te wachten met afslaan, omdat een beginner op de green zijn score staat te noteren.

De vlag bij golf

In 2019 sneuvelden ook, vanwege snelheid, enkele regels rond de vlag. Voorheen moest de vlag uit de hole. Deed je dat niet en raakte je de vlaggenstok, dan kreeg je twee strafslagen. Je kon je medespeler ook vragen de vlag te bewaken. Dat was handig als je op afstand lag en op een heuvelachtig terrein de vlag als markering van de hole kon zien. De medespeler verwijderde de vlag dan als de bal onderweg was.

Nu kan de vlag in de hole blijven staan. Het raken van de vlaggenstok levert geen strafslagen meer op. Maar ik en andere ervaren spelers vinden het leuk als de bal in de hole verdwijnt. Dan maar iets aan snelheid ingeleverd.

Ergernis aan kennisgebrek beginners

Ja, bovenstaande komt voort uit ergernis. Bij golfen spelen meerdere zaken een rol. Spelritme is daarvan eentje. Dat betekent door kunnen lopen. Wachten bij een afslagplaats is vervelend. Op zich is het niet altijd te voorkomen. Maar als het komt door geklungel en gebrek aan kennis van regels en etiquette van beginners is het ergernis.

Zie ook het bericht ‘Golfen en darten, grote overeenkomst‘ of ‘bewegingsstoornist Darteritus

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 28 november 2022 door in de categorie 2022, Algemeen, Sport en Spel

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *