La Palma - het huisje

La Palma, favoriete vakanties

De laatste tijd denk ik weer regelmatig aan La Palma. Ik kwam er in het verleden vaak. Altijd in gezelschap van een of meerdere vrienden. Ik huurde dan het huisje van een kennis uit Amsterdam en vloog met Transavia in een paar uurtjes naar het Spaanse eiland.

La Palma is niet zomaar een eiland. En terwijl ik dat zinnetje schrijf overvalt me een ambivalente gedachte. Want La Palma is een prachtig, rustig eiland. Het minst toeristische van de Canarische Eilanden. En dat zou zo moeten blijven. Dus waar ik het iedereen gun de pracht van het eiland te beleven, zou ik het willen vrijwaren van toeristen met een Costa del Sol-mentaliteit.

La Palma en het huisje van de kennis

Ik ben op uiterst verschillende plekken geweest in de wereld. En daaraan heb ik allemaal fijne herinneringen. Maar het eiland rustigste eiland van de Canarische Eilanden bleef toch altijd het hardst aan mij trekken. Dat had allerlei redenen.

De ligging van het huisje van de kennis speelde daarbij wellicht ook een rol. Het ligt hemelsbreed op 25 meter van de Atlantische Oceaan. Die golft ongeveer 50 meter lager in een baai naar een zwart strand, dat met een trap bereikbaar is.

Het huisje ligt bovendien aan een van de uiteinden van een niet afgemaakte weg. Die zou als landweg, evenwijdig aan de provinciale weg LP-2, het noorden en zuiden verbinden.

Op La Palma leef je buiten. Dat het huisje eenvoudig was, maakte de meeste meegenomen vrienden en kennissen niet uit. Voor mij was telkens de situatie bij aankomst een leuke verrassing. De ene keer liepen er tientallen kippen op het terrein, een andere keer schapen enzovoort.

Meerdere dingen maken La Palma ideaal

Als ik er op terugkijk zijn er meerdere dingen die La Palma voor mij ideaal maken. Strand dichtbij, terrassen om te lezen of schrijven, en een leuke omgeving om te ontdekken. Ja, zul je zeggen, dat heb je op meer plekken. Natuurlijk. Maar … ok wellicht is het de herinnering aan de fijne dagen en idealiseer ik het.

Want er is ook een nadeel, je moet over water. Dat kan met een boot vanuit Cadiz, een plaatsje aan de zuidkust van Spanje. Daar moet je dan eerst naartoe reizen. Vliegen naar La Palma vanuit Nederland is echter veel sneller en handiger, als je geen vliegschaamte hebt.

La Palma en Nederland

Soms is het leuk om te vergelijken. Zo kwam ik erachter dat Sicilië geen klein eiland is, maar de meer dan de helft van Nederland. Zo’n vergelijking bij La Palma heeft geen zin; het is ongeveer 7 keer groter dan Texel. Kort geleden groeide het eiland door de stollende lava van een vulkaanuitbarsting.

De bijnaam van La Palma is ‘het groene eiland’, omdat het een geheel jaar bedekt is met groene planten. De vraag was tijdens en na de uitbarsting van de vulkaan of het eiland nog steeds groen zou zijn. Maar gelukkig bedekt de lava slechts 3% van het eiland en is alles, volgens de berichten, weer als vanouds.

Aanvullende informatie

  • Op La Palma zijn veel bananenplantages. Maar je ziet er ook overal de Aloë Vera plant. En er zijn producten te koop met 99,8% van die geneeskrachtige plant. Dat is even iets anders dan de nep-producten in Nederland. Hier wordt geadverteerd met Aloë Vera, maar de producten bevatten het nauwelijks. De farmacie heeft een cashcow ontdekt, een gaatje in de markt dat ze dichtgooide met inferieure producten.
  • Een dag nadat ik bovenstaande schreef werd ik benaderd door Siepko Wenning, een Nederlander die op La Palma woont. Hij wilde een gedrukt boek dat hij maakt ook als epub. Op mijn site had hij berichten gelezen hoe dat kan, maar hij had nog enkele aanvullende vragen. Wanneer je plannen hebt naar La Palma te gaan, moet je zeker even op zijn site kijken. Siepko ga me nog twee links door:
Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 4 december 2022 door in de categorie 2022, Algemeen, Reizen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *