Denver smartwatch SWC-362

Denver smartwatch SWC-362

In de wachtruimte van een autogarage las ik een krant. Daarin stond een advertentie voor de Denver smartwatch SWC-362. Dat horloge had interessante opties en zag er uit zoals ik het wil, ronde behuizing en analoge wijzerplaat (weliswaar digitaal geprojecteerd). Het was zo laag geprijsd dat ik het aanschafte. Gewoon om een smartwatch te proberen.

Inmiddels kan ik niet meer zonder. Want de interessante opties werken prima. En de minuscule reden waarvoor ik ooit een smartwatch overwoog, werkt ook geweldig.

Die reden was overigens dat, als ik mijn telefoon niet draag, mijn stappen niet worden geteld. Je loopt immers thuis of op kantoor niet de hele tijd met je telefoon rond. En in de stappen die ik dan loop zou ik wel inzicht willen hebben.

Een horloge met stappenteller

De stappenteller was wellicht ooit mijn belangrijkste overweging om een smartwatch aan te schaffen. Inmiddels kende ik natuurlijk wel meer leuke functies die bijna standaard op zo’n apparaat zitten. Maar ik droeg al minstens dertig jaar geen horloge meer. Dus hoewel ik af en toe naar smartwatches keek op internet, bleef de aanschaf uit.

Nu draag ik enkele weken die Denver smartwatch SWC-362. En dat bevalt goed. Tussentijds keek al wel naar mogelijke andere merken. Maar eigenlijk is een upgrade niet nodig. Overigens zou ik dan alleen kiezen uit ‘mooie’ modellen. Dus geen Apple Watch, want de vormgeving daarvan vind ik uitgesproken lelijk. Hoewel me uit onderzoek bleek dat het de meest volledige en minst problematische smartwatch is.

Denver smartwatch SWC-362

De Denver smartwatch SWC-362 heeft diverse functies. Vanzelfsprekend geeft het de tijd aan. En het heeft de genoemde stappenteller.

Gezondheidsfuncties

Daarnaast zijn er de gezondheidsfuncties: hartslag, bloeddruk en saturatie (hoeveel zuurstof in het bloed zit). Mijn hartslag heb ik met drie andere hartslagmeters getest en de Denver smartwatch SWC-362 zit daarbij op een mooi gemiddelde. Bij instellingen kun je aangeven dat de hartslag regelmatig wordt gemeten; de resultaten staan grafisch weergegeven in de app.

Accuratesse geldt ook voor de meting van mijn bloeddruk. Die testte ik eerst met een losse Omron M3 bovenarm meter, de als best geteste bloeddrukmeter bij de Consumentenbond. En direct daarna met de smartwatch. De Denver zat er in de bovendruk 2 puntjes boven en mat in de onderdruk 1 punt lager. Bij latere metingen op dezelfde manier was het gelijk of week het weer iets, maar aanvaardbaar, af.

De slaapfunctie vind ik persoonlijk ook leuk. Je moet daarvoor je horloge om houden bij het slapen. Dat blijkt geen probleem. Voor de minder vaste slapers is het waarschijnlijk lastig dat bij bewegen het licht van de wijzerplaat aan gaat. Die staat in de normale stand namelijk uit en gaat aan bij een beweging van de pols. Een oplossing is bij het slapen de theater-modes aan te zetten, dat dempt (mute) de berichtgeving en vermindert de helderheid.

Fitness- en sportfuncties

De Denver smartwatch SWC-362 ondersteunt ook meerdere fitness- en sportfuncties. Die bestaan uit wandelen, hardlopen, fietsen, huppelen, badminton, basketbal en voetbal. In enkele advertenties staan overigens andere fitness- en sportfuncties genoemd, dat klopt dus niet.

Ik heb wandelen en hardlopen uitgeprobeerd. Bij wandelen toont het horloge een overzicht van de tijdsduur, aantal stappen, de afstand, het aantal kilocalorieën en de hartslag. Ga je hardlopen, dan bewaart het aanvullende gegevens in de app.

Bellen en berichten

Je kunt met de Denver smartwatch SWC-362 worden gebeld. Daarvoor is het horloge met bluetooth aan de telefoon verbonden en moet de mobiele telefoon binnen 10 meter liggen. Je kunt ook zelf bellen. De functie contacten ontbreekt echter, dus je moet een nummer handmatig intypen. Of door de laatst ontvangen telefoontjes scrollen, die door het ontbreken van contacten alleen de nummers toont.

Verder kun je berichten ontvangen, zowel whatsapp en dergelijke als ingestelde nieuwsapps. Bij het ontvangen van zo’n bericht trilt het horloge licht.

Overige functies

De Denver smartwatch SWC-362 heeft nog een aantal overige functies. Het heeft bijvoorbeeld een sluiterknop om de camera van je mobieltje te bedienen. Heb je muziek aan staan op je mobiel, bijvoorbeeld Spotify, dan kun je die pauzeren en/of doorspoelen via je horloge. En je kunt de muziek ook over het horloge beluisteren.

Er is een stopwatch en een terug teller (de een oplopend in tijd, de ander teruglopend). Je kunt wekkers (alarm) instellen. En je kunt het scherm als lantaarn gebruiken, waarbij het horloge oplicht zonder wijzerplaat. Waarschuwingen zijn ook mogelijk, bijvoorbeeld dat je een rondje moet lopen omdat je al te lang zit of water moet drinken als je je doelstelling daarmee wilt behalen.

Meerdere functies zijn op verschillende manieren te benaderen. Bijvoorbeeld via het scherm met de pictogrammen en via de instellingen.

De Denver smartwatch SWC-362 en andere watches

Na mijn kennismaking en het enthousiasme over de Denver smartwatch SWC-362 keek ik naar andere smartwatches. Inderdaad ook naar Apple smartwatches. Ik moet toegeven dat die volledig zijn en wellicht het meest secuur, wat ik niet heb getest.

Er zijn meerdere merken slimme horloges met functies die de Denver smartwatch SWC-362 niet heeft. Ik ben dan vooral enthousiast over enkele typen smartwatches van Samsung, Garmin, Huawei en xiaomi. Ze hebben inderdaad meer functies. Maar…

Er zijn volop problemen bij die duurdere smartphones. Samsung is bijvoorbeeld afgestapt van ondersteuning van iPhones. Garmin, Huawei, Xiaomi en oude Samsungs werken, volgens de reviews bij de grote retailers, soms wel en soms niet met een iPhone. Als je de reviews leest ontdek je allerlei andere problemen. Voor mij reden genoeg om het bij mijn voordelige Denver te houden.

Meer functies dan de Denver

Het is echter wel leuk om kennis te nemen van de aanvullende functies. Oftewel de functies die ontbreken bij de Denver smartwatch SWC-362. Kunnen kiezen uit je contacten op het horloge is natuurlijk handig. De Denver heeft geen NFC en je kunt niet betalen met deze smartwatch. Het ondersteunt ook geen Wifi en G4/G5. Het heeft vanzelfsprekend wel GPS voor de stappenteller en sportfuncties.

De aanvullende functies bij de vier genoemde merken verschillen. Garmin, die van mijn keuze, heeft bijvoorbeeld ook een traptreden teller, een hoogtemeter en je kunt er contactloos mee betalen. Samsung heeft dat niet, maar bijvoorbeeld wel een eSim mogelijkheid … alleen werkt die (nog) niet in Nederland. Met de Xiaomi kun je contactloos betalen, maar met Mastercard. Ik heb niet gekeken of die in Nederland aansluit bij de meest gebruikte methodes ApplePay, GooglePay, GarminPay en FitPay.

Reviews, met een flinke korrel zout

Het is dus interessant de beoordelingen te lezen van bezitters van een bepaalde smartwatch. Daarbij leer je wat termen die gangbaar zijn. Maar vooral zie je waar je zelf nog even naar kunt kijken.

Want grofweg driekwart van de reviews zijn van een onbenullen niveau. Dat is al duidelijk als je ze naast elkaar legt. Van een functie die door de ene persoon als buitengewoon goed wordt beoordeeld, beoordeelt een andere persoon bij dezelfde telefoon het als waardeloos.

Van reviews moet je dus vooral kennis nemen, maar je er niet door laten leiden. Dat geldt overigens niet alleen voor smartwatches. Als je dat wel doet, koop je nooit iets. Beter is zelf nog wat onderzoek te doen en verder je intuïtie te gebruiken.

Smartphone apps, een probleem

Dat komt overigens ook van pas bij andere zaken bij smartphones. Neem bijvoorbeeld de bijbehorende app van de smartphone. Bij de summiere handleiding van de Denver smartwatch SWC-362 sturen ze je voor de iPhone naar de app ‘Denver SWC-362’.

Die werkte wel. Maar ik moest daarbij kiezen tussen twee functies: het weer of kunnen bellen. De Denver smartwatch SWC-362 toont bij connectie met Bluetooth twee ‘apparaten’: SWC-362 en SWC-362_0930. Verbind je de eerste, dan toont het horloge de temperatuur op de wijzerplaat. Maar kun je niet bellen. Verbind je de tweede dan kun je bellen, maar dan vervalt de temperatuur weergave.

Trial and Error

Dus mailde ik het kantoor van Denver Electronics in Nederland. Het antwoord kwam snel en luidde ‘andere app installeren, namelijk Da Fit’. Inderdaad kwam ik die app tegen nadat ik een uitgebreidere handleiding had gevonden op internet. Het euvel was er echter niet mee verholpen.

Dus zocht ik verder. Met de app ‘Smart Life Plus’, mogelijk ook van Denver, was het probleem opgelost. De temperatuur is zichtbaar op de door mij gekozen wijzerplaat en ik kan bellen. Bovendien met een app die uitgebreider is in mogelijke instellingen.

Batterij en opladen van het horloge

De smartwatch gaat verrassend lang mee. Zeker in het begin was ik veel bezig met de functies uitproberen. Toch duurde het telkens drie dagen voor ik het apparaat opnieuw moest opladen. Gegevens bij smartwatches moet je overigens niet te serieus nemen, heb ik inmiddels begrepen. Het zijn maxima die sterk afhankelijk zijn van het gebruik en de functies die je hebt ingesteld, met name permanent.

Ik heb de hartslag, stappenteller en slaapfuncties continu aan. De laatste werkt waarschijnlijk alleen ’s nachts. En ik kan niet inschatten hoeveel beslag de binnenkomende berichten op de batterij leggen. Maar na ongeveer drie dagen is het dus gebeurd.

Dan moet het horloge af. Want het opladen gebeurt aan de achterkant met een magnetisch stekkertje. Ik heb niet gekeken hoe het bij andere smartwatches werkt. Maar ik vind het een beetje knullig dat je de telefoon af moet doen. Op zijn minst zou het opladen aan de zijkant moeten kunnen. Dat je het eventueel met een kleine powerbank kunt doen of …

Oh, ik moet even opstaan en een rondje lopen, vertelt mijn Denver smartwatch SWC-362. Ik heb alweer te lang aan een stuk gezeten.

Meer informatie

  • De andere smartwatches van mijn keuze:
  • Een overzicht van de specificaties van deze vier smartwatches is te vinden op:
    • het Nederlandse Tweakers en op het landloze Versus (deze zonder de Samsung)
  •  De Engelse handleiding van de Denver smartwatch SWC-362. Een Nederlandse heb ik niet kunnen vinden (pdf).
  • Denver Electronics is in 1990 opgericht. Ik heb ze om meer informatie verzocht, bijvoorbeeld over de oprichter, of er voor 1990 al elektronica activiteiten waren etc. Maar vanuit het hoofdkantoor in Denemarken geen reactie ontvangen.
    • Ik vermoed dat ze bij Denver vooral dozen schuiven, dus zelf niets maken. De smartwatch kwam ik namelijk ook tegen met een andere merknaam, maar duurder. En ook andere Denver producten zijn onder verschillende namen op de markt. De retro CD/platen/cassette/radio speler MRD51 bijvoorbeeld als Cyberlux bij Amazon en als Reflexion bij Concrad.
  • Het hoofdkantoor van Denver Electronics zit in Denemarken. De afdeling Benelux in Woerden.
Bovenstaand bericht is geschreven op 29 december 2022 door in de categorie 2022, Algemeen, Techniek en Technologie, Werken

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

2 thoughts on “Denver smartwatch SWC-362

  1. L.K. Ende
    1

    het is een waardeloze smarthorloge

    • 2

      Die van mij doet het prima. Geweldig om dat goedkope klokje te vergelijken bij vrienden met veel duurdere smartwatches. Die kunnen nauwelijks meer en daarbij loop je ook tegen problemen aan. Enige probleem wat mij betreft met de Denver zijn de twee bluetooth connectie, SWC-362 en SWC-362-0930. De een geeft de temperatuur weer, de andere verzorg het bellen. Er zijn regelmatig updates van de app, maar het blijft temperatuur of bellen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *




Veel foto's en illustraties zijn tijdelijk verwijderd van deze site en server i.v.m. media-reorganisatie
Hello. Add your message here.