Een loopband van Virtufit
En toen kwam er een loopband. Sinds een half jaar maak ik dagelijks flinke wandelingen. Dat flink is natuurlijk relatief. Want vergeleken bij enkele familieleden zijn het schamele afstanden. Maar ik vind het genoeg, elke dag een half uur en/of minstens 6000 stappen.
Alleen bij slecht weer blijf ik binnen. Dan loop ik niet, of beter liep ik niet. Want sinds kort staat er een loopband. Dat komt door mijn buurman. Die maakt dagelijks echt flinke wandelingen van minstens 10 kilometer. Maar evenals ik niet als het regent of sneeuwt. Toen ik vroeg of hij dat niet jammer vond, toonde hij mij zijn loopband.
Wil ik een loopband?
Ik was daarna niet direct overstag. Toen ik het er met een vriend over had, vertelde die dat hij ’s ochtends op de plaats een half uur loopt. Hij toonde het en het zag er belachelijk uit. En ik vond het nog belachelijker voelen toen ik het zelf deed. Maar bovendien gaf het niet het afrollende voeten gevoel, dat ik bij de buurman wel had op diens loopband.
Het duurde daarna nog even. Tot er een goede aanleiding kwam. Met voldoende argumenten haalde ik mezelf daarna over een loopband te kopen. Naast de gebruikelijke redenen als gezondheid en lopen bij slecht weer, was er bijvoorbeeld ook het tijdargument. Tijdens het lopen thuis kan ik immers een film kijken of een boek lezen; twee vliegen in één klap oftewel 50% tijdwinst.
Een loopband kopen
Ik deed eerst een zoektocht op internet. Daar komen allerlei soorten, maten en prijzen voorbij. Dat maakte me al snel duidelijk dat ik mijn wensen moest vaststellen. Ik wilde in ieder geval een stevige loopband, waardoor de goedkope modellen afvielen. En ik wilde een overzichtelijke display.
Beide criteria maakte ik op ervaring. Een goedkope hometrainer zakte ooit al na een paar weken in elkaar. En allerlei poespas op een display, oftewel allerlei zichtbare functies, is ook niet nodig. In de praktijk volg je toch meestal een eigen, vast programma. En de daarbij benodigde functies kunnen ook onder een paar knoppen, wat het display duidelijker maakt.
Wat is belangrijk bij het vergelijken van loopbanden?
Bij het vergelijken spelen twee vragen: wat is belangrijk en wat zijn leuke extra’s? Omdat er een enorm aanbod loopbanden is, kun je het best beginnen met een paar persoonlijke zaken vast te stellen. Denk daarbij aan dingen als:
- budget dat je hebt of het bedrag dat je wilt besteden
- waar ga je het neerzetten oftewel hoeveel ruimte heb je voor de loopband (l x b x h)
- doel waarvoor je de loopband hoofdzakelijk gaat gebruiken (bijv. wandelen of hardlopen)
- hoe vaak denk je de loopband te gebruiken
- ben je de enige gebruiker of zijn er ook ander gebruikers
Je hebt daarna in ieder geval een prijsrange waarbinnen je kunt zoeken en een idee van de maximale grootte van de loopband. Op het verschil tussen wandelen en hardlopen kom ik hieronder terug.
Wat is belangrijk bij een loopband?
Er zijn een aantal zaken bij een loopband die je in een vergelijking meeneemt. Daarbij zul je weer naar je persoonlijke situatie kijken. Als je bijvoorbeeld 70 kg weegt is een maximum gewicht van 130 kg niet per se relevant. De dingen waar je naar kunt kijken zijn:
- lengte en breedte van de loopband
- motorvermogen in combinatie met max. snelheid
- minimum en maximum snelheid
- gewicht van de loopband (en inklapbaar)
- gewicht van de gebruiker
- demping van de loopband
- programma’s
- hellingshoek
- apps, internetverbinding en bluetooth
Lengte en breedte van de loopband
Veel mensen kijken alleen naar de breedte. Maar het is ook goed, heb ik ervaren bij de buurman, naar de lengte te kijken. Die lengte hangt enigszins samen met de lengte van de gebruiker. In het algemeen is voor wandelen een minimale lengte van 120 centimeter gewenst. Hardlopers kiezen liever een 20 centimeter langere loopband, omdat hun pasgrootte langer is.
Een ideale breedte voor wandelen tot circa 6 km/uur op een huis-tuin-en-keuken loopband is tussen 40 en 50 centimeter. Bij een smallere of bredere loopband houd je de leuningen minder prettig vast. Ga je voornamelijk hardlopen, dan is een 5 centimeter breder loopvlak aan te bevelen, dus tussen 45 tot 55 centimeter. Hardlopers blijken vaker los te lopen en met de armen te zwaaien en dus minder gebruik te maken van de leuningen.
Motorvermogen in combinatie met max. snelheid
Een loopband wordt aangedreven door een motor. Natuurkundige wetten vertellen dat het gewicht van de loper de loop van de band kan verstoren. De gewenste kracht van de motor hangt dus enigszins samen met het gewicht van de gebruiker(s). Maar onder de 100 kg lichaamsgewicht kun je dat bij de meeste loopbanden vergeten.
Daarnaast bepaalt het vermogen van de motor de maximale snelheid. Voor hardlopen is het advies een krachtiger motor te kiezen dan voor wandelen. Bij wandelen kies je minimaal een motor met een continu vermogen van 1 pk. En voor hardlopen minimaal 2 pk. Meer vermogen is altijd beter, maar niet noodzakelijk en afhankelijk van de gewenste loopsnelheid.
Wandel- of hardloop snelheid
Een wandelaar loopt gemiddeld 4,5 km/uur en maximaal circa 6 km/uur. De definitie van joggen is een tempo van maximaal 10 km/uur. Een hardloper loopt harder dan 10 km/uur. Maar een topsnelheid van 15 km/uur vereist al veel hardloop training.
Als het doel wandelen is kun je gerust, en zelfs beter, een loopband kopen die een hogere maximum snelheid heeft dan 6 km/uur. Maar het is dan goed ook te kijken naar de minimum snelheid. Bij een minimum snelheid van 1 km/uur op minder kun je de loopband ook gebruiken voor revalidatie
Gewicht van de loopband (en inklapbaar)
Volgens sommige adviseurs bepaalt het gewicht van de loopband de stevigheid. Maar er zijn meer factoren van invloed op de degelijkheid van een constructie. Bij een loopband werken er immers meerdere krachten op het geheel. Naast het eigen gewicht is er bijvoorbeeld de druk van het lichaam op de leuningen, die in een hoek aan de opstaande stangen zijn bevestigd. En het lopen zelf geeft ook rek- en drukkrachten op breukvlakken.
Ok, gewicht van de loopband vertelt wel iets. Maar gewicht is vooral belangrijk wanneer je de loopband in de thuissituatie moet verplaatsen na gebruik. Andere zaken kunnen dan ook handig zijn. Bijvoorbeeld of de loopband ingeklapt kan worden, oftewel kan worden opgevouwen. En als er wieltjes zijn, maakt dat het geheel extra gemakkelijk verplaatsbaar.
Het mag logisch zijn dat een te lichte loopband niet handig is. Want het apparaat moet wel stevig staan als je loopt. Een prettige loopband heeft een minimaal gewicht van circa 40 kg.
Gewicht van de gebruiker
Het maximale lichaamsgewicht dat de loopband aan kan zegt ook iets over de stevigheid. En wellicht ook over de ambitie van de ontwerpers. Is het maximale van de loopband 80 kg, dan kun je ze nauwelijks serieus noemen. Het gemiddelde gewicht van Nederlandse ligt immers boven de 85 kg.
Een serieuze loopband kan daarom minstens 120 kg lichaamsgewicht aan. En ook al weeg je zelf wellicht 75 kg, dan is een loopband met een minimum van ongeveer die 120 kg aan te bevelen.
Demping van de loopband
Een loopband is altijd beter dan buiten lopen … als het gaat om demping. Want goede demping voorkomt blessures. Op straat is er nauwelijks demping. Bij een goede loopband kunnen meerdere soorten demping in het ontwerp zijn meegenomen.
Maar je kunt thuis voor extra demping zorgen. Bijvoorbeeld door te zorgen dat de loopband op een zachte ondergrond staat. Plaats je loopband dus niet op een betonnen vloer, maar liever op een vloerkleed of probeer eens een hoogpolig tapijt.
Het lastige van demping bij loopbanden is dat fabrikanten en leveranciers er weinig over zeggen. Ze houden het doorgaans bij het aanwezig zijn van demping. Tenzij ze een multi-dempingssysteem hebben toepast of een patent op hun demping hebben.
Programma’s voor training
Bij de meeste loopbanden kun je, na het aanzetten, een snelheid instellen en lopen. En als ik de reviews bij thuis loopbanden bekijk vermoed ik dat het de meest gebruikte methode is. Een programma blijkt echter een veel effectievere training te geven, doordat ze je looppas afwisselen in snelheid. Het kan een reden zijn te kijken naar de aanwezigheid van programma’s.
Het zijn voorgeprogrammeerde trainingsschema’s die automatisch verlopen. In de meeste gevallen beginnen ze rustig, versnellen en bouwen daarna de snelheid weer af. De tijdsduur van de training kan ook verschillen.
Hellinghoek
Heeft de loopband de mogelijkheid een hellinghoek in te stellen, dan kun je dat meenemen in je training. Er zijn specifieke fitness doelen waarbij docenten zweren bij een training met lage snelheid onder variërende hellinghoeken. Als je zo’n training wilt uitvoeren is het handig als een hellingshoek instellen mogelijk is. Anders moet je wellicht op zoek naar oude telefoonboeken.
Apps, internetverbinding en bluetooth
Tegenwoordig kun je veel loopbanden koppelen aan een app op een mobiel apparaat. Dit maakt het gemakkelijk je resultaten vast te leggen en te vergelijken. Afhankelijk van de app kun je er ook de loopband mee bedienen. Bijvoorbeeld starten, programma instellen en dergelijke.
Als een app belangrijk voor je is, kun je dat in je vergelijking van loopbanden meenemen. Helaas moet je de apps vaak eerst installeren om te kunnen zien welke functies ze hebben. De meeste apps bij loopbanden verbinden via bluetooth. Maar er zijn enkele, vaak duurdere, typen met wifi.
Veel fabrikanten hebben een eigen app, soms zelfs voor een specifiek type binnen hun aanbod. Andere ondersteunen een algemene app (bijv. Apple Health) of meerdere apps van diverse derden.
Wat zijn de extra’s?
Over extra’s kan ik kort zijn. Ze zijn niet echt nodig. Maar als je het leuk vindt zijn de extra’s wel meegenomen. En wie weet zijn het voor jou wel interessante toepassingen. Waar denk ik aan bij extra’s? Nou bijvoorbeeld:
Hartslagmeter
Een loopband kan een hartslagmeter hebben. Meestal zit die in de leuningen. Maar het kan ook een riem/borstband zijn die je om doet voor je gaan lopen. Een smartwatch geeft in veel gevallen een constantere aanwijzing, maar dan moet je tijdens het lopen wel je balans weten te bewaren.
Bidonhouder
Een flesje vocht onder handbereik. In de thuissituatie bij een loopband kun je zo’n flesje natuurlijk overal in de buurt leggen. Maar sommige loopbanden hebben er een voorziening voor in de display of aan een van de dwarsstaanders.
Overige extra’s
Ja, eigenlijk alles wat niet hierboven is genoemd. Gebruik je de loopband ’s avonds, dan is wellicht een verlichte display handig. Een kantelbare display kan wellicht van pas komen bij verplaatsen van de loopband of voor het verbeteren van de kijkhoek. Persoonlijk vind ik een tablethouder wel interessant, omdat ik tijdens het lopen films wil kijken of een boek wil lezen op een ereader. En zo kunnen er meer aanvullende zaken zijn.
Mijn keuze voor een loopband
Uiteindelijk bleven er na mijn onderzoek, aan de hand van mijn wensen, een paar loopbanden over van de merken Tunturi, Virtufit en Reebok. Ik had al snel een voorkeur voor het merk Virtufit. Belangrijkste eerste overweging? Ik vond het een fraai, eenvoudig display, terwijl er toch voldoende functies achter de knoppen zitten.
Natuurlijk had ik toen de belangrijke specificaties al gelezen en gezien. Dat Virtufit een Nederlands merk is vond ik leuk, maar dat zegt niets over de functionaliteit, degelijkheid en noodzaak. Het werd een keuze tussen de 50, 75 en 90i typen. De 200i viel voor mij direct af vanwege het Star Trek display en de prijs-kwaliteit verhouding in vergelijking met de andere drie.
Keuze uit drie loopbanden
Grofweg zou ik kunnen zeggen dat de drie typen ongeveer eenzelfde prijs hebben, rond 500 euro. De i achter 50 en 90 staat ongetwijfeld voor de bluetooth-/internetverbinding. Die heeft de 75 niet. Belangrijker zijn echter de lengte van de loopband en het vermogen van de motor. Daarmee viel de 75 voor mij af. Uiteindelijk koos ik vanwege die twee criteria de 90i, in plaats van de wat kortere en minder vermogende 50i. Daarbij speelde ook het display een kleine rol; die van de 50i vind ik te summier.
Ik heb de specificaties van de drie loopbanden even in een excel-bestand gezet. Dat maakt vergelijken gemakkelijker (XLSX - 12,88 KB).
Aankoop van de loopband
De loopband VirtuFit TR 90i is bij meerdere webwinkels te koop. En allemaal hanteren ze terwijl ik dit schrijf dezelfde prijs. Ik koos voor de Fitwinkel.nl om drie redenen. Ten eerste hadden zij als enige een Black Friday korting van 50 euro. Verder las ik ergens dat zij de bezorging laten uitvoeren door Van Helden Logistiek. Dat is weer eens wat anders dan PostNL, DHL en dergelijke.
De derde reden was dat betaling in termijnen mogelijk bleek. Dat vond ik niet echt nodig, maar ik kende de dienst die zij daarbij aanboden niet. En vanuit mijn werkzaamheden ontdek en ervaar ik graag nieuwe mogelijkheden. De dienstverlening van Klarna ken ik, maar de organisatie Payin3 kende ik niet. Het bizarre toeval (of is het selectieve perceptie) wilde dat de dag na de bestelling een paginagrote advertentie van Payin3 in de krant stond (zie bij ‘aanvullende informatie).
Montage
Twee dagen later kwam de vrachtwagen van Van Helden Logistiek voorrijden. Samen met de chauffeur haalde ik de doos met loopband in de gang. De bijna 50 kg bleek bij nader inzien toch wel zwaar. Het lukte me echter het in mijn eentje een trap op te krijgen. Daarna kon ik de loopband in elkaar zetten.
In alle advertenties staat dat de VirtuFit 90i voor 99% is voorgemonteerd. Dat percentage is vanzelfsprekend een slag in de lucht. De loopband bestaat uit meerdere grote delen die inderdaad al in elkaar zaten. Het is een kniesoor die moeilijk doet over de restant montage, die in mijn ogen meer dan 1% bedraagt. In een klein kwartiertje was de klus geklaard en kon ik mijn eerste wandeling binnenshuis maken.
Handleiding
Bij de montage is de handleiding handig. Verder staan er de adviezen in over onderhoud, mogelijke foutmeldingen en dergelijke. Wellicht vanzelfsprekend staan ook de trainingsprogramma’s erin uitgeschreven. Toch had VirtuFit wel iets meer aandacht aan de handleiding kunnen geven. Die bevat uiteindelijk toch een beetje te veel slordigheden.
Termen worden door elkaar gebruikt, bijvoorbeeld rails, zijrails en treeplank. Slordig vind ik ook de beschrijving van het display op pagina 17. Daar staat het woord ‘Quick Spead’, waar ‘Quick Speed’ wordt bedoeld. En zo zijn er meer, ook grotere, slordigheden waardoor ik denk dat ze er beter nog eens naar kunnen kijken. Met wat aanpassingen zijn die 8 dubbelzijdig geprinte A3 vellen de kosten niet… maar wel een fraaier visitekaartje bij deze goede loopband.
Aanvullende informatie
- VirtuFit is in mei 2007 opgericht door Jaap Hesselink. Hij heeft een fitnesszaak in Vorden en zag daar dat mensen ook graag thuis sporten. De ontwerpen van de fitness apparaten van VirtuFit zijn van Nederlandse ontwerpers. Naast de hierboven beschreven thuisgebruik loopbanden voor wandelaars en joggers heeft Virtufit ook loopbanden voor hardlopers en professioneel gebruik.
- Fitwinkel begon in 2001 vanuit de woonkamer van oprichter Berry ten Voorde. Al snel werd het assortiment te groot en twee jaar later verhuisde Fitwinkel naar een bedrijfspand. Daarna volgde meer verhuizingen naar grotere magazijnen en uitbreiding naar meerdere showrooms.
- In de handleiding staan meerdere slordigheden/onduidelijkheden.
- Dat geldt bijvoorbeeld voor het ontbreken van uitleg bij een volgens mij best belangrijke opmerking: ‘Een goede afstand tussen loopplank en loopband voorkomt slijtage‘. Volgens de handleiding is die afstand af te stellen, maar hoe wordt niet verteld.
- De voor een leek onlogische cijferopbouw (1, 3, 4, 5, 6 en 8) op het display had ook wel even uitgelegd kunnen worden. Temeer daar in de beschrijving de snelheden 2, 4, 6, 8, 10 en 12 worden gebruikt. Die in de praktijk gewoon de snelheden 1, 3, 4, 5, 6 en 8 km/uur zijn.
- Dat de handleiding eenvoudig een aangepaste beschrijving van een andere loopband is, blijkt even verderop. Daar wordt een functie uitgelegd die de Virtufit 90i niet heeft. Het betreft de mogelijkheid de snelheid in de linker- en rechterleuning te verhogen. Wat bij de 50i inderdaad wel mogelijk is.
- De opbouw van de handleiding is ook niet helemaal logisch. Als ik eigenaar was van de fitwinkel zou ik een eigen handleiding toevoegen. Ze kunnen het dan verbeteren, van hun eigen bedrijfsinformatie voorzien en eventueel ook andere producten aanbieden. Het kan dan zelfs in kleur, ook in 8 velletjes A3 en twee nietjes voor minder dan 1 euro (incl. btw).
- Ik gebruik hierboven de begrippen kracht en vermogen door elkaar. Maar het zijn twee verschillende grootheden. Zoals al blijkt uit de formule: Vermogen = Kracht x Snelheid.
- Kracht is de mogelijkheid om een object te verplaatsen tegen de zwaartekracht. Als een object zich door een kracht verplaatst, wordt er arbeid (energie) verricht. Vermogen is de hoeveelheid arbeid (energie), die de kracht in een bepaalde tijd kan leveren.
- Tom Stoltman, de sterkste mens ter wereld, kan kracht leveren. Dat doet hij door een vrachtwagen vanuit stilstand in beweging te brengen. Usain Bolt, de snelste mens op de 100 meter hardlopen, heeft vermogen. Hij kan een voorwerp, zichzelf bijvoorbeeld, dat in beweging is lange tijd voortduwen of -trekken.
- De verwarring is logisch, doordat we het woord paardenkracht (nog) gebruiken voor vermogen. Terwijl dat tegenwoordig in Watt wordt uitgedrukt. Maar bij loopbanden blijft pk natuurlijk leuk, door de vergelijking tussen paarden en mensen. Een pk is overigens 0,734 kW (kilowatt), een deling door 1,362 (oftewel 1 kW = 1362 pk).
- Een factsheet over de TR 90i van VirtuFit (PDF - 124,23 KB)
- De VirtuFit vergelijking in een excel-sheet (XLSX - 12,88 KB)
- Het toeval dat een dag na mijn bestelling bij de Fitwinkel een paginagrote advertentie in het Algemeen Dagblad stond. Voor diegenen die het niet geloven, hier de documenten (PDF - 2,02 MB)
Vorige en volgende berichten
« Ouder: Zuiver water zonder elektriciteitNieuwer: Zo zorg je voor een soepele verbouwing »Een willekeurig bericht
Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.