
Baard trimmen en de barbier
Het begon twee jaar geleden uit gemakzucht. Ik werkte meer thuis. Omdat ik geen afspraken buiten de deur had liet ik mijn baard staan. Eens in de twee weken verwijderde ik het baardhaar. Maar op een gegeven moment stopte ik daar mee. Laat maar gaan.
Ok, eerlijk gezegd kwam dat door drie vriendinnen die, onafhankelijk van elkaar, zeiden dat het me goed stond. En eigenlijk was ik zelf ook wel tevreden met mijn paar weken baardje. Maar je moet ook zo’n baardje wel bijhouden, anders wordt het een rommel baard. Vooral doordat baardharen ongelijk hard groeien.
Dus ging ik naar de barbier op de Kaatsbaan in Maarssen, want daar was ik al regelmatig langs gelopen. Hij zou me meer kunnen vertellen over het baard trimmen en aanverwante zaken. Bovendien kon ik de kunst een beetje afkijken. Het werd een leuke ervaring.
Naar de barbier
De barbier vroeg vanzelfsprekend naar mijn wensen. Voor mij was een baard trimmen vooral het gelijkmatiger maken van de haren van de baard. Hij stelde nog een paar vragen over de bakkebaarden, de lijn van haar in de hals en dergelijke. Het beschermingspapier rond de hals en nek dat hij er daarna plaatste om te voorkomen dat losse haartjes op je rug gaan kriebelen, blijkt een standaard begin bij kapper en barbier.
Daarna ging de man voor me staan met een handdoek. Die bleek warm vochtig toen hij het over mijn kin legde. Hij klopte er een paar keer op en liet het daarna even liggen. Ik rook Eucalyptus en peer. Nadat hij de handdoek verwijderde vroeg ik hem daarnaar. Hij wist het niet en ging op het flesje kijken. Het bleek een organische olie van citroen en peer.
Een scheermes en baardtrimmer
Daarna begon hij met een klassiek scheermes de baardrand in de hals te fatsoeneren. Gevolgd door een gecombineerde handeling van scheermes en kam. Of heb ik zijn uitgebreide procedure nu al niet meer scherp. En was het een baardtrimmer in combinatie met een kam.
Het viel me wel op dat de barbier de baardtrimmer zowel met als zonder opzetstuk gebruikte. De baardrand in de hals, die hij kort daarvoor met het scheermes had gedaan, bewerkte hij bijvoorbeeld ook met de baardtrimmer. En nadat hij de bakkebaarden met een opzetstuk had gedaan, pakte hij een andere voor de kin.
Handdoek
Daarna zette hij de nekstand van de stoel iets verder naar achteren. De barbier pakte weer een warme handdoek. Deze legde hij over mijn gehele gezicht. Hij klopte erop ter hoogte van mijn jukbeendern richting mijn kin. De handdoek bleef daarna weer even liggen.
Nadat hij het verwijderde leek het alsof de gehele procedure opnieuw begon. Maar dit keer was het minutieuzer. Er kwamen zelfs enkele kleine schaartjes bij, waarmee hij in de lucht leek te knippen. Maar er vielen wel degelijk enkele haartjes uit de baard.
Tenslotte, of was het al eerder geweest, verwijderde hij haartjes rond de mond. En bij de lippen haalde hij de langere haren van de snor weg. In ieder geval was de voorlaatste handeling het ‘in de lucht knippen’ met een schaartje bij de snor. Tot slot wreef de barbier nog een luchtje in mijn baard.
De Baardtrim Show
De behandeling bij de barbier had drie kwartier geduurd zag ik op een klok bij de kassa. Eigenlijk leek het ook een beetje een show, maar met een resultaat waar ik tevreden over was. En wat kostte die show? Tien euro minder dan mijn kapper rekent voor een knipbeurt van amper een kwartier.
Is het altijd een Baardtrim Show. Dat wilde ik weten. Dus ging ik twee weken later naar een barbier in mijn dorp. Zelfde show, ongeveer dezelfde lage prijs. Pas bij de laatste van de vijf barbiers, die ik na de eerste om de andere week bezocht, ging het vlotter. Geen handdoeken, geen scheermes. Deze man hanteerde slechts enkele kammen en een baardtrimmer met opzetstukken.
Vragen en opmerkingen
Bij alle barbiers had ik vragen gesteld. En voor zover mogelijk werden die beantwoord. Want de barbiers bleken Turken, Syriërs en Iraniërs die gebrekkig Nederlands en Engels spraken.
De laatste was al wat langer in Nederland en sprak de taal. Hij was echter geen prater en/of vragen beantwoorder. Hij mompelde op een gegeven moment ‘vier’. Daarop veinsde ik de gedachte dat hij het tegen mij had. ‘Je hebt stand vier bij de baardtrimmer’, legde hij uit.
Ik besloot kort daarna zelf te beginnen met het trimmen van de baard en besloot dus een eigen baardtrimmer te kopen. Maar wel naar de eerste barbier in Maarssen te blijven gaan… maar met eenzelfde tussenpoze als de kapper.
Baard trimmen
Op zoek naar een baardtrimmer. Grofweg zijn er twee soorten. Je hebt trimmers met meerdere opzetstukken en apparaten met één opzetstuk. Bij de eerste soort staat het mes op een vaste plaats en bepalen de opzetstukken de scheerdiepte. De andere trimmer heeft een bewegend mes dat de diepte met het ene opzetstuk bepaalt.
Eerste keuze is dus welk soort trimmer je wilt. Ik koos voor een apparaat met een enkel opzetstuk. Als de benodigde standen voor mijn baard eenmaal bekend zijn, dan leek me dat gemakkelijker dan telkens opzetstukken verwisselen. Bovendien neemt het minder ruimte in, wat handig is als ik het apparaat in mijn reisetui meeneem.
Meer wensen en mogelijkheden
Wanneer je de eerste keuze hebt gemaakt kun je het daarbij laten en op zoek gaan naar een merk en type. Maar er zijn meer zaken die je kunt overwegen. Bijvoorbeeld het reizen dat ik hierboven noemde. Want sommige baardtrimmers worden geleverd met een etui.
Belangrijkere overwegingen zijn de mogelijke scheerdieptes bij het baard trimmen. 0,5 tot 10 mm is meestal voldoende. Maar bij een volle baard kan stand 20 mm nodig zijn. Wil je de baard onder de douche bijwerken, dan is een waterbestendige trimmer handig.
Verder zijn er trimmers met een geheugenfunctie voor de favoriete scheerdiepte(n), een display met batterij indicator die toont hoe vol of leeg de batterij is en andere extra’s. Persoonlijk houd ik van eenvoud. En met een beetje vaderlandsliefde koos ik een voordelige Philips baardtrimmer uit de 3000 serie.
Baard trimmen op standje 4
Enthousiast zette ik mijn baardtrimmer op standje 4 en haalde het over mijn kin. Dat zorgde helaas voor een geripte baard. Van mijn zes weken baardje bleef een vijf dagen baardje over. De bakkebaarden pakte ik daarna iets rustiger gaan. En dat was dus ook mijn te late les bij het kopen van een baardtrimmer.
De standen van baardtrimmers blijken te verschillen. Dat hangt deels af van de trimmer. Wanneer de kleinste scheerdiepte bijvoorbeeld 0,5 mm is, dan zal die wellicht nr. 1 krijgen. Gaat het daarna in stappen van 0,5 mm, dan is stand 4 dus 2 mm. Maar er zijn ook baardtrimmers die andere scheerdieptes, volgstanden en nummering hebben.
Olie, crème en dergelijke
Ik ben persoonlijk niet zo van allerlei onnutte extra’s. Dat geldt ook voor de toebehoren. Maar de barbier in Maarssen vertelde me al bij mijn eerste scheerbeurt dat het verstandig is een baardolie te gebruiken. Voor zover ik het begreep. Het werkt eigenlijk hetzelfde als de aftershave die ik vroeger gebruikte.
Het gaat het branderige gevoel tegen. Bij een baard trimmen zijn het vooral trekkerige haren. De baardolie werkt ook hydraterend voor de onderliggende huid. Dat is goed voor de haarwortels bij het laten groeien van de baard.
Een baardcrème of -balsem zou je een baardolie met wat extra’s kunnen noemen. Het wordt naast verzorgen ook gebruikt om een vollere baard in model te brengen. Het verschil tussen een crème en balsem is voornamelijk de geur en vettigheid. Die is bij een balsem wat sterker.
Cadeaudoos
Van een van de drie enthousiaste vriendinnen kreeg ik een baard cadeaudoos. Het bevat een houten kam, een baardolie, een zeep en een moisturizer. Zo’n vocht-inbrengend product kan natuurlijk nooit kwaad en een zeepje is wellicht ook handig. Al moet ik nog kijken wat de functie is bij de baardverzorging.
Wat me vooral opvalt is echter de houten kam. Ik kreeg er jaren geleden eentje na mijn vakantiebaantje bij Akwarius. Die vond ik handig omdat het minder of helemaal niet statisch bleek. Of beter gezegd, ze maken je haar niet statisch. En dat blijkt ook de functie bij de baard. Voor het trimmen kam je eerst je baardharen, waardoor ze recht staan en eventuele klitten zijn verwijderd.
Het enige dat ik nu nog nodig heb om mijn eigen Baardtrim Show te kunnen opvoeren is een schaartje. Die schijnt handig te zijn bij het afknippen van de snor bij de bovenlip. Dat lukte overigens ook goed met mijn Philips baardtrimmer met een verwijderd opzetstuk.
Aanvullende informatie
- Na dit bericht kon ik niet anders dan mijn profiel met een recente foto aanpassen. Dat is dus gebeurd met een foto die drie maanden geleden is gemaakt.
- Een baard trimmen is iets anders dan scheren. Bij trimmen maak je het haar wat korter. Terwijl bij scheren alle baardhaar eraf gaat. Trimmen geeft dus een verzorgde baard en scheren een kale kin.
Boeken over knippen, scheren en baarden
- De ‘gestandaardiseerde handleiding voor barbieren’ van Arthur Bass Moler (PDF - 15,86 MB). Hij begon in 1893 in Chicago de eerste kappersschool in de Verenigde Staten en wellicht wereldwijd. De school, Moler Barber College, bestaat nog steeds.
- In 1884 schreef Charles Lonergan het pamfletje ‘The Art of Shaving’ (PDF - 232,28 KB).
- Frank Bridgeford kwam in 1900 met ‘Barber instructor and toilet manual’ (PDF - 4,35 MB).
- Van het boekje ‘Shaving made easy’ uit 1905 is de schrijver onbekend (PDF - 2,41 MB).
- Het boek ‘The progressive barber’ van Arnold Dexter uit 1909 vergt een ijzeren maag ((PDF - 2,79 MB)). Dexter geeft niet alleen informatie over scheren, maar hij behandelt ook ziektes. Daarbij komen zaken ter sprake als lupus haaruitval en een ringworm schimmelinfectie.

Vorige en volgende berichten
« Ouder: Stevia, het ideale suiker alternatief ?Nieuwer: Tarkus van ELP en 1984 »Een willekeurig bericht
Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.
Namens de familie Barbershop Maarssen wil ik je hartelijk bedanken, je mooie ogen hebben een mooie analyse gemaakt. Onze kwaliteit zal altijd hoger zijn dan onze prijs. Hartelijk dank dat u voor ons heeft gekozen