foto van de week - gemaakt door Christiaan Weijer

Foto van de week, een doorstart

Zes jaar geleden startte ik op dit blog de rubriek ‘foto van de week’. Al snel werd de week twee weken of meer. Een half jaar later stopte ik ermee. Maar het lijkt me leuk, voor zo lang het duurt, de rubriek ‘foto van de week’ weer op te pakken.

Het klinkt zo vertrouwd ‘foto van de week’. Ik vraag me af of het al lang bestaat of iets van de laatste tijd is.

Foto van de week

De zoekterm ‘foto van de week’ geeft bij Google ruim 2,5 miljoen resultaten. Daarbij blijkt dat het op twee manieren wordt gebruikt. Het kan een rubriek zijn. Een website die inderdaad met dezelfde intentie als ik elke week een foto selecteert en plaatst. Soms met een verhaaltje, soms alleen de foto met een summier bijschriftje.

Bij andere websites is het slechts een enkele opmerking om een foto te onderscheiden als bijzonder, opvallend of nieuwswaardig. Zonder rubriek, dus ook zonder regelmaat. Met mijn rubriekje zit ik daar tussenin, want ik pretendeer een regelmaat van een week. Maar ik wil daar geen druk opzetten… daarvoor heb ik het te druk 😉.

Oudste verwijzing bij Julia Frank

Ik zoek nog even verder. Daarmee vind ik de oudste verwijzing in tekst in een boek van Julie Frank. Zij schrijft in 1923 in ‘De IJzeren Wet’: ‘Jammer dat ik de foto van de week verscheurd heb’.

Julia Frank is een voor mij onbekende schrijfster. Er is geen directe band met het onderwerp van dit bericht, maar ik wil toch even wat meer weten over Julia Frank. Ze is geboren in Amsterdam op 16 juni 1893. Ze trouwde daar kort na de Eerste Wereldoorlog op 9 september 1919 met de 20 jaar oudere Johan Tersteeg (1873-1953).

Ze schreef dus het boek ‘De IJzeren Wet’. Kort voor haar overlijden in Den Haag op 25 september 1926, wamen de boeken nog de boeken ‘Juultje Vogel vliegt uit’ en ‘Tusschen de vijftien en achttien’ uit. Ze bracht meer romans en novellen uit, sommige onder het pseudoniem Eva Adams.

foto van de week - uit IJzeren Wet van Julia Frank

Foto van de week – uit boek De IJzeren Wet van Julia Frank

Een fotowinkel adverteert

Advertentie foto van de week - C Weijer

Advertentie ‘foto van de week’ – C Weijer

In een krant kom ik een advertentie tegen van een fotowinkel. Het is inmiddels augustus 1935 als Christiaan Weijer amateurfotografen uitnodigt met “Kom eens kijken naar ‘de foto van de week’ in mijn etalage”. Hij vertelt er in het Nieuwsblad van Friesland echter niet bij waar zijn winkel zich bevindt. Dus ga ik toch daar en naar Christiaan Weijer even op zoek.

Christiaan Weijer blijkt een jaar na Julia Frank te zijn geboren op 26 april 1894 in Wolvega. Hij trouwt in 1919, hetzelfde huwelijksjaar als Frank, met Trijntje van der Tempel. Met haar neemt hij dat jaar een bestaande fotozaak over in Heerenveen. Na enkele verhuizingen verandert hij twaalf jaar later zijn bedrijfsnaam naar ‘Foto-atelier C. Weijer’. Hij betrekt dan een winkel in de Dubbele Straat in Gorredijk. En ook Christiaan overlijdt op te jonge leeftijd op 21 juni 1947 in Heerenveen.

Zijn zoon Philip (1920-1999) neemt de zaak over. Het foto-atelier is in 1975 opgeheven. Diens vier jaar jongere broer Jan (1924-2002) leeft dan al lange tijd in Canada, waar hij als hoogleraar biologie werkt.

Foto van de week

Ok, ik ga wel zien hoe lang ik het volhoud of er zin in heb. Mocht het niet lukken dat kun je altijd nog kijken naar de duizenden afbeeldingen bij het zoekresultaat van ‘foto van de week’.

Aanvullende informatie

  • De schrijver Gerard van Eckeren (pseudoniem van Maurits Esser) schrijft in 1923 een recensie over het boek ‘De IJzeren Wet’. Daarin schrijft hij onder andere: De knappe jonge schrijfster Julia Frank (want aan haar knapheid heeft, bij mijn weten, niemand ooit getwijfeld), de knappe Julia Frank heeft enkele romans geschreven, die, druk verkocht en gelezen, op den keper beschouwd m.i. boven het middelmatige niet konden uitkomen.
  • Op deze site staan veel berichten over fotografie. Bekijk bijvoorbeeld eens deze over de vergeten fotograaf Reid Miles
Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 6 april 2023 door in de categorie 2023, Foto van de Week

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *