Verhalende ChatGPT

De verhalende ChatGPT

In de eerste week van december 2022 deed ik mijn prille ervaringen op met ChatGPT. Begin januari gebruikte ik het voor een tekst op deze site. Dat deed ik in de vorm van een interview over kunstmatige intelligentie. Inmiddels ontdekte ik veel meer mogelijkheden en … onmogelijkheden. Vandaag keek ik naar de verhalende ChatGPT

Aanleiding tot de verhalende ChatGPT

Gisteren zat ik in de tuin. Een paar huizen van me vandaan was iemand met een schuurmachine bezig. Of was het een hangglider. Die komen immers ook vaak over bij mooi weer. En ze maken ongeveer zo’n zelfde geluid. Eigenlijk bijzonder hoe die geluiden overeenkomen. En ik kan ze beter verdragen dan het geluid van een bladblazer. Maar daarbij speelt wellicht mee dat ik het een onzinnige uitvinding vind.

Ik fantaseer nog wat door over de geluiden van gereedschappen en dergelijke. Het grappige nummer The Lumberjack van Jackyll komt in gedachten. En de overeenkomende geluiden van een 45 km auto en het gepruttel van een ouderwetse koffiezetter. Maar uiteindelijk kom ik terug bij de schuurmachine, want die hoor ik nog altijd zijn rondjes draaien over een niet volledig glad oppervlak, en het motortje van de Deltavlieger.

De verhalende ChatGPT

Zoals gezegd heb ik inmiddels veel van de mogelijkheden en onmogelijkheden van ChatGPT ontdekt. Ik ben daardoor gematigd enthousiast over dit AI-fenomeen. Of anders gezegd, ik ben enthousiast onder voorbehoud.

Met de schuurmachine en hangglider in gedachten loop ik naar binnen. Ik ga de verhalende ChatGPT uitproberen. Want fantaseren, wat ik bij serieuze teksten een gruwel van ChatGPT vind, kan bij verhalen wel een optie zijn.

Input voor de verhalende ChatGPT

Ik log in bij ChatGPT en geef onderstaande opdracht:

Schrijf een synopsis voor een verhaal over een schilder die het geluid van zijn schuurmachine zo prettig vindt, dat hij in zijn vrije tijd gaat deltavliegen (hanggliding) omdat het motortje daaronder een soortgelijk geluid maakt.

De Synopsis van het verhaal

Een reactie laat niet lang op zich wachten. De verhalende ChatGPT spuit het volgende over het scherm:

Titel: Het Lied van de Vleugels

Synopsis: “Het Lied van de Vleugels” is een hartverwarmend verhaal dat de avontuurlijke reis volgt van een schilder genaamd Lucas, die een onverwachte passie ontdekt dankzij het geluid van zijn schuurmachine.

Gefascineerd door het geluid dat hem doet denken aan de vrijheid van de lucht, begint Lucas in zijn vrije tijd te deltavliegen, geïnspireerd door het motorgeluid dat vergelijkbaar is met zijn vertrouwde schuurmachine.

Lucas is een getalenteerde schilder, maar hij voelt zich beperkt door het statische karakter van zijn werk en de gevoelens van routine die zijn creativiteit onderdrukken. Op een dag, terwijl hij zijn schuurmachine gebruikt om een oud meubelstuk te restaureren, wordt hij betoverd door het geluid van het draaiende motortje. Het zachte, ritmische gezoem lijkt te roepen naar iets diepers in zijn ziel.

Experimenteren

Geïntrigeerd door dit nieuwe geluid, begint Lucas te experimenteren. Hij brengt uren door in zijn schuur, met zijn ogen gesloten, luisterend naar het rustgevende geluid van de schuurmachine terwijl zijn verbeelding de vrije loop krijgt. De klanken voeren hem weg naar verre oorden, waar hij in gedachten boven uitgestrekte landschappen zweeft.

Deze innerlijke verlangens worden te sterk om te negeren, en Lucas neemt de moedige stap om een nieuwe passie in de praktijk te brengen. Hij schaft een deltavlieger aan en begint te leren vliegen. Met het vertrouwde schuurmachine-achtige geluid als metgezel en inspiratie, stijgt Lucas keer op keer op, vechtend tegen de zwaartekracht terwijl hij geniet van het gevoel van vrijheid en ontdekking dat alleen de lucht kan bieden.

Tijdens zijn deltavliegavonturen ontmoet Lucas gelijkgestemde zielen, andere avonturiers die ook verliefd zijn geworden op de kunst van het vliegen. Samen delen ze verhalen, tips en hun liefde voor de open lucht. Lucas’ kunst begint te evolueren en te weerspiegelen wat hij in de lucht ervaart, met levendige kleuren en een gevoel van beweging dat zijn eerdere werken nooit hebben gehad.

Bron van vreugde 

Terwijl Lucas’ vliegvaardigheden groeien, begint hij zelfs deel te nemen aan lokale deltavliegwedstrijden. Hij ontdekt de kracht van concurrentie en het belang van doorzettingsvermogen, maar bovenal vindt hij een nieuwe bron van vreugde en inspiratie in zijn leven. Het geluid van de schuurmachine is niet langer alleen een achtergrondgeluid in zijn werkplaats, maar het symbool van een diepere roeping en de drijvende kracht achter zijn artistieke ontwikkeling.

“Het Lied van de Vleugels” is een inspirerend verhaal over de ontdekking van passie, de zoektocht naar vrijheid en de kracht van de menselijke verbeelding. Het herinnert ons eraan dat ware vervulling kan worden gevonden in de meest onverwachte plekken, en dat het volgen van onze innerlijke roeping ons naar onvermoede hoogten kan brengen.

Volgende stappen en meer titels

Er zijn na dit kleine experiment diverse mogelijkheden. De twee meest voor de hand liggende zijn: oppakken en zelf aanpassen of nog wat aanpassingen vragen aan de verhalende ChatGPT. Omdat het een experimentje is laat ik het verder zoals het is. Buiten deze het plaatsen in deze blogtekst ben ik niet van plan er iets mee te doen.

Wel vraag ik nog wat suggesties voor andere titels. Die spuugt de kunstmatige tekstcreatief er direct uit na de opdracht ‘kun je nog wat titels bedenken bij dit verhaal:

Natuurlijk! Hier zijn enkele titels die passen bij het verhaal:

 1. “De Verloren Klanken van de Hemel”
 2. “Het Geluid van Vrijheid”
 3. “Verf en Vleugels”
 4. “De Roep van de Schuurmachine”
 5. “De Schilder en de Zwerk”
 6. “Het Verborgen Lied van de Lucht”
 7. “De Dans van de Deltavlieger”
 8. “Vliegen op het Ritme van de Verf”
 9. “Schilderen met de Wind”
 10. “De Kunst van het Zweven”

Een Gedicht …

Daarna vraag ik de AI-kunstenaar een gedicht te maken bij het verhaal. Het wordt een niet rijmend gedicht, een kwatrijn van 7 strofen. Dus vraag ik daarna nog even een rijmend gedicht. Daarbij beperkt de verhalende ChatGPT zich tot onderstaand dichtwerk, waarbij slechts twee regels echt rijmen:

Met schuurmachineklanken,

een melodie zoet,
Drijf ik naar de hemel,
vlieg ik zo goed.
Verf en vleugels versmelten in één,
Deltavliegend, een kunstenaar boven ’t terrein.

en een haiku

In de wetenschap dat iedereen kan dichten, vraag ik nog even naar een haiku. Dit is de haiku die de verhalende ChatGPT produceert

Schuurmachine zingt,
Vleugels spreiden in de lucht,
Vrijheid gevonden.

Niet de klassieke 5-7-5 regels. Maar 2-5-2, of een andere combinatie mag tegenwoordig ook, als er maar een bepaald ritme ontstaat in de combinatie van drie korte regels. Daarbij luidt advies niet meer dan 17 lettergrepen te gebruiken. In bovenstaande haiku zijn het er 15.

De wetenschappelijk ChatGPT

Na mijn ervaringen met ChatGPT maak ik onderscheid tussen de verschillende mogelijkheden, waaronder dus ook de onmogelijkheden. Of voorlopige onmogelijkheden. Hierboven deed ik een korte actie met wat ik dan maar de verhalende ChatGPT ben gaan noemen. Het maakt gebruik van de fantasie die nodig is bij het verzinnen van verhalen..

Met de wetenschappelijke ChatGPT heb ik meer moeite. Als opstapje, oftewel vooronderzoek, naar een onderwerp is het handig. Het kan je eigen ideeën vanuit kennis aanvullen met andere invalshoeken. Maar de feiten moet je controleren is mijn ervaring.

Hinderlijke foute feiten

Jaartallen, titels en dergelijke, zeg maar feitelijke informatie, klopt vaak niet. Het kunnen de perikelen zijn rond de kinderschoenen. Zoals gezegd was ik kort na de introductie van ChatGPT op 30 november al aan het kijken naar het nieuwe speeltje. Microsoft en andere investeerders in OpenAI, het bedrijf achter de dienst, spraken van hallucineren: bij drukte of druk fantaseerde de robot snel wat plausibele antwoorden.

Mijn ervaring was dat 95% van de gegeven titels, jaartallen, namen van onderzoekers en dergelijke niet klopten. Ik kon ze in mijn uitgebreide wetenschappelijke bronnen in ieder geval niet terugvinden. Voor de vele ‘journalisten’ die overschrijven en zich weinig gelegen laten liggen aan juistheid is dat waarschijnlijk geen probleem. Maar ik streef daar wel naar. Dus tot ze ChatGPT hebben laten afkicken van de psychedelica ben ik voorzichtig met de gegeven feiten. Ach, controleren zal ik altijd wel blijven doen.

Nogmaals de verhalende ChatGPT

Tenslotte pak ik de draad met de verhalende ChatGPT weer even op. Ik leg het uit dat ik specifieker had moeten zijn over de schilder. Het is namelijk geen kunstschilder, maar een huisschilder. ‘Kun je op basis van bovenstaande daarmee een nieuwe verhaallijn maken’. De geduldige robot moppert niet. Het gaat direct aan de slag en componeert uit zijn uitgebreide bagage het volgende:

Titel: De Melodie van de Vleugels

Synopsis: “De Melodie van de Vleugels” is een meeslepend verhaal dat het avontuurlijke pad volgt van een huisschilder genaamd Jasper, die een onverwachte passie ontdekt dankzij het geluid van zijn schuurmachine. Gefascineerd door het geluid dat hem herinnert aan de vrijheid van de lucht, begint Jasper in zijn vrije tijd met deltavliegen, geïnspireerd door het motorgeluid dat een vergelijkbare melodie voortbrengt.

Jasper is een bekwame huisschilder, maar voelt zich soms gevangen in de herhaling en de beperkingen van zijn werk. Op een dag, terwijl hij zijn schuurmachine gebruikt om een houten oppervlak glad te maken, wordt hij betoverd door het ritmische geluid van de draaiende motor. Het lijkt een melodie te creëren die diep in zijn hart resoneert en hem doet verlangen naar vrijheid.

Dagdromen

Geïntrigeerd door dit nieuwe geluid, begint Jasper te dagdromen. Terwijl de schuurmachine zijn werk doet, sluit hij zijn ogen en laat hij zijn verbeelding de vrije loop. Het geluid voert hem mee naar denkbeeldige hoogten, waar hij zweeft boven uitgestrekte landschappen en de wind door zijn haren voelt.

Deze verlangens worden te sterk om te negeren en Jasper besluit zijn passie na te jagen. Hij investeert in een deltavlieger en begint te leren vliegen. Met het vertrouwde geluid van de schuurmachine in zijn gedachten, stijgt Jasper op en ervaart hij de onbeschrijfelijke vrijheid en opwinding van het zweven door de lucht.

Tijdens zijn deltavliegavonturen ontmoet Jasper andere gepassioneerde vliegers, met wie hij zijn ervaringen en verhalen deelt. Ze worden een hechte gemeenschap, verbonden door hun liefde voor de vrije vlucht. Jasper’s schilderwerk begint te evolueren, met levendigere kleuren en een gevoel van beweging dat zijn eerdere projecten nooit hebben gehad.

Opwinding door competitie

Naarmate zijn vliegvaardigheden groeien, neemt Jasper zelfs deel aan lokale deltavliegwedstrijden. Hij ontdekt de opwinding van competitie en het belang van vastberadenheid, maar bovenal vindt hij vreugde en vervulling in zijn nieuwe passie. Het geluid van de schuurmachine is niet langer alleen een werkgerelateerd geluid, maar een symbool van zijn zoektocht naar vrijheid en zijn artistieke ontwikkeling.

“De Melodie van de Vleugels” is een inspirerend verhaal over het volgen van je passie, het omarmen van vrijheid en de kracht van de menselijke verbeelding. Het herinnert ons eraan dat ware vervulling gevonden kan worden in de meest onverwachte hoeken van het leven, en dat we soms nieuwe hoogten kunnen bereiken door simpelweg te luisteren naar de melodieën die ons hart raken.

Aanvullende informatie

Wil je zelf met ChatGPT aan de slag? Dat is eenvoudig.

 • Ga naar de URL: chat.openai.com
 • Maak een account aan. Soms is dat alleen met gebruikersnaam en wachtwoord. In andere gevallen verschijnt ook een captcha
 • Daarna volgt een scherm waarin je bovenin wat suggesties staan en een opmerking over de mogelijk foute antwoorden; onderin het scherm kun je je vraag typen. Dat kan ook een wat uitgebreidere opdracht zijn
 • Speel er mee om jezelf vertrouwd te maken

De tussenkopjes in de synopsis heb ik zelf geplaatst

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 28 juni 2023 door in de categorie 2023, Persoonlijk, Taal, Techniek

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *