Richard Faille en 0 Euro biljetten

0 Euro biljet – een aandenken

‘Wist je dat er een 0 Euro biljet bestaat?’, vraagt Jan, die weet dat ik van dat soort opmerkelijke dingen houd. Ik weet dat Jan vrijwel altijd serieus is. Dus ga ik er zomaar vanuit dat zo’n biljet bestaat.

‘Nee, dat wist ik niet’, antwoord ik, terwijl ik me toch afvraag of Jan dit keer geen loopje met me neemt.

‘Hier, kijk maar’, reageert Jan en hij draait zijn laptop met het beeldscherm naar mij toe.

Inderdaad zie ik meerdere afbeeldingen van 0 Euro biljetten. Dat ga ik thuis uitzoeken.

0 Euro biljet

Het 0 Euro biljet is een idee van de Fransman Richard Faille. Hij bracht het eerste biljet in 2015 uit in Frankrijk. Het was een succes. Het jaar erop verschenen al 0 Euro biljetten in Duitsland, Spanje, België en nog enkele landen. In 2017 verscheen de biljetten voor het eerst in Nederlandse versies. In latere jaren volgenden landen in Oost-Europa en ging de biljetten naar bijvoorbeeld Verenigde Staten, China en Rusland.

Euro aandenken

Met het 0 Euro biljet richt Faille zich vooral op toeristen en verzamelaars. Dat heeft vooral te maken met zijn achtergrond.

In 1996 begon Richard Faille als 18-jarige met een idee voor herdenkingsmunten. Hij nam daarvoor contact op met de Munt van Parijs, het oudste bedrijf ter wereld. Met hen wilde hij gepersonaliseerde munten ontwikkelen en produceren voor musea, kastelen, pretparken en dergelijke. Die instellingen konden deze dan verkopen aan bezoekers en verzamelaars.

Zestien jaar later was Faille multimiljonair. Hij had ruim 60 miljoen munten verkocht gedurende de samenwerking met de Parijse Munt. Zijn herdenkingsmunten werden op meer dan 400 toeristische plaatsen in Frankrijk verkocht. Het zijn nog altijd de best verkochte producten na ansichtkaarten.

0 Euro biljet, een nieuw idee

In 2012 vroeg Monnaie de Paris, zoals de Munt officieel heet, of ze het bedrijf van Faille konden overnemen. Dat vond hij geen probleem. Na een korte periode van rust begon het ondernemen toch weer te kriebelen. Richard Faille ging nadenken over een volgende stap. Dat werd het idee van het 0 Euro biljet.

Faille startte het bedrijf €uro Banknote Memory. Daarna stapte hij naar Banque de France in Chamalières, mede omdat hij zelf een Chamalièriaan is. Daar legde hij zijn idee voor.

Hij wilde een 0 Euro biljet met dezelfde specificaties als het echte betaalmiddel. Dus met identieke echtheidskenmerken, zoals watermerk, koperen strepen, hologram, onzichtbare fluorescerende inkt, veiligheidsdraad, portretraampje en een individueel serienummer. Met deze officiële bankbiljettendrukker kwam hij echter niet tot overeenstemming.

Oberthur Fiduciaire

Daarop ging hij naar Parijs. Bij Oberthur Fiduciaire, een van de wereldleiders in het drukken van bankbiljetten, waren ze wel enthousiast. Het bedrijf werkt ook voor de Europese Centrale Bank en drukt ook bankbiljetten voor veel landen buiten Europa. Er wordt wel gezegd dat het een derde van alle in omloop zijnde bankbiljetten in de wereld heeft gedrukt.

Dat de 0 Euro biljetten de echtheidskenmerken van de officiële Euro heeft beschermt het idee van Faille. Iemand die de biljetten wil namaken heeft direct een probleem vanwege al die beschermings- en veiligheidsmaatregelen. Die ondervindt Faille nu alleen zelf wanneer hij bij de drukkerij gaat kijken naar proefdrukken. Want bij Oberthur Fiduciaire is bezoek vanzelfsprekend ook omgeven met allerlei bewakings- en veiligheidsmaatregelen.

Eerste 0 Euro biljetten

Na drie jaar onderhandelen kreeg Richard Faille toestemming de biljetten te produceren. Het eerste 0 Euro biljet verkocht hij in april 2015 op de site van de Notre Dame de la Garde in Marseille. En het eerste en alle latere 0 Euro biljetten maakte hij paars, zoals het weinig gebruikte 500 euro-biljet. Dit als extra maatregel om verwarring met de officiële biljetten te voorkomen.

Direct na de eerste verkoop op 1 april verspreidde Richard Faille de biljetten met een verkoopprijs van 2 euro via 100 toeristische locaties in Frankrijk. Die kende hij immers nog uit zijn tijd met de herdenkingsmunten.

Succes en snel vervolg

Het biljet bleek als herdenkings- en verzamelobject al snel een succes. Met dat Franse succes kwamen al snel andere Euro landen in gedachten. Faille ging op zoek naar licentiehouders in Spanje en Portugal. Zwitserland, Italië en Duitsland waren ook vrij snel opties.

Met name Duitsland leek interessant vanwege hun nog uitgebreide gebruik van Euro biljetten voor contante betalingen. De gevonden Duitse partner Leuchturm was enthousiast over de 0 Euro biljetten en had voor de Duitse markt zelfs specifieke ideeën, zoals verzamelalbums.

Eerste 0 Euro biljetten in Nederland

In 2017 verschenen ook in Nederland de eerste twee 0 Euro biljetten, met Amsterdam en Maastricht als onderwerp. Het Amsterdamse biljet toont een aantal grachtenpanden aan de Amstel en op de voorgrond enkele tulpen.

Op het Maastrichtse biljet staat het beeld van Charles de Batz de Castelmore, beter bekend als d’Artagnan uit het verhaal ‘de drie musketiers van Alexander Dumas. Op de achtergrond staan de Sint-Jan Kathedraal en de Sint-Servaasbasiliek.

Veel meer Nederlandse biljetten

Na de eerste twee volgen nog veel meer Nederlandse biljetten. Daarbij valt vooral op dat het nauwelijks toeristische attracties zijn, zoals bij de biljetten in veel buitenlanden. De Nederlandse 0 Euro biljetten hebben thema’s als kunstschilders, het Koninklijk Huis en feestelijke gelegenheden.

Daarnaast zijn er enkele toeristische attracties of bezienswaardigheden. Het zijn bijvoorbeeld in 2020 het Woudagemaal in Lemmer en de Grote Prijs van Zandvoort. En in 2023 de vuurtoren Brandaris op Terschelling en het Hoge Licht in Westkapelle..

Duitsland pakt het sneller op

Wat dat betreft hebben andere landen het idee beter opgepakt. Met name in Duitsland zijn de 0 Euro biljetten omarmd. Het eerste jaar viel dat overigens nog wat tegen volgens enkele handelaren. Maar met in 2016 zestien uitgaven was het aanzienlijk meer dan de Nederlandse start in 2017.

Het allereerste Duitse biljet toonde de dierentuin van Duisburg. Er waren, zoals van de meeste 0 Euro biljetten, 5000 exemplaren gedrukt. Ze waren voor 3 euro te koop en binnen zeer korte tijd uitverkocht.

0 Euro biljet - MSV Duisburg

0 Euro biljet van stadion MSV Duisburg

In Duitsland zijn inmiddels allerlei toeristische attracties vastgelegd op de 0 Euro biljetten van Faille. Ze worden uitgebracht voor verschillende lage prijzen, waarbij de prijs enigszins afhankelijk is van de oplage. De handelswaarde is inmiddels flink gestegen. Vooral die van de eerste uitgave. Een rondje op veilingsites en sociale media toont biljetten waarvoor tien, twintig en meer keer de oorspronkelijke prijs wordt gevraagd.

Waarde voor verzamelaars

De 0 Euro biljetten zijn geen wettig betaalmiddel. Je kunt zeggen dat ze waard zijn waarvoor ze oorspronkelijk op de markt zijn gebracht. Dat de ontwerp- en drukkosten en een marge voor de bedenker zorgde voor een verkoopprijs. Het is een stukje bedrukt papier. Meer niet.

Maar bij verzamelaars ontstijgt een object die oorspronkelijk waarde. Een schilderij, postzegel of oude auto ontleent zijn waarde dan aan heel andere dingen. Daarbij gaat het niet alleen om kwaliteit en aantal. Dat gebeurt dus ook bij het verzamelen van 0 Euro biljetten.

Fiduciair geld

Het verhaal van de verzamelaars geldt natuurlijk ook voor de echte euro’s. Het heet fidcudiair geld. Dat is geld dat zijn waarde niet ontleent aan de materie waaruit het is gemaakt (bedrukt papier). Het gaat om het vertrouwen dat mensen in het geldpapier hebben., dat het waarde vertegenwoordigt om er goederen en diensten mee te kunnen kopen.

Het tegengestelde van fiduciair geld is grondstofgeld. Daarbij is een grondstof het betaalmiddel. Meestal wordt daarbij gedacht aan edelmetalen als goud en zilver. Maar het kunnen evengoed andere producten zijn. Het verschilt niet veel van fiduciair geld, wnat er moet ook vertrouwen zijn bij de transactie. Maar verder zijn het  vooral vraag en aanbod die de prijs(waarde) bepalen.

Waarde van 0 Euro biljetten

Er zijn inmiddels zoveel biljetten in omloop dat over de waarde weinig algemeens is te zeggen. Sommige biljetten gaan van de hand voor20 tot 50 euro. Andere leveren de verkoper veel meer op. Er zijn ook biljetten bekend die voor rond 1000 euro van eigenaar wisselden. Daarbij gaat het ook gewoon over een biljet dat ooit voor maximaal 5 euro op de markt kwam.

Een voorbeeld is het Duitse 0 Euro biljet met een afbeelding van het stadion van voetbalvereniging MSV Duisburg. Dit kwam op de markt in een oplage van 5000 exemplaren Voor een biljet van de Meidericher Spiel Verein betaalde iemand, waarschijnlijk een fan, 900 euro.

Foute drukken

Een speciaal verhaal voor verzamelaars zijn de foute drukken. Daar zijn er inmiddels meerdere gevonden. Ze zijn al dan niet moedwillig in omloop gebracht. Sommige verzamelaars zijn juist op zoek naar die biljetten. Ze hebben een andere prijs. De verschillen zijn echte niet bijzonder. Waar een bepaald biljet nu 25 euro oplevert, zal een misdruk wellicht 3 euro duurder zijn. Maar ook hier zijn uitzonderingen.

Bij foute drukken gaat het overigens meestal niet om drukfouten. Het zijn vaker redactionele fouten. Bijvoorbeeld een foute naam van een afgebeeld monument, zoals bij de Belgische IJzertoren in Diksmuide.

0 Euro biljet van fout rond Ijertoren Diskmuide

0 Euro biljet bij IJzertoren van Dikskmuide  (links staat Nieuwpoort)

Leuk idee nagemaakt

Ik vind het idee van de 0 Euro biljetten leuk. En ik gun Richard Faille zijn succes. Dat heb ik nauwelijks voor het in 2014 opgericht bedrijf Euroscope Benelux. Die brachten een jaar na Faille hun 0 Euro biljet op de markt onder de naam MemoEuro.

Ik mag daarover niet te hard oordelen, want ik heb niet naar de achtergrond gezocht. Wellicht hebben ze ooit samengewerkt. Vooralsnog lijkt het een goedkope copycat.

Er is overigens ook nog een Roemeens bedrijf dat 0 Euro biljetten aanbiedt. Ik kwam het tegen tijdens mijn onderzoek, maar kan (eigenlijk wil) het nu niet meer opzoeken.

Aanvullende informatie

  • Lijst van Nederlanse uitgaven t/m 2023 van 0 Euro biljetten ( Lijst van Nederlandse 0 Euro biljetten (17 downloads ) )
  • En de veel uitgebreidere lijst van Duitse uitgaven ( Lijst met Duitse 0 euro biljetten (9 downloads ) )
  • Een mooier bewijs dat er veel wordt overgeschreven kreeg ik bij teksten over het 0 Euro biljet. Veel teksten schrijven ‘Richard Faille was zeer succesvol in de 18 jaar met zijn herdenkingsmunten’. Daarbij gaat het over het begin in 1996 en de verkoop aan de Parijse Munt in 2012. Dat is 16 jaar. Wie de fout als eerste maakte is onbekend, maar velen namen het klakkeloos over.
  • In de header een foto van Richard Faille. In zijn handen heeft hij een van de eerste 0 Euro biljetten. Het is een zeer gewilde en daardoor duur exemplaar.
  • Lees ook ‘Vals geld, nepgeld en de wet‘ of  ‘Kwartet over bankbiljetten
Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 4 juli 2023 door in de categorie 2023, Financieel, Geschiedenis, Producten

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *