Edward Hopper en zijn Nederlandse wortels

Edward Hopper en gedistilleerd

Onlangs zag ik de film The Equalizer weer. In de film speelt een man die overdag werkt en ’s avonds, omdat hij niet kan slapen, boeken leest in een altijd-open-restaurant. De eerste keer dat ik de film zag moest ik direct aan Edward Hopper denken. De film heeft de uitstraling die je fantaseert bij het zien van diens schilderij ‘Nighthawks’.

Dat schilderij en veel ander werk van Edward Hopper heeft me al op jonge leeftijd geboeid. Niet vanwege het eenzame dat straalt uit veel van de schilderijen van Hopper. Maar vanwege het realisme, dat neigt naar fotorealisme. Daarmee is het een voorloper op werk van bijvoorbeeld Gregory Crewdson en Reid Miles, fotografen die daarna ontdekte.

Edward Hopper, Hollandse roots

Edward Hopper behoort tot de belangrijkste en beroemdste kunstenaars van Amerika. Honderden boeken verschenen over zijn leven en werk. En vanzelfsprekend is er een wikipedia-pagina over hemDaarbij komt soms ter sprake dat hij van Nederlandse afkomst is, zowel van vaders- als moederskant. Dat vind ik interessant.

Dus ben ik gaan kijken of daar meer over is terug te vinden. Het (b)leek gemakkelijk, want via de Engelse website geni.com kun je helemaal terug tot Willem Hopper. Hij, de vader van Andries Williamsz Hopper, zou met zijn gezin de oversteek hebben gemaakt. Immers Willem en Andries zijn beide geboren in Nederland en overleden in respectievelijk New York en New Amsterdam.

Edward Hopper en zijn familielijn

Andere bronnen houden dezelfde familielijn aan. Maar sommige melden andere data of verschillen op andere details. Wel direct interessant is bij vrijwel alle bronnen dat ze bij bijvoorbeeld Andries al direct de verschillende achternamen zien, zoals Hoppe, Hop, Hoppen en natuurlijk Hopper. Daar is dus ergens iets fout gegaan, zoals dat ook in Nederland vaak gebeurde door van geluk beschonken vaders of inaccurate ambtenaren.

Bovendien speelt bij die verschillende namen ook dat taal, en met name schrijfwijzen veranderden. Andries staat om officiële documenten zowel als Andries als Andreas en met aanvullende doopnaam Willem, Willemszen of varianten. Overigens de vader van Edward Hopper wordt zowel Gerrit als Garrit genoemd.

Edward Hopper, van vaderskant

De eenvoudige lijn van vaderskant gaat dus terug tot Willem Hopper. Edward is de negende generatie, maar waarschijnlijk de achtste generatie in Amerika. Zijn voorouders in lijn:

  • Gerrit Henry Hopper (25 mei 1852 – sept. 1913) –
  • Christian Albert Hopper (13 aug. 1826 – 20 apr. 1854)
  • Albert Gerrit Hopper (31 aug. 1782 – 3 sept. 1855)
  • Gerrit Albert Hopper (28 jan 1755 – 18 dec. 1830)
  • Albert Jansen Hopper (5 mei 1717 – 3 juni 1795)
  • Jan Hendrick Hopper (26 juni 1682 – 10 mrt 1766)
  • Hendrick Andries Hopper (9 jan 1656 – 26 sept. 1737)
  • Andries Willem Hopper (1622 – 3 mrt 1658)
  • Willem Hopper (waarschijnlijk geboren in 1896)

Ik heb de Nederlandse en gebruikelijke namen aangehouden. Bij meerdere bronnen gebruikt men echter bijvoorbeeld Garret, Alberson en Hoppe. Bijzonder is dat de tweede naam steeds de voornaam van de vader is, maar dat daar bij de vader van Edward Hopper voor het eerst van is afgeweken.

Andries Willem Hopper

Meerdere bronnen melden dat Willem degene was die met zijn gezin naar Amerika emigreerde. In het register van de Nederlandse Baptisten in Amerika staan inderdaad meerdere Willem en William Hoppe(r). Maar het was Andries Willem Hopper die in 1651 met zijn vrouw en pasgeboren dochter Catharina (Trijntje) emigreerde. Het gezin was daar voor 11 juli dat jaar; op die dag ondertekende Andries twee akten.

Overigens is het volgens sommige bronnen ook mogelijk dat Catharina in New Amsterdam is geboren. Catharina werd daar op 10 september ingeschreven. Daarbij schreef de verre voorvader zich in als Hoppe, in een handschrift waarbij zijn handtekening als Hopffe gelezen kon worden.

Andries was evenals zijn vader in Noord Brabant geboren. Hij trouwde op 1 juli 1650 in Sloterdijk met Geesje (Greetje of Geertje) Hendriks. Kort voor hun vertrek naar Amerika. Na oudste dochter Catharina (1651 – 1716) kregen ze nog Willem, Hendrik, Adolf en Matthijs. Andries overleed kort na de geboorte van zijn jongste zoon.

Edward Hopper, van moederskant

De moeder van Edward Hopper heette Elizabeth Griffith Smith. Zij was de dochter van John Smith. Bij de moederskant van Edward Hopper gaat de lijn zes generaties terug. Lambert Smidt (Smith) emigreerde toen, mogelijk met zijn ouders, vanuit zijn geboortedorp Tiel in Gelderland naar Amerika. Daar trouwt hij op 9 april 1682 met de in New York geboren Margrietje Blauvelt.

De voorouders in lijn:

  • Elizabth Griffith Smith (3 apr. 1854 – 19 mrt 1935)
  • John ‘DeWint’ Smith (23 febr. 1806 – 29 sept. 1871)
  • Johan Smith (22 juni 1777 – 13 nov. 1848)
  • Jan Smith (8 okt. 1743 – 12 jan. 1833)
  • Abraham Smith (22 sept. 1703 – 27 okt. 1755)
  • Lambert Adriaan Smidt (30 dec. 1656 – 30 mrt. 1754)

Lambert Adriaan Smidt

In verschillende bron staat dat Lambert is geboren in Tuil, ook een plaats in Gelderland. Maar volgens de uitgebreide, wereldwijde bron van de familie Smit is hij geboren in Tiel. Daar weten ze ook te vertellen dat hij minstens 1 slaaf had en veel kinderen. Van de veertien kinderen overleefden er op zijn minst negen. Edward Hoppers voorvader Abraham was daarvan de jongste zoon. Na hem kwam drie jaar later nog dochter Lena.

Volgens de stamboom van Amerikaanse tak van de familie Sneyder schreef Lambert zijn naam in Amerika als Lambart Smet. Diezelfde bron meldt dat hij met zijn ouders naar Amerika emigreerde. In dat geval was Lambert een van de zes kinderen die met zijn ouders en neef Jacob vertrok. Ze kwam op 15 maart 1663 aan in New Amsterdam en gingen wonen in de Hollandse wijk.

Ze hadden de reis ondernomen op het schip “De Rooseboom” van kapitein Pieter van der Beets. Op die boot zaten toen ook emigranten uit Scandinavië. Emigranten uit die landen maakten eerst een reis naar Nederland. Met een Nederlands schip vertrokken ze daarna naar wat toen nog Nieuw Nederland heette.

Hoppe gedistilleerd

Zoals hierboven verteld werden de namen Hopper, Hop, Hoppen en Hoppe nogal eens door elkaar gehaald. In Nederland kennen we Hoppe Jenever en Vieux. Van een distilleerderij die ooit is begonnen door Pieter Hoppe.

Zou hij ook familie zijn van Edward Hopper? Waarschijnlijk niet. Volgens de geschiedenis van café ’t Smalle kwam Pieter Hoppe rond 1780 uit Duitsland met vrouw, dochter en zoon. Hij ging naar Amsterdam en kocht er een wijnhandel. Later begon hij daar ook een likeurstokerij en distilleerderij met het café als proeflokaal. Na zijn dood begonnen zijn vrouw, zoon en schoonzoon ook een distilleerderij in Schiedam.

Aanvullende informatie

  • Hier de kwartierstaat van de familie van Edward Hopper. De vaders in zijn vaderlijn zijn nummers 2, 4, 8, 16 etc. De vaders in moederlijn zijn 3, 6, 12, 24, 48 etc.
  • Link naar de wereldwijde database van de familie Smith, op pagina Lambert.
  • Andere Nederlandse schepen uit die tijd zijn naast De Rooseboom onder andere De Eendracht, De Bruinvis, De Otter, De vergulde Otter, De vergulde Bever, De Moesman, de Bonte Koe, De Vos en meer. De informatie heb ik uit het boek ‘Scandinavian immigrants in New York 1630- 1674’; hier een link naar de pdf van dat boek.
  • Het gebied waar de Nederlandse families naartoe emigreerden heette Nieuw Amsterdam. Nadat de Engelsen de macht in 1664 overnamen werd dit hernoemd naar New York.
  • De acteur Dennis Hopper heeft waarschijnlijk ook geen familielijn met Edward Hopper. Zie bijvoorbeeld de stamboom van de acteur.
Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 5 september 2023 door in de categorie 2023, Geschiedenis

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *