ideeën database

Ideeën uitgevoerd en abstract denken

‘Een paar weken terug las ik een artikel en ik moest daarbij aan jouw ideeën denken’, zegt Pieter tijdens een telefoongesprek. ‘Ik ben er weer eens in gaan bladeren. Wist je dat meerdere ideeën op een of andere manier zijn uitgevoerd’.

‘Nee, in ieder geval niet door mij’, antwoord ik. ‘Het is wat ik tegenwoordig de wet van Sheldrake noem. Dat vanwege een morfisch veld een idee of oorspronkelijke gedachte op meerdere plekken tegelijk ontstaat’.

99% ideeën formule

‘Je had toch rond ideeën ook dat concept met 99 mensen?’

‘Dat noemde ik op een gegeven moment de 99% formule voor ideeën’, vertel ik. ‘Die gebruik ik echter niet meer, want met sociale media en dergelijke heeft dat een andere werking gekregen’.

‘De 99% formule, dat klinkt goed. Hoe was dat ook alweer’.

‘Dat begon met de panische houding van mensen met slechts een paar ideeën. Die bovendien denken dat ze het gouden idee hebben waarmee ze rijk worden. Ik deed nooit moeilijk over mijn ideeën. Vrienden vonden zelfs dat er te gemakkelijk mee omging. Te veel prijs gaf zonder er de credits voor te krijgen of een betaling te ontvangen’.

‘Maar wat was de formule?’

‘Als je 100 mensen een idee vertelt zijn er 70 die het niet volledig begrijpen of er geen interesse in hebben, 20 die het begrijpen en er iets in zien. Negen mensen denken er zelfs over het uit te gaan voeren. Er is er slechts eentje die alles heeft om dat ook inderdaad te doen’

Ideeën, concepten en ideeën

Je hebt natuurlijk grote en kleine ideeën. Sommige ideeën, groot of klein, zijn gemakkelijk uit te voeren. Bijvoorbeeld doordat ze aansluiten op een bestaande situatie. Andere zijn lastiger. Met eenvoudige ideeën, waar ik zelf niets mee wilde, ging ik gemakkelijk om.

Bij interessante en leuke ideeën was ik wat terughoudender, maar vanwege de 99% formule niet overdreven gesloten. Bovendien had ik meestal al iets meer onderzoek rondom gedaan. Het bleef dus niet, zoals bij de vele mensen die me in het verleden met ideeën benaderde, bij eenregelige gedachten.

Ideeën gaan bij dus verder, het zijn al bijna concepten. Als ik er nog geen omgeving bij heb noem ik het suggesties. Dat roep je als mogelijke oplossing bij een probleem dat iemand heeft. Natuurlijk is het in de volksmond een idee.

Ik moet dan echter altijd aan mijn Engelse vriend Mark denken. Die zei ooit: met ideeën kun je een kamer vullen, het gaat om de ideeën die je uitvoert’.

Ideeën uitvoeren

Terug naar de 99% formule. Er waren dus ongeveer negen mensen die er over denken een idee dat ik vertelde uit te gaan voeren. De een mist echter de financiële middelen, een ander heeft niet de juiste omgeving, kennis of mist andere benodigdheden.

Er is er eentje die wel alles heeft om het uit te voeren. Maar die heeft het te druk met andere projecten en schuift het op de lange baan (en van uitstel komt afstel). Het is dus in de meeste gevallen geen probleem om ideeën, of zelfs uitgewerkte concepten, te vertellen. Ok, soms is het handig wat details weg te laten.

En ideeën en mijn wat verder uitgewerkte concepten vergen altijd nog enig onderzoek. Als er al toehoorders zijn binnen de groep van 100 dan zijn nog voldoende momenten waarop ze afhaken.

Ideeën, de oude en een nieuwe

Pieter komt terug op de ideeën die ik hier, bij de start van deze blogsite, plaatste. Ze kwamen uit een mijn ideeën database en waren toen als minstens twaalf jaar oud. Pieter is gaan kijken welke volgens hem in enige vorm zijn uitgevoerd.

Daarbij noemt hij eerst het drie-punts-verhaal dat ik in 1994 stuurde naar Nova, de voorloper van Nieuwsuur. Niet lang daarna was het een algemeen bekende methode. Het is voor mij geen idee, maar een kenmerkend voorbeeld van de wet van Sheldrake.

Pieter noemt nog wat voorbeelden uit mijn hier geplaatste selectie ideeën van voor het millennium. Ik luister aandachtig. Niet zozeer naar de ideeën, maar vooral naar het enthousiasme waarmee hij ze in zijn eigen woorden vertaalt.

De meeste geplaatste ideeën kwamen voort uit verwondering besef ik nu. En het is slechts een selectie. Dan ontstaat een nieuw ideetje. Als ik de database weer eens bekijk met de ideeën tussen 1990 en 2000 zijn er vast nog meer ideeën die leuk zijn. Wellicht kan ik er een boekje van maken.

Talent voor abstract denken

Nadat Pieter een paar voorbeelden heeft gegeven zegt hij, ‘weet je Rene, jij hebt een talent voor abstract denken. Dat zag ik bij de ontmoetingen waarbij we naar de werkzaamheden in mijn bedrijf keken. Maar het komt sowieso naar voren in je ideeënstroom’.

‘Dat over abstract denken heb ik vaker gehoord. Het hoort tot de dingen waar ik niet mee bezig ben. Ik verwonder me eenvoudig over iets. Soms lijkt het zelfs of ik niet eens denk, dan borrelen er gewoon ideeën op bij een artikel, situatie of iets dergelijks. Maar nu we het er toch over hebben, wat versta jij onder abstract denken?’

Abstract denken

‘Abstract denken is het zien van de essentie van iets en vandaaruit verder denken’.

‘Dat is een korte definitie. Ik zal je vertellen wanneer iemand voor het eerst tegen me zei dat ik een abstract denkend persoon ben. Zo zei hij het echt, ‘jij bent een abstract denkend persoon’. Terwijl ik toen een jaar of tien was. Met klasgenoot Wilfred Bouman deed ik tijdens lesuren testjes bij de psychologische faculteit aan de Nieuwegracht. Waarvoor dat was is me nooit verteld, maar daar zei iemand het dus. Wilfred en ik hadden volgens die man een ruim bovengemiddeld IQ.’

‘Ja, abstract denken wordt in verband gebracht met hoogbegaafdheid’.

‘Dat woord bestond toen denk ik nog niet. IQ vond en vind ik ook niet iets om mee bezig te zijn. Ik weet wel dat de opmerking over abstract denken me toen raakte. Als iets negatiefs. Abstract, dat waren immers die schilderijen die niets voorstelde. En dat dan gekoppeld aan denken. Het kon niets goed betekenen’.

Essentie en uit elkaar trekken

‘Grappig dat je het toen al in essenties bekeek, door het begrip uit elkaar te trekken.’

‘Daar komt in ieder geval mijn interesse in taal vandaan. Afgelopen zondag nog een mooie bedacht om te onderzoeken. Mijn broer zei dat een aantal mussen in formatie over het grasveld van een pad naar een waterbak liepen. In formatie, denk ik dan, heeft dat een verband met informatie. En zo niet, is er dan een leuke verbinding te maken’.

‘Ik wacht af’, reageert Pieter, ‘zal wel een stukkie worden op je site’.

Aanvullende informatie

  • Pieter vroeg een voorbeeld van abstract denken. Ik zei dat het zijn ding was, maar ik wilde wel een voorbeeld geven van wat mogelijk abstract denken is. Het heet het geplette blikje met statiegeld. Het staat op de volgende pagina.
  • Een artikel over abstract denken op de website hoogbegaafd
  • Zie ook het bericht ‘IQ-test BNN
Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 7 september 2023 door in de categorie 2023, Persoonlijk

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *