Terrorisme in Nederland – situatie en tijdsbeeld

Terrorisme is een volstrekt ongrijpbaar fenomeen. Het woord is weliswaar algemeen gangbaar, maar bij precieze duiding grijpt ‘on-begrip’ om zich heen. Om te duiden waarin het wortelt, waar het vandaan komt en hoe het zich laat bestrijden, daar zijn heel wat meer woorden voor nodig. Terrorisme kan overal zijn, maar dient zich in zijn verschrikkelijkheid meestal aan op één plek. Een goed onderwerp voor een aantrekkelijk boek.

Terrorisme in NederlandSamen met Peter Kramer, Ed Figee en Tom van der Maas maakte ik een boek waarin een groot aantal personen werd geïnterviewd. Allemaal personen die toen op de een of andere manier bij de bestrijding van het terrorisme betrokken waren. We spraken onder andere met Paul Bremer (oud-ambassadeur van de VS in Nederland en later voorzitter van de terrorisme-bestrijding in Amerika), Jaap de Hoop Scheffer, Arthur Docters van Leeuwen, Wim Deetman, Tjibbe Joustra en Alexander Pechtold.

Ongrijpbaar terrorisme

Bij het lezen van de nog steeds actuele opinies en analyses blijkt hoezeer de duiding ‘ongrijpbaar’ op zijn plaats is. Het blijkt telkens weer hoe moeilijk het is iets te moeten bestrijden dat niet zichtbaar is, dan ergens opduikt en ineens wèl zichtbaar is. Onverwacht en meedogenloos.

E.L. (Edward) Figee is lobbyist en politiek adviseur vanuit het befaamde Haagse lobbypaleisje ‘Plein 20’, pal tegenover de Tweede Kamer.

N.P.G.W.M. (Peter) Kramer was jarenlang hoofdvoorlichter op het Ministerie van Verkeer & Waterstaat. Sinds 1999 is hij journalist/publicist.

Drs. T.H. (Tom) van der Maas was woordvoerder van Frits Bolkestein en ten tijde van het schrijven van dit boek hoofd Communicatie bij FME. Tegenwoordig is hij directeur van ECP/EPN, een platform waarvan hij jaren eerder zelf initiatiefnemer was.

Interview met Wim Deetman

Wim Deetman, oud-burgemeester van Den Haag, legt de nadruk op jongeren. Hij vindt dat er meer aandacht en interesse moet zijn in wat jongeren doen. Lees hier ter illustratie van de verhalen in het boek, het interview met Wim Deetman.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 12 augustus 2011 door in de categorie 2011, Oudedoos

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Comments are closed.