Epson batterij in mobiele scanner DW-80

Een Epson batterij en domme verspilling

‘Jij bent nogal handig met zoeken, toch’, merkt Gerrit op als ik bij hem binnenloop. ‘Ik zoek een Epson batterij voor mijn mobiele scanner’.

‘Nou, dat goede zoeken is relatief natuurlijk, er zullen vast betere zoekers zijn’, zeg ik terwijl ik naar de chaos op zijn tafel kijk. Daar liggen diverse adapters en batterijen. Maar het meest opvallend is de opengeschroefde Epson mobiele scanner met daarnaast een batterij.

‘Waarschijnlijk heb je zelf ook al gezocht en nog niet gevonden wat je moet hebben’, geef ik vervolg aan de zoekvraag. ‘En, zit er een verhaal aan vast?’.

Een Epson batterij voor een mobiele scanner

Gerrit vertelt dat hij de scanner reuze handig vindt. Het is compact en het past gemakkelijk in zijn laptoptas. De oplaadbare batterij zorgt voor scanmogelijkheid zonder zoeken naar lichtnet. Met de wifi kan hij draadloos scannen naar zijn Macbook. Gerrit scant echter meestal met het USB-kabeltje, ‘dat is net even iets handiger’.

En toen deed de scanner het ineens niet meer. Gerrit, wiens tweede hobby elektronica is, ging op zoek naar de oorzaak. Hij schroefde het apparaat open en ontdekte dat de batterij het had begeven. Dat kan gebeuren. Gelukkig zijn er tientallen websites die zich zeggen te specialiseren in batterijen voor allerhande apparaten.

De batterij specialisten

Die webwinkels hebben fantastische namen, waarvan de meeste al direct verwijzen naar hun aanbod. Daarbij kun je denken aan batterijhuis, batterijtotaal en batterijstunter. Maar ook aan allerlei andere namen met batterij erin, zoals gsmbatterij en 123batterij. Die laatste is vanzelfsprekend van de keten 123inkt, die ook allerlei 123XX product websites heeft.

Epson-batterij voor DS-80w

Epson-batterij voor mobiele scanner DS-80w

Geen van alle verkopen echter de Epson batterij die Gerrit nodig heeft voor zijn mobiele scanner DS-80W. Zoeken op het model batterij blijkt geen zin te hebben. Want bij model D221A komen batterijen tevoorschijn in allerlei vormen en maten. En dat gebeurt ook bij de specificaties, bijvoorbeeld 1140 mAh, 4,2 V en 0,85 A.

De Epson batterij staat vol met coderingen. Interessant om ze op te zoeken. Bij invullen van eentje komen accu’s voor laptops tevoorschijn. Een andere blijkt een internationale standaard veiligheidscode voor oplaadbare lithium ion batterijen. Tot de gewenste batterij leidt de zoekopdracht echter niet.

Epson specialist

Gerrit ging op zoek naar een Epson specialist en vond er eentje op nog geen 4 km van zijn kantoor. Toch eerst maar even gebeld. Een vriendelijke man stond hem te woord. ‘Ja natuurlijk hebben we die batterij’, zei de man. Gerrit maakte aanstalten tot een sprong in de lucht.

‘Maar we mogen de batterij niet los leveren van Epson’, voegde de man toe aan zijn eerdere opmerking. ‘De batterij kost 20 euro. Maar wij moeten het in de scanner plaatsen en dan komt het geheel op 110 euro, excl. BTW.’

Duitse leverancier

Gerrit belde daarna met Epson Nederland. Hij kreeg een gesprek met een medewerker die hem zei te kennen. Er ontstond een vriendelijk gesprek met als eindresultaat een bedrijfsnaam in Duitsland.

Gerrit nam contact op met dit bedrijf, Gedat in Hohenstein-Ernstthal. Zij konden de Epson batterij los leveren voor 101,19 euro excl. BTW. Met verzendkosten en een bijdrage voor energie kwam het geheel op 117,19 euro (139.46 incl. BTW)

Nieuwe Epson mobiele scanner

Een nieuwe Epson mobiele scanner kost echter 121,90 euro (146,65 incl. BTW). Voor een verschil van iets meer 5 euro heeft Gerrit een nieuwe scanner… omdat hij een losse batterij niet mag kopen.

‘Europa dwingt Apple tot een universeel kabeltje om het voor gebruikers gemakkelijker te maken’, merkt Gerrit op. ‘Maar dit stuk plastic en plaatje elektronica moet ik weggooien omdat Epson weigert een losse batterij te leveren. Wat een domme verspilling.’

Zie ook het bericht ‘Lumbeck en scannen van mijn boeken‘ of ‘Vuescan, scanprogramma voor alle scanners

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 7 januari 2024 door in de categorie 2024, Persoonlijk, Techniek

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *