Sanne Bloemn en de zelfgemaakte scheurkalender

De zelfgemaakte scheurkalender 2024

Sanne Bloem beschouw ik als een enthousiaste creatieve duizendpoot. Haar website staat vol leuke eigen producten en diensten. De meeste daarvan vind je in het archief. Maar op haar homepage staat de zelfgemaakte scheurkalender. Daarvan verscheen onlangs de 2024-versie, waarvoor ik een bijdrage schreef.

De zelfgemaakte scheurkalender

De zelfgemaakte scheurkalender ontstond eind 2010. Sanne wilde een leuk kerstcadeau voor haar moeder. Ze bedacht een losbladige kalender met schetsen, verhaaltjes, tekeningen en citaten. Die had ze nog liggen. Sanne schraapte de verzameling bij elkaar en bleek net genoeg materiaal te hebben voor twee maanden.

Dan zet ik mijn vrienden aan het werk, dacht ze. Dat leverde haar genoeg materiaal om de kalender van 2011 met de 365 dagen te vullen. Ze drukte de opgemaakte pagina’s voor de kerstkalender af op de achterkant van gebruikte vellen papier. De eerste kalender was een succes en smaakte naar meer.

Een dure belofte

Haar moeder kreeg een exemplaar. Maar Sanne had ook alle personen die een bijdrage leverden een kalender beloofd. Dat bleek een kostbare belofte. Hoewel ze graag verder wilde met de kalender, sloeg ze 2012 over. In 2011 aangeleverd materiaal ging mee naar de kalender van 2013.

En vanaf dat jaar verscheen er elk jaar een zelfgemaakte scheurkalender, behalve voor 2000 en 2001. Want Sanne nam in die periode een kalenderpauze. De kalender 2018 was de eerste met een thema. De bijdragers kregen daarmee een leidraad voor hun tekeningen, teksten en overig creatief en expressief aan te leveren materiaal.

De zelfgemaakte scheurkalender 2024

De zelfgemaakte scheurkalender 2024 heeft als thema ‘BUITEN’. Een enorme lijst personen droegen er aan bij. Wat ik extra leuk vind zijn de details die Sanne toevoegt. Details die je ook ontdekt wanneer je het archief bekijkt. Bij de zelfgemaakte scheurkalender is zo’n detail bijvoorbeeld een toegevoegd velletje met een QR-code naar youtube. Daar geeft ze uitleg over de werking van de ringen waarmee de kalender wordt ingebonden.

Een ander detail is de nummering op de voorpagina van de kalender. Ik heb nummer 125. Natuurlijk ben ik benieuwd hoeveel kalenders Sanne dit jaar heeft gemaakt. Verspreid over de website van de zelfgemaakte scheurkalender staan enkele cijfers van voorgaande jaren. Zo zijn er nog een paar details, waarbij je kunt zien dat er over de kalender is nagedacht. En natuurlijk nam Sanne de ervaring van eerdere jaren mee.

Bijdragen aan de zelfgemaakte scheurkalender

Ruim zeventig mensen droegen bij aan de zelfgemaakte scheurkalender 2024. Sommigen maakten één bijdrage, anderen leverden meer kopij. Enkele namen van wie werk is te vinden in de kalender zijn:

  • Argibald, de Utrechtse kunstenaar en cartoonist, pseudoniem van Willem Bentvelzen
  • Wisse Beets, onder andere de maker van de woordgraptogram in de Volkskrant
  • Rogier Cornelisse, onder andere reclameman en illustrator
  • BoterBoter, onder andere synther/songwriter van electropunk en dichter
  • Rood Gras, de Utrechtse illustrator en striptekenaar
  • Et cetera

Bonte verzameling

De zelfgemaakte scheurkalender 2024 is een bonte verzameling teksten, cartoons, foto’s en meer. Het is een kalender met elke dag een verrassing. Een unieke kalender binnen het groeiende aanbod van scheurkalenders.

Het belooft een jaar plezier. Maar de kalender is ook in 2025 nog te gebruiken. Want het calendarium vermeld alleen de dag en niet het jaartal. Zo zuinig is natuurlijk niemand. Volgend jaar koopt de liefhebber immers gewoon de zelfgemaakte scheurkalender 2025 met nieuw materiaal. Voor wie de kalender van 2024 nog niet heeft, hier is de bestelpagina.

De foto van Sanne Bloem in de header is gemaakt door Juri Hiensch.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 1 januari 2024 door in de categorie 2024, Persoonlijk, Producten

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *