Vegetarisch restaurant Pomona

Bij Geert Visser van drukkerij Office Care zag ik een boekje liggen uit 1912 over de geschiedenis van Utrecht. Er staan prachtige verhalen in over bijvoorbeeld de geschiedenis van de DOM. En heel veel advertenties, bij elkaar gebundeld voorin, achterin en tussendoor.

Onder de inleiding staat een advertentie van  vegetarisch restaurant Pomona. Het hotel restaurant profileerde zich als vegetarisch restaurant, in 1912. Ik vond dat bijzonder, omdat ik dacht dat vegetarisch eten iets van de laatste tijd was. Ook maakte men toen al drukfouten, want het hotel wordt Pomoma genoemd, terwijl het Pomona heette.

Het hotel-restaurant is op 29 december 1908 geopend.

In het maandblad ‘Oud Utrecht’ staat in 1969 een artikel over bouwplannen in Utrecht. Daarbij staat over Pomona:

De eigenaar van „Pomona” – dat maar 12 kamers bevatte — had het plan om begin 1920 het pand op de hoek van de Westerstraat en de Catharijnesingel geheel af te breken en door een nieuw gebouw te vervangen. Het aantal kamers werd aanmerkelijk vergroot, de architect S. J. Wind, die ook in Indië enige hotels bouwde, had al een ontwerp gereed. Een nieuwigheid was, dat in de muur naast de deur van iedere hotelkamer, „een soort draaiend tourniquetje” zou worden aangebracht, waarop men zijn schoenen vanuit de kamer naar buiten kon draaien en terug. Daardoor was het niet meer nodig, dat de „logé’s” bij het buitenzetten „hunner schoenen hun kamerdeur ontsluiten moesten”. „De knecht zet ’s morgens de schoenen weer in het tourniquet, men draait het toestelletje eenvoudig even orn — en de gepoetste laarzen zijn weer binnen”.

En in de Bilthovense Courant van 15 juni 1935 staat een redactioneel stukje en onderin de pagina een advertentie:

De aandacht van onze lezers en lezeressen vestigen wij hier op ’t Utrechtsch Vegetarisch Hotel Restaurant „Pomona”.
Op een buitengewoon mooi punt aan de Catharijnesingel te Utrecht, één van de mooiste plekjes van Utrecht, staat dit moderne gébouw van alle comfort voorzien. In twee minuten bereikt men van hieraf het station, terwijl ook de binnenstad, schouwburg en bioscopen, in de dichtste nabijheid zijn. Bovendien zijn vanuit dit centrum per tram en bus de bijzonder mooie omstreken van Utrecht gemakkelijk te bereiken. In het kort: een zeer aantrekkelijke gelegenheid om in Utrecht te verblijven. Voor langere verblijven is de woonafdeeling ingericht. Deze woonafdeeling is met ’n bijzondere huiselijkheid gestoffeerd en biedt U een tehuis, waar U zich thuis zult voelen. Met zeer veel zorg worden de menu’s samengesteld en uitgevoerd en ook de uitgezonden diners zijn steeds van de beste kwaliteit en worden ook in de omstreken van Utrecht bezorgd, zooals ook in de gemeente de Bilt—Bilthoven.

 

In de Bilthovense Courant van 26 juli 1935 staat een volgend redactioneel stukje met weer een advertentie:

Pomona bedacht iets nieuws.

Er is èn voor vreemdelingen èn Utrechtenaren iets nieuws te zien, en wel op een rustige wijze. De directie van hotel „Pomona” te Utrecht heeft het plan opgevat een daktuin te laten maken op het pl.m. 38 M, hoog gebouw. Het dak wordt voorzien van een gewapend betonnen vloer en muur, en op dezen muur komt glas, gevat in ijzer. Deze wand heeft een hoogte van ongeveer 2 meter, zoodat een bezoek aan Pomona’s daktuin absoluut zonder gevaar is en de hoogtevrees door de veiligheid verdwijnt.
In den tuin wordt een buffet aangebracht, zoodat men met eten smakkelijk thee complet kan genieten van de pracht-vergezichten boven het onrustige stadsgewoel. Een lift brengt den bezoeker naar het dak. Het werk, dat ongeveer 5 weken duurt, wordt uitgevoerd door den heer Meyerink, onder leiding van den architect J. Molenaar, beiden uit Amsterdam. De tuin zal worden aangelegd door den tuinarchitect Copijn uit Maartensdijk. Het ligt in de bedoeling van de directie de daktuin op 31 Juli a.s. voor het publiek open te stellen.

Pomona is ook te vinden in het proefschrift van Dirk Jan Verdonk, dat hij in 2009 uitbracht onder te titel: Het dierloze gerecht’, met als ondertitel’, ‘een vegetarische geschiedenis van Nederland’.

Ik heb nog niet kunnen terugvinden wanneer Pomona is afgebroken. Waarschijnlijk is het gesneuveld bij de uitvoering van het Utrecht City Project.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 4 november 2011 door in de categorie 2011, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Comments are closed.