A song for you - Ray Charles

A song for you – Ray Charles

Bij Qmusic kondigt een radio-DJ het nummer ‘a song for you’ aan. De uitvoering is geweldig, belooft de enthousiaste man. Dat valt uiteindelijk nogal tegen vind ik. Ik ken de fantastische uitvoering van Ray Charles. Dus doe ik de radio uit en zoek op Spotify zijn vertolking.

‘A song for you’ van Ray Charles kan ik daarna gerust zes of zeven keer achter elkaar herhalen. Die verveelt me nooit. Het roept echter wel herinneringen op, want het nummer maakt me altijd een beetje verdrietig emotioneel.

Mijn hersenen herinneren zich dan iets waarvan ik zelf geen weet heb. Er zal wel ergens een verbinding zijn tussen het lied en het einde van een relatie. Zelf verklaar ik de emoties echter, de herinnering ontkennend, naar de bijzondere stembuigingen en vertolkingswijze van Ray Charles.

Ray Charles en de zingende vriendin

Ik ben bij drie optredens van Ray Charles geweest. Dat gebeurde anders dan bij de vele popconcerten die ik eerder beleefde zonder het kopen van een kaartje. Naar Ray Charles kon ik dankzij Angeline, een zingende vriendin.

Zij zong als leadzangeres in een band. Tijdens een zomertoernee in Frankrijk ontmoette ze trombonist Steve Sigmunds. Hij was een paar jaar daarvoor toegevoegd aan de band van Ray Charles. Toen hij met die band in Nederland zou gaan spelen belde hij Angeline en beloofde voor vier kaarten te zorgen.

Op 12 juni 1990 gingen we dankzij Angeline naar het North Sea Jazz, toen nog in Den Haag. Daarna volgden op andere plekken nog twee andere optredens, waarvan ik de locaties niet meer weet. Het kan zijn dat Ray Charles tijdens de drie optredens ook ‘a song for you’ speelde, want het stond regelmatig op zijn setlist. Maar daarvan ken ik het niet. Ik kwam het ooit bij toeval tegen op youtube.

A song for you

‘A song for you’ werd geschreven door Leon Russell. Hij schreef meerdere liedjes voor anderen en werkte als studio- en sessiemuzikant. In 1970 bracht hij zijn eerste eigen album uit, dat hij eenvoudig de titel ‘Leon Russell’ gaf. Hij plaatste het lied daarop als eerste nummer.

Het lied is een smeekbede om vergeving. De zanger vraagt erin om begrip van een oude geliefde. Het werd een van Russells meest bekende composities. Meer dan 200 artiesten hebben het uitgevoerd en/of opgenomen voor een eigen album.

Waaronder dus Ray Charles. Hij nam het in 1993 op voor zijn LP ‘My World’ en bracht het nummer op single uit. Hij kreeg een jaar later een Grammy Award voor Beste Mannelijke R&B Zanguitvoering voor zijn uitvoering van ‘a song for you’.

De video’s van de uitvoering van Ray Charles

Een animatiefilm met de songtekst erin verwerkt:

En eentje met een opname in een jazzkelder, met Ray Charles achter de piano:

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 26 februari 2024 door in de categorie 2024, Muziek, Persoonlijk

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *