Diabetes crisis

“We zitten in een diabetes pandemie”

Nederland moet nu in actie komen om de dreigende diabetesepidemie te voorkomen. Het is onaanvaardbaar dat één op de vijf mensen tussen de 40 en 75 jaar prediabetes heft. Dat is een voorstadium van diabetes type 2 dat al stiekem schade toebrengt aan het lichaam. Het is als een sluipmoordenaar.

Het Diabetes Fonds lanceert terecht een campagne om de opmars van (pre)diabetes een halt toe te roepen, inclusief een test op hun website. We kunnen deze gezondheidscrisis niet langer negeren. Iedereen moet nu zijn verantwoordelijkheid nemen en maatregelen treffen om deze stille epidemie in te dammen. Onze toekomst en die van volgende generaties staat op het spel.

Veel mensen met prediabetes

In 2018 werd geschat dat 1,1 miljoen mensen prediabetes hadden. Maar de realiteit is dat dit aantal nu vermoedelijk is opgelopen tot 1,4 miljoen. Daarnaast hebben op dit moment al ruim 1,1 miljoen mensen in ons land diabetes 1 en 2.

Dit aantal groeit onverminderd door. Iedere week wordt bij bijna duizend mensen diabetes type 2 vastgesteld. Kinderartsen zien bovendien steeds vaker kinderen en jongeren die de ziekte hebben of in de voorfase zitten. Deze cijfers zijn alarmerend en vereisen dringende actie om deze stijgende trend een halt toe te roepen.

Diabetes-crisis

“We bevinden ons in een diabetes-crisis. Het aantal mensen met een hoog diabetesrisico is schokkend”, stelt Diena Halbertsma, directeur van het Diabetes Fonds resoluut. Ze refereert aan de Maastrichtse studie die plaatsvond over een periode van tien jaar onder een deel van de Zuid-Limburgse bevolking.

“De resultaten tonen onomwonden aan dat in een tijdsbestek van acht jaar 14 procent van de mensen met prediabetes diabetes type 2 ontwikkelt. Dat zijn alleen al in de leeftijdsgroep tussen de 40 en 75 jaar ongeveer 200.000 mensen”, benadrukt Halbertsma met kracht.

Diabetes type 2

Mensen zijn zich vaak niet bewust dat ze al risico lopen op diabetes type 2. Ze merken lange tijd niks, denken vaak dat ze gezond genoeg eten en dat ze “te jong” zijn om diabetes te krijgen.

“Weten dat je risico loopt is cruciaal, al ruim voordat je de diagnose krijgt. Door er op tijd bij te kun je de schade nog beperken en de ziekte mogelijk voorkomen”, aldus het fonds.

Veel mensen onderschatten het risico op diabetes type 2 en worden verrast als het te laat is. Ze negeren de waarschuwingssignalen en denken dat ze jong en gezond genoeg zijn. Maar diabetes sluipt langzaam binnen. Voordat je het weet, heb je blijvende schade opgelopen. Het is daarom belangrijk je bewust te zijn van de risico’s, zodat je op tijd actie kunt ondernemen.

Sluipmoordenaar die diabetes heet

Vroegtijdige preventieve maatregelen kunnen de gevolgen beperken en zelfs voorkomen. Negeer daarom de signalen niet langer. Neem je gezondheid serieus en onderzoek of je risico loopt op deze sluipmoordenaar. Alleen dan kun je controle houden over je leven en toekomst.

Het Diabetes Fonds ziet ook dat steeds minder mensen nog actief hobby’s beoefenen of aan fysieke inspanningen doen. Vroeger ging men bij een paardenracebaan gokken op paardenrennen of met het hele gezin op zaterdag zwemmen.

Tegenwoordig gebeurt alles online. Daar gok je bij bet777.be, bestelt je eten en koopt producten. Mensen spannen zichzelf niet of nauwelijks meer fysiek in voor de alledaagse activiteiten en benodigdheden.

Bewust van de risico’s

Het Fonds vindt het belangrijk om in te zetten op “vroegtijdig testen zodat Nederlanders zich bewust worden van hun risico en dit dan zo mogelijk verkleinen”. Als je op tijd weet of je risico loopt, kun je de ziekte mogelijk voorkomen, vult het aan. En “mensen met prediabetes kunnen hun risico met de helft verkleinen door gezonder te leven. Ook als je al diabetes hebt, kan een gezonde leefstijl leiden tot minder medicijngebruik en minder gezondheidsproblemen”.

Er wordt nogal eens beweerd dat je met diabetes “prima kunt leven”. Maar dat is niet waar. “Je hebt een grotere kans op gezondheidsproblemen”, zegt Halbertsma, “zoals hart- en vaatziekten, uitvallende nieren en oogproblemen”.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 22 juni 2023 door in de categorie 2023, Gezondheid

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *