HLIP foto's - Het lichaam is perfect

HLIP foto’s

In het boek ‘Het lichaam is perfect’ en ‘Het leven is perfect’ bracht Annemarie Postma haar kennis over eigenwaarde en voeding samen. De titels van de boeken noemden we het HLIP project. En de foto’s werden HLIP foto’s. We maakten de boeken samen. Annemarie schreef haar verhaal. Voor de foto’s maakte zij de gerechten en stijlde deze op een bord of in ander servies. Ik maakte en stijlde de HLIP foto’s. Waarbij we vanzelfsprekend samen keken naar het eindresultaat.

De HLIP foto’s

De foto’s in het boek ‘Het lichaam is perfect’ van Annemarie Postma zijn gemaakt met een Canon 400D. Ik kocht de kit met twee lenzen, een 18-55mm en een 55-200mm. De meeste foto’s zijn gemaakt met de eerstgenoemde lens. Een jaar later gebruikte ik dezelfde camera voor het vervolgboek ‘Het leven is perfect’

Alle foto’s zijn binnenshuis gemaakt met binnenvallend daglicht, in de namiddag tussen 16.00 en 18.00 uur. In vrijwel alle gevallen is geen aanvullend licht gebruikt. Wel gebruikte ik soms een reflectiescherm. Dat bestond dan uit vaak niet meer dan een wit vel papier.

Previsualisatie

In tegenstelling tot fotografen die ik ken, maakte ik slechts een paar foto’s per onderwerp. Dit komt mede doordag ik fotografisch ben opgevoed met de Previsualisatie-methode van fotograaf Ansel Adams. Dat betekent eerst nadenken en kijken voor je een foto gaat maken.

De methode is ontwikkeld in de zwart-wit tijd en in de tijd dat je met negatief-materiaal werkte. Bij digitaal zou je talrijke foto’s kunnen maken en later de beste eruit zoeken… maar dan moet die er wel tussen zitten. Previsualisatie is handiger. Voor je klikt kijken naar compositie, licht, stijling, props en dergelijke al enigszins tevreden zijn. En dan, met wellicht enkele aanpassingen, een paar foto’s maken.

Henk Postma

Ik herinner me dat de vader van Annemarie een keer binnenkwam terwijl we met een foto bezig waren. Henk Postma, reclameman en kunstschilder, verwonderde zich over de korte tijd die nodig was. Ik had juist besloten een opname van een gerecht te maken op de schouw, een brede houten ombouw rond de open haard.

Na wat draaien van het gerecht, wat gepruts met het statief om de goede hoek te vinden met het invallend licht, maakte ik drie of vier opnamen. Ik had het plaatje al in mijn hoofd, die moest ik alleen nog even neerzetten. ‘Onmogelijk’, hoor ik hem nog zeggen. Maar over het resultaat was hij verrast. Het was de dag waarschijnlijk dat ik in zijn ogen veranderde van een ‘clown’ in iemand die hij respecteerde als aanstaande schoonzoon.

Opmaak en vormgeving

Nico Kroon fotografeerde de omslagfoto’s van Annemarie. Ik ontwierp de omslagen en vormgever Rob Fabriek maakte het binnenwerk van de boeken op. Hij bewerkte daarvoor de foto’s in Photoshop. Daarbij gebruikte hij enkel de functie ‘Onscherp Masker’ (20%, straal 2 en drempel 1 ). De hieronder getoonde foto’s zijn onbewerkt.

HLIP foto’s, het mooiste compliment

Het mooiste compliment kreeg ik twee jaar na het verschijnen van de boeken. De uitgever was in Engeland bij een boekenbeurs voor culinaire boeken. Daar sprak ze een oude Amerikaanse uitgever van kookboeken. De man was met pensioen. Na het zien van de HLIP foto’s in het boek Het leven is perfect had hij enthousiast gezegd, ‘ik ben er zeven jaar uit, maar ik krijg door deze foto’s weer zin te gaan uitgeven’.

Zie ook het bericht ‘culinaire foto toverij‘ en ‘het lichaam is perfect

Bovenstaand bericht is geschreven op 6 augustus 2011 door in de categorie 2011, Foto & film, Oudedoos

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Comments are closed.