Diamond Painting, geschiedenis en meer
Als ik een paar weken geleden bij Rosa binnenloop zit ze gebogen aan tafel over een kleurrijke plaat. Dichterbij gekomen zie ik haar met een soort pincet steentjes uit een bakje halen. Die prikt ze op de kleurplaat. ‘Ministeck?’, vraag ik. ‘Nee, Diamond Painting’, antwoord Rosa.
Diamond Painting blijkt haar nieuwe hobby. Het afgelopen jaar borduurde ze schilderijen. En ze was bezig met een nieuw schilderij van een eigen ontwerp. Maar toen ontdekte ze Diamond Painting. Na enige twijfel over de keuze tussen beide methoden koos ze voor de glanzende steentjes. Ze ontwierp een nieuw schilderij en liet het omzetten naar de nummertjes die de bijbehorende kleursteentjes aangeven.
Diamond Painting, voorlopers
Diamond Painting is uniek en nieuw lees ik op diverse websites. Laat ik je als creatief marketeer uit de droom helpen, er is niets nieuws. Alles is een voortzetting, aanpassing of combinatie van wat al bestaat. En dat geldt ook voor Diamond Painting.
Mozaïekkunst
Een van de belangrijkste voorouders van Diamond Painting is de mozaïekkunst, een kunstvorm die al duizenden jaren oud is. In oude beschavingen als Mesopotamië, Griekenland en het Oude Rome maakten mensen al mozaïekwerken. Bij mozaïekkunst werden kleine, gekleurde stukjes glas, steen of keramiek gebruikt om grotere afbeeldingen en patronen te vormen.
Die kleine stukjes rangschikten ze tot een groter geheel van religieuze, decoratieve of architectonische voorstellingen.
Schilderen op nummer
Een andere kunstvorm die aan de basis ligt van Diamond Painting is schilderen op nummer. Het zou al door Leonardo da Vinci zijn gebruikt om zijn leerlingen de basis van schildertechniek te leren.
In 1949 pakte de Amerikaanse kunstenaar Dan Robbins het op toen hij werkte voor het verfbedrijf Palmer Paint Company. Max S. Klein, eigenaar van Palmer, had Robbins gevraagd een creatief tijdverdrijf te bedenken voor volwassenen.
Robbins en Klein brachten in 1951 samen de eerste dozen schilderen op nummer op de markt. Ze noemden het ‘Craft Master’. De gebruiker kreeg daarbij een genummerde tekening en verf. Daarna kon elk genummerde gebied eenvoudig worden ingekleurd met de bijbehorende kleur verf. Schilderen op nummer maakte een expressieve hobby toegankelijk voor mensen zonder artistieke ervaring.
Ministeck
Ministeck kan ook als voorloper van Diamond Painting worden beschouwd. Het was een idee van de Duitser Helmut Gottwald. Hij ontwikkelde het rond 1960. In 1965 begon hij een spuitgieterij om de kleine kunststof mozaïeksteentjes te maken. Die konden gebruikers op een kunststof grondplaat klemmen, en later eventueel weer verwijderen.
De dozen Ministeck werden al snel internationaal populair. Hoewel het niet met nummers werkt, kunnen gebruikers met Ministeck gedetailleerde afbeeldingen maken door het plaatsen van gekleurde kunststof steentje op de juiste plekken op de grondplaat.
Diamond Painting
De overeenkomsten met Diamond Painting van bovenstaande technieken zal duidelijk zijn. In plaats van verf en kwasten of gekleurde kunststof steentjes geven aanbieders van Diamond Painting steentjes van epoxyhars of acryl. Een hobbyist plaatst die steentjes op een voorbedrukt canvas, waarop nummers corresponderen met bepaalde kleuren steentjes.
Het hars waarvan de steentjes zijn gemaakt zorgt voor een reflectie van licht. Dit bootst het effect van diamanten na. Het leuke van het woord ‘Diamond’ is dat het niet alleen verwijst naar de diamant. In visuele context kan het in het Engels ook verwijzen naar een ruitvormige figuur, zoals bijvoorbeeld de speelkaart die wij ‘ruiten’ noemen.
Diamond Painting, geschiedenis
Diamond Painting is dus gebaseerd op de oude techniek van mozaïek, schilderen op nummer en meerdere andere producten, waaronder Ministeck. Diverse bronnen noemen het bedrijf Guangdong Dazu Yueming Laser Technology Co, Ltd. als bedenker. Zij zouden in 2010 in China patent hebben aangevraagd. Maar hoewel het bedrijf bestaat, adviseren diverse Kamer van Koophandel achtige bronnen geen contact op te nemen met dit bedrijf.
Het bedoelde bedrijf met enkele patenten is Han Yueming Laser Technology, ook een bedrijf uit Guangdong, met bovendien een vestiging in Chicago. Er zijn echter meerdere patenten verleend. Han Yueming is slechts een van de vele bedrijven die iets rond Diamond Painting patenteerde.
Rond 2010 breachten meerdere Chinese bedrijven dozen Diamond Painting op de markt. Het is moeilijk te achterhalen van welk bedrijf het eerste product verscheen. De toegankelijkheid van de aangeboden producten en de visuele aantrekkingskracht van het glinsterende eindproduct maakte Diamond Painting snel populair. Bedrijven als Taobao en AliExpress hielpen daarbij voor wereldwijde populariteit. In Nederland begon Diamond Painting in 2014 aan een opmars.
Rechtszaken
Dat Diamond Painting meerdere vaders heeft blijkt onder andere uit de vele juridische geschillen en rechtszaken. Daarmee proberen bedrijven hun unieke methode, ontwerpen en/of productieprocessen te beschermen. Het gaat daarbij meestal op specifieke onderdelen, zoals vorm en materiaal van de steentjes, druktechnieken waarmee patronen op het canvas worden geprint of lijmtechnieken.
Het zijn rechtszaken van Chinese bedrijven onderling. Maar ook van Chinese bedrijven tegen Amerikaanse aanbieders en vice versa, Amerikaanse bedrijven tegen aanbieders elders in de wereld enzovoort. De rechtszaken gaan over schending van patenten, inbreuk op auteursrechten van bijvoorbeeld ontwerpen, en namaakproducten van mindere kwaliteit.
Voorbeelden van aanbieders en rechtszaken
Guangdong Han Yueming Laser Technology Co., Ltd. heeft zoals gezegd een aantal patenten. Hun rechtszaken gaan over de gebruikte technologie om steentjes te maken en het printen van patronen op canvas.
Huacan en Ever Moment, twee belangrijke producenten van Diamond Painting producten, zijn verwikkeld in geschillen over de rechten op productiemethoden. Ze komen beide uit Guangdong, een Chinese provincie waar veel ambachtelijke en creatieve producten vandaan komen.
Bohadiy is vooral bekend van ontwerpen. Hun geschillen gaan met name over auteursrechten. Het bedrijf is gevestigd in Yiwa, een stad met het wereldwijd grootste groothandelscentrum voor kleine producten.
De vele rechtszaken ook rond canvas, pennen en meer, tonen dat bij een eenvoudig hobby product op het niveau van producenten veel op het spel kan staan. Vooral natuurlijk doordat Diamond Painting wereldwijd een populaire en lucratieve product is geworden voor hobbyisten.
Diamond Painting, gezonde hobby
Diamond Painting is verslavend. Dat hoorde ik al van Rosa. Ze vertelde dat ze soms tot diep in de nacht doorgaat om nog even een rijtje of patroon af te maken. De redenen die leiden tot verslaving zijn echter dezelfde waardoor wetenschappers Diamond Painting een gezonde hobby noemen. Die redenen zijn:
- Stressvermindering: de herhaalde, doelgerichte activiteit kan stress aanzienlijk verminderen. Door het plaatsen van de diamanten op het canvas kan bovendien een meditatieve staat ontstaan, waarbij het cortisolniveau (stresshormoon) verlaagt.
- Mentale gezondheid: Diamond Painting vereist concentratie en aandacht voor detail. De hobbyist is volledig in het heden, in het NU, wat een definitie is van mindfulness. Dit verbetert de mentale gezondheid en vermindert angst en gevoelens van neerslachtigheid.
- Motoriek: het gepriegel van diamant schilderen verbetert of ondersteunt de fijne motoriek en hand-oogcoördinatie.
- Cognitieve functies: uit talrijke onderzoeken blijkt dat activiteiten die fijne motoriek vereisen de cognitieve functies verbeteren. Dat zijn functies die te maken hebben met het verwerken van informatie, zoals geheugen, oriëntatie en taalgebruik. Bij ouderen vertraagt het de achteruitgang van die cognitieve functies.
- Dopamine-afgifte: het maken en voltooien van een schilderij kan de afgifte van dopamine activeren. Het ‘beloningshormoon’ geeft een gevoel van voldoening en zorgt voor een goed humeur.
- Sociaal contact: het online uitwisselen van voltooide schilderijen geeft een fijn gevoel. Mede door het inspireren, motiveren en gemeenschapsgevoel.
Bovengenoemde positieve eigenschappen geven ook de argumenten voor kans op verslaving. Maar die kans blijft vooralsnog beperkt en zal, volgens onderzoekers, nauwelijks leiden tot schade of opname in klinieken, zoals bij gok- en drugsverslaving.
Eigen ontwerp of kant-en-klaar
Diamant schilderen kan met kant-en-klare pakketten. Maar leuker is een eigen foto of ontwerp te gebruiken, zoals Rosa doet. Er zijn meerdere bedrijven die ze kunnen omzetten naar canvas met nummers en de bijbehorende steentjes erbij leveren. Rosa heeft er meerdere geprobeerd. Via China blijkt omslachtig en traag. Er zijn echter ook genoeg bedrijven in Nederland of in het Nederlands.
Uiteindelijk is Rosa het meest enthousiast over Diamond Painting for You. Tegenwoordig is zij vooral blij met de snelle leveringen van deze organisatie. Aan het begin van haar nieuwe hobby ontdekte ze dat Diamond Painting voor You ook een goede bron van informatie is. Aangenaam verrast was ze door de verdergaande service. Bijvoorbeeld de resolutiecontrole en de feedback die daarover kreeg om haar ontwerp te verbeteren. En nog altijd vindt ze het fijn dat de klantenservice van het bedrijf snel reageert op vragen, die ze nu natuurlijk minder heeft.
Naast bovengenoemde voordelen is ze vooral ook blij met het canvasdoek waarop haar foto’s worden afgedrukt. Die schijnt beter te zijn dan van andere bedrijven die ze uitprobeerde. En Rosa vertelde ook nog iets over de geleverde steentjes. Sommige bedrijven leveren bij een ontwerp standaard zakjes met een vaste hoeveelheid steentjes, andere de afgepaste hoeveelheid nodig voor het ontwerp en zo schijnen er meer variaties te zijn. Maar hoe dat precies zit weet ik niet meer.
Eindproduct
Het Diamond Painting schilderij van Rosa is klaar. Het anderhalve meter brede doek hangt ingelijst aan een muur. Dat is een mooi vervolg op de vele uren diamant schilderen. Ze kent inmiddels veel mensen, van alle leeftijden en genders, die achter elkaar schilderijen met diamanten maken. Daarvan eindigen de meeste eindproducten in een la.
Het gaat bij veel hobbyisten dus niet per se om de afbeelding. Zijn gebruiken Diamond Painting vooral als prettig tijdverdrijf. En wellicht vanwege de bovengenoemde gezondheidsvoordelen, die ze bewust of onbewust ervaren.
Aanvullende informatie
- Het online ‘schilderen op nummer‘ museum. Een fraai gemaakte website, zeker een bezoek waard
- Het Chinese patentbureau, te bezoeken in zowel Chinees als Engels
- CN 103358798B – Sommige bronnen beschouwen dit als het eerste patent rondom Diamond Painting. De samenvatting begint alsvolgt: De uitvinding betreft een productieproces voor het schilderen met strass-steentjes, dat de volgende stappen omvat: (1) het aanbrengen van een, het bedrukken van een bodempatroon op de basisplaat; (2) het lijmen van transparante dubbelzijdige kleefbanden op de basisplaat om een kleeflaag te vormen; (3) het aanbrengen van charpie om een kleefmateriaal te maken; (4) het snijden van de buitenrand van het kleefmateriaal door een lasersnijmachine … (PDF - 294,07 KB) en een grove vertaling van het Chinese patent (PDF - 74,88 KB).
- Er is nog veel meer te vertellen over Diamond Painting, bijvoorbeeld over de verschillende pennen, soorten steentjes en de werkwijze. Daarvoor zijn inmiddels talrijke bronnen.
Vorige en volgende berichten
« Ouder: Vallen van grote hoogteNieuwer: Andre Hazes, twintig jaar later »Een willekeurig bericht
Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.