
Eierkoker kopen, gebruik en meer
Voorafgaand aan mijn verhuizing heb ik enkele apparaten weg gedaan. Daaronder ook mijn Princess eierkoker. Ik gebruikte het drie jaar. Het kostte 14 euro. Maar het had wat ongemakken; de belangrijkste, het belletje werkte niet meer.
Na een korte periode van eitjes koken op andere manieren, waaronder vooral het steelpannetje kokend water, wilde ik weer een eierkoker kopen. Dat moest er weer eentje zijn voor maximaal 3 eieren. Die blijken er echter nauwelijks meer.
Opgeslokt door dagelijkse (verhuis)beslommeringen stelde ik de online aankoop uit. Tot ik het zat was en tijdens een middagwandeling de plaatselijke Blokker binnenliep. Daar kocht ik een van de twee merken eierkoker voor 3 eieren. Thuis bleek het er eentje zonder belletje.
Een eierkoker kopen
Een eierkoker is, evenals een waterkoker, een eenvoudig apparaat. Het werkt met een verwarmingselement onder een waterreservoir. Dat element verwarmt het water. Met de stoom die dat geeft worden de eieren aan de kook verwarmd. Meer is het niet.
Alle eierkokers werken op die manier. Het prijsverschil zit in betere kwaliteit van onderdelen, aanvullende functies en ontwerp. Wat zijn bij zo’n eenvoudig apparaat de dingen die je verder kunt meenemen bij je koopoverweging.
Factoren van overweging bij aankoop eierkoker
Ik kocht mijn nieuwe eierkoker te impulsief. Thuis gekomen bleek het apparaat zoals gezegd niet eens een belletje te hebben aan het eind van de opwarmtijd. Wat zijn factoren die je in overweging kunt nemen bij een eierkoker kopen.
- Capaciteit: hoeveel eieren wil je per keer koken. Eentje van 3 eieren is energiezuiniger, maar bij meer benodigde eieren is een grotere eierkoker efficiënter en in gebruik zuiniger dan een kleintje.
- Functionaliteit: sommige eierkokers kunnen naast eieren koken ook een ei pocheren of zelfs een omelet bereiden.
- Automatische uitschakeling: kooktijd wordt altijd bepaald door de hoeveelheid water dat moet verdampen. Een belletje dat aangeeft dat die eindtijd is bereikt is handig als je niet in de buurt van het apparaat bent. De automatische uitschakeling is handig. Maar vooral voor het apparaat. Je moet immers direct na het beëindigen van de kooktijd de eieren in koud water dompelen.
- Materiaal en bouwkwaliteit: een roestvrijstalen of stevige kunststof behuizing is duurzamer en makkelijker schoon te houden. Kijk eventueel ook of onderdelen in de vaatwasser kunnen.
- Gebruiksgemak: een handig formaat is praktisch in gebruik. Een eierkoker behoeft niet meer dan een aan- en uitknopje om het verwarmingselement te bedienen. Het waterniveau bepalen met een bijgeleverd maatbekertje maakt het gebruik eenvoudiger.
- Opwarmtijd: sommige eierkokers hebben een snellere opwarmtijd dan andere. Dit kan handig zijn als je vaak snel eieren wilt bereiden.
- Reiniging: een model met uitneembare onderdelen en bijvoorbeeld een anti-aanbaklaag maakt het schoonmaken makkelijker.
- Prijs en garantie: prijzen vergelijken, zelfs van één merk en type, is interessant. Verder kun je een eierkoker kopen die past bij je budget of wat je wilt uitgeven. De garantieperiode kan bij veel producten, dus ook bij een eierkoker, een indicatie zijn van de betrouwbaarheid.
Impulsieve eierkoker aankoop
Ik kocht mijn nieuwe eierkoker wat impulsief. Gewend aan mijn oude Princess eierkoker was ik het koken met bijvoorbeeld een steelpannetje water zat. De Princess werkte altijd prima, met aan het eind van de kookperiode een belletje. Dat die niet meer werkte vond ik vervelend. Het maakte dat ik altijd een beetje in de buurt van het apparaat moest blijven of een wekker instellen op mijn horloge.
Een eierkoker is echter zo’n eenvoudig en relatief voordelig apparaat dat ik mezelf mijn impulsiviteit in principe kan vergeven. Echter, het apparaat heeft dus geen belletje. En dat is toch wel een gemis. Andere onhandigheid is dat het direct begint te werken als je de stekker in het stopcontact steekt.
Nedis en Koenic
Het apparaat dat ik kocht is van Nedis. Dit merkt koopt zijn apparaten in China of een ander voordelig productieland. Daarna plakt of graveert ze er de merknaam op. Daar is op zich niets verkeerds aan.
Hetzelfde apparaat is ook te koop als Koenic. Dat is het huismerk van Mediamarkt. De eierhouder van de Koenic is zwart, die van Nedis wit. Het vreemde verschil is echter dat in de productbeschrijving van Koenic staat dat er een duidelijk signaal klinkt als de eieren klaar zijn.
Andere merken met hetzelfde apparaat zijn bijvoorbeeld Mesko en TZS First Austria. Mijn oude Princess, ook een merk dat veel uit Aziatische landen haalt, is niet meer te koop. Het merk dat nog wel mijn oude eierkoker verkoopt is het in 1992 opgerichte Duitse bedrijf Korona.
Hogere eierkoker-kunde
Laatst zag ik een film waarbij iemand gekookte eitjes afkeurde. Ze waren niet precies zoals hij ze wilde. Een jongetje kwam ze brengen en moest terug om nieuwe te halen. Het lijkt op de bevlogenheid van barrista’s bij het maken van koffie. Voor mijn gekookte eitje ben ik zelf minder kritisch. Bovendien bereik je met een eierkoker een constante kwaliteit.
Maar het kan wel, bijvoorbeeld door bij het koken van eieren te letten op de opwarmtijd. Dat kan zowel bij het verwarmen van eitjes met het steelpannetje, met een eierkoker of een ander manier van eieren koken.
Opwarmtijd
Bij opwarmtijd gaat het om de temperatuur wanneer de eieren aan het opwarmen beginnen. Dit is vooral van belang bij het snel koken van eieren. Bij een eierkoker is dan vrijwel altijd sprake van meer vermogen en minder kooktijd.
Vanzelfsprekend is een snelle eierkoker handig voor mensen met weinig tijd of inefficiënte types. Maar een snelle opwarmtijd zorgt er ook voor dat de eieren gelijkmatiger worden gekookt. Dit kan invloed hebben op de smaak en textuur van de eieren.
Bij ongelijkmatige opwarming bereikt het eiwit (het buitenste deel van het ei) sneller het kookpunt dan het eigeel (de dooier aan de binnenkant). Hierdoor kan het eiwit te hard zijn of de dooier niet gaar.
Vanzelfsprekend spelen hierbij grootte en plaatsing van de eieren ook een rol. Het is verstandig eieren van eenzelfde grootte te gebruiken om verschillen in opwarmtijd uit te sluiten. En bij plaatsing gaat het vooral om rechtop zetten van de eieren. Maar over het plaatsen is meer te vertellen.
Het gaatje en de plaatsing van eieren
Een leuke discussie die ik eens hoorde in een keuken ging over de plaatsing van eieren. Moet het ei op zijn bolle of smallere kant staan. En wat is er te vertellen over het gaatje dat je vooraf in het eitje kunt prikken.
Het gaatje in brede of smalle kant van het ei
Het gaatje dat je vooraf in een eitje kunt maken voorkomt dat de schaal barst. Bij de brede kant bevindt zich de luchtkamer van het ei. Tijdens het koken wordt de lucht in die kamer opgewarmd. Zonder gaatje loopt de druk in de luchtkamer op.
Aan de andere, smalle kant van het ei is de structuur van het ei steviger, en er is geen luchtkamer. Een gaatje heeft daar nauwelijks invloed op de luchtstroom in het ei. Dus is een gaatje prikken in de brede kant van het beste.
Gaatje naar boven of beneden in waterkoker?
Het maakt niet uit of je het ei met het gaatje naar boven of naar beneden in de eierkoker plaatst. Dat lijkt dus een persoonlijke keuze. De meeste onderzoekers die zich ermee bezig hielden, ja echt, adviseren het ei met het gaatje naar beneden te plaatsen. Daardoor zou de stoom (lucht) gelijkmatiger uit de luchtkamer van het ei naar buiten gaan.
Eieren kookmethoden
Dit bericht gaat over de eierkoker en ik noemde al mijn alternatief, het steelpannetje. Maar er zijn meer methoden om eieren te koken. Het meisje bij de Blokker vertelde dat ze haar Airfryer gebruikt. En ooit had ik een studiegenoot die een perculator gebruikte. Hier zijn de diverse methoden met globale kooktijden (door experimenteren ontdek je jouw ideale tijd):
- Steelpannetje: leg de eieren in het steelpannetje met voldoende water om de eieren volledig te bedekken. Breng het water aan de kook en draai daarna de gas- of elektriciteitsschakelaar lager om de eieren rustig door te koken. Een zachtgekookt eitje duurt 3-5 minuten; een hardgekookt eitje 9-12 minuten.
- Eierkoker: doe de gewenste hoeveelheid water (meestal met een maatbekertje vast te stellen) in de eierkoker. Leg de eieren in het daarvoor bestemde eierschaaltje en wacht tot het lampje uitgaat of een signaal is te horen. De kooktijd is ongeveer die van de steelpan methode.
- Airfryer: leg de eieren in het mandje van de airfryer. De luchtcirculatie in de airfryer zorgt voor de gelijkmatige verwarming van de eieren. De kooktijd hangt af van de ingestelde temperatuur. Geadviseerd wordt 160°C of lager, dat zorgt voor rustige opwarming. Bij 160°C is de kooktijd voor een zacht eitje ongeveer 9 minuten; voor een hardgekookt eitje 13 minuten.
- Perculator (koffie-apparaat): leg de eieren in het bovenste deel van de perculator. Vul het onderste deel met water en breng dit aan de kook. De kooktijd is afhankelijk van het type perculator en de hoeveelheid water. Het is een ongebruikelijke methode en de kooktijd is vast te stellen na experiment.
- Sous-vide (= onder vacuüm): een Franse methode waarbij de eieren in een waterzak op een constante temperatuur worden verwarmd. Het is niet echt koken. De verwarmtijd bij sous-vide is ongeveer drie kwartier voor een zachtgekookt ei bij 65°C; een uur bij 75°C voor hardgekookt.
- Slow Cooker: Leg de eieren zonder water in een slowcooker op lage stand. Voor een zachter resultaat kan een beetje water worden toegevoegd. Anderen adviseren de eieren volledig onder water te leggen. Deze methode duurt lang en volgens sommige bronnen kan dit bacteriegroei veroorzaken.
- Magnetron: deze methode wordt afgeraden, vanwege grote kans op ontploffing van het ei. Maar het kan wel. Degenen die de magnetron adviseren de eieren in een flinke kom water te leggen en ze met de laagste stand van de magnetron te verwarmen. De magnetron is wel handig voor andere gerechten met ei.
- Stoompan: leg de eieren in het stoommandje of -rekje in de stoompan, met een klein beetje water op de bodem. Verwarm het apparaat met 100°C en stoom de eieren. De stoomtijd is iets minder dan koken met een steelpannetje.
In films zie je soms mensen eieren bakken op een door zonverhitte motorkap. Zo zullen er ook voor het koken van eieren nog wel meer alternatieven zijn. Een eierkoker lijkt mij in de praktijk het handigst.
Eierkoker, een korte geschiedenis
De geschiedenis van de eierkoker is onduidelijk. Mogelijk gebruikte de Oude Grieken, Egyptenaren of Romeinen al bakjes waarmee ze eieren op een vuurtje kookten. De huidige steelpan-methode.
Marshall W. Hanks was een vroege uitvinder van een elektrische eierkoker. Hij patenteerde in 1916 een verwarmingstoestel, die hij bedacht tijdens zijn werk bij Westinghouse. In zijn beschrijving nam hij tekeningen op waarin eieren zijn te zien.
Hij vervolmaakte het apparaat en begon rond 1920 het bedrijf Hankscraft, dat nu nog bestaat. Niet lang daarna bedacht hij meer opwarm apparaten, zoals eentje voor babymelk. Maar zijn eierkoker was lange tijd het meest populair. Daarvan bracht hij meerdere verschillende typen op de markt.
Andere opmerkelijke eierkokers
Datuk Hew Ah Kow, een uitvinder uit Maleisië, bedacht in 1972 een andere methode. Hij ontwikkelde een kunststof schaal. Daar leg je maximaal drie eieren in. Daarna overliet je deze met een vastgestelde hoeveelheid kokend water. Dat water loopt langzaam uit de schaal. Is alle water weg, dan zijn de eieren verwarmd zoals gewenst.
Rond 2010 kwam de EggCheff op de markt. Het is een idee van de Nederlander Marcel Bivert. Met hulp van anderen bouwde hij een apparaat dat vooral voor restaurants en dergelijke handig is. De EggCheff heeft slechts een minuut nodig om een perfect gekookt eitje te produceren. Daar kan nog geen huishoudelijke eierkoker tegenop.
Aanvullende informatie
- Een ei blijft door koken nadat de eierkoker is uitgeschakeld. De warmte en stoom in de eierkoker hebben nog steeds effect, dat heet restwarmte. Maar de dooier en het eiwit zijn ook gevoelig voor verdere verhitting. Door de interne temperatuur van het ei kan het nog enkele graden stijgen. Dat resulteert in een iets hardere dooier of eiwit dan bedoeld. Daarom dompel je een ei aan het eind van de verwarmtijd onder in koud water.
- Sous-vide (Frans voor “onder vacuüm”) is een kooktechniek ontwikkelt voor restaurant. Voedsel kookt langzaam en gelijkmatig in een waterbad op een nauwkeurige, lage temperatuur. De gedachte erachter is voedsel te garen zonder direct contact met hitte van een oven of pan. Dit zorgt voor een gelijkvormige bereiding en behoudt de smaak en textuur van het voedsel. Dat voedsel (bijvoorbeeld een ei) wordt in een vacuümzak geplaatst. De lucht wordt uit de zak gezogen om het voedsel helemaal afgesloten van de buitenlucht te bewaren. Dit helpt de smaak en het vocht van het voedsel vast te houden.
- Marshall W. Hanks werd in 1875 geboren in Madison, Wisconsin. In 1897 studeerde hij af aan de University of Wisconsin in elektrotechniek. Hij werd daarna direct aangenomen door George Westinghouse, de oprichter van de Westinghouse Electric Corporation. Daar werkte hij vooral aan de Nernst-lamp, een vroege elektrische straatlantaarn. Hij maakte diverse promoties binnen dochterbedrijven van Westinghouse. Maar na wat eigen uitvindingen begon hij zijn eigen bedrijf. Hij kreeg vijftig patenten op zijn naam.
Zie ook ‘Eieren – voor een gezond ontbijt‘, ‘omelet en de uitsmijter‘ of ‘de paashaas en zijn eieren‘
Vorige en volgende berichten
« Ouder: Remasteren van oude albums, niet altijd fijnEen willekeurig bericht
Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.