Hollandse kaas in variaties
Er zit zo weinig variatie in Hollandse kaas. Er zijn overigens nog heel veel voedselproducten waar nauwelijks variatie in zit. Franse kaas bijvoorbeeld kent de vele variaties door het gebied, de soort grond waar koe op graast, en de bereidingswijze (schimmels, bacteriën). De karakteristieke Hollandse kaas kent die variatie nauwelijks.
Uit Zwitserland komen van die kleine, uit-het-vuistje, kaasblokjes. Het lijkt op kaas uit Nederland, maar er zijn ingrediënten aan toegevoegd, zoals gestampte noten of kruiden. Ze kennen ook een eigen methode (raclette) van kaas eten. Dat is ook interessant als je naar variaties kijkt,
Hollandse kaas
Maar juist Hollandse kaas leent zich uitstekend voor variatie. Je zou speciale tosti-kaas kunnen maken (kaas met oregeno e.d. kruiden), pizza-kaas (nu vaak mozzarella, maar het kan ook plakken Hollandse kaas (smeltkaas) en varianten voor uit het vuistje (met mosterzaad etc.).
Je zou aan kaas voor pizza ook pepers en tomaat kunnen toevoegen. Ideaal bij het maken van een uitsmijter. Je gooit drie geklutste eieren in de pan. Wat later leg je er twee of drie plakken van die kaas op en klaar.
Meer variaties
Andere variaties zijn bijvoorbeeld kaasblokjes die gefrituurd kunnen worden. Voor kaasfondue zou je speciale kaas kunnen maken die smelt en ook verschillende smaken heeft.
Wellicht is ook smelt-stolkaas een methode voor sommige huishoudens. Deze kaas wordt eerst gesmolten in een speciale kaaskom. Gebruikers (kinderen) kunnen er dan voedingsproducten aan toevoegen (chocolade hagelslag, tomatenketchup etc), waarna het weer stolt tot een massieve kaas die in blokjes of plakjes kan worden gebruikt.
8 december 1991
Vorige en volgende berichten
« Ouder: Fotografie Kunst Toeval en WOWNieuwer: Roy Lichtenstein breekt veilingrecord »Een willekeurig bericht
Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.