Amadeus Mozart en de schnitzel
Voor Mozart Schnitzelrestaurant schreef ik verhaaltjes over Amadeus Mozart en de schnitzel. Vanzelfsprekend kwam er ook een verhaal over de geschiedenis van de schnitzel. Ze verschenen op de placemats van het restaurant. Hieronder enkele van de verhaaltjes.
Mozart op moederdag
De meeste mensen denken dat de eerste moederdag in 1907 is gevierd. De Amerikaanse Anna Jarvis had zich daarvoor sterk gemaakt. Maar de moederverering bestaat al vanaf de oude Grieken. In de Middeleeuwen was het vooral een Angelsaksisch feest, dat zich echter vrij snel over Europa verspreidde. Elk land of zelfs streek gaf zijn eigen invulling aan het feest.
Over Anna Maria Pertl, de moeder van Amadeus Mozart, is weinig bekend. Maar het is zeker dat hij een bijzonder band met haar had. Uit de briefwisselingen tussen Mozart en zijn moeder komt een intelligente, optimistische vrouw naar voren met enigszins platte zelfspot. Het verklaart wellicht Mozart’s voorkeur voor absurde humor.
Eind april 1778 stuurt Mozart’s vader hem met zijn moeder naar Parijs. Voor studie en om werk te zoeken liet Mozart zijn moeder regelmatig enkele dagen alleen. Ze schrijven elkaar elke dag. Op 1 mei schrijft Anna Maria dat ze eenzaam is. Ze spreekt geen Frans en voelt zich verlaten. “Ik kom weinig buiten, de kamers zijn koud en de haard brandt. Ik zal er aan moeten wennen.” Amadeus Mozart schrijft terug dat hij snel naar haar toe zal komen en Moederdag met haar zal vieren. Twee weken later vieren de Mozart’s moederdag op Salzburgse wijze. Mozart versiert diverse schnitzels en even voelt Anna Maria zich weer als vanouds.
Mozart en de Kerstschnitzel
De liefde voor de schnitzel is Amadeus Mozart bijgebracht door zijn moeder Anna Maria. Van deze vrouw is weinig bekend. We weten dat ze op 1e kerstdag 1720 is gedoopt en aangenomen wordt dat ze op die dag ook is geboren. Ze trouwde Leopold, de vader van Amadeus Mozart, op 21 november 1747. Samen kregen ze zeven kinderen, waarvan er vijf al binnen een half jaar stierven. Alleen Johann Wolfgang en zijn zus, Maria Anna, bleven in leven.
Vanaf kerstdag 1760 vierde Anna Maria haar verjaardag jaarlijks met een uitgebreide schnitzelmaaltijd. Door het jaar experimenteerde zij nog wel eens met schnitzelrecepten. Op kerstdag was het echter traditioneel wildschnitzel met bosvruchtensaus.
25 december 1763 vertrekt de familie Mozart van Parijs naar Versailles. De zesjarige Mozart zal er samen met zijn zusje optreden aan het Franse hof. De Duitse huisvriend van de Mozart’s, Baron Friedrich Grimm, heeft het optreden gearrangeerd en de hofhouding vertelt over de schnitzel-traditie van de familie.
Als de Mozart’s in Versailles aankomen zijn ze aangenaam verrast als blijkt dat er ook deze kerst een uitgebreid schnitzeldiner op het programma staat. Louis XV raakt ook in de ban van de schnitzel. De kleine Mozart en zijn vader zijn vooral onder de indruk van Louis’ invloedrijke maitresse Madame de Pompadour.
Amadeus Mozart in Nederland
Begin september is de 9-jarige Mozart in Londen, met zijn ouders en zusje. Leopold, zijn vader, wil eigenlijk vanuit Londen direct naar Salzburg. Maar de 17-jarige prins Willem V van Oranje smeekt hen om in Nederland een optreden te geven. Leopold stemt daarmee in als het gezin ook in Nederland kan genieten van avondmaaltijden met schnitzels. Op 10 september 1765 komt Mozart aan in Den Haag. Twee dagen later speelt hij voor de prins. Alleen, want zijn zusje Maria Anna is ziek.
Leopold is in een tweestrijd verwikkeld. De toestand van Maria Anna verslechtert en het is beter dat ze niet reist. Maar het gezin heeft nog geen schnitzel gezien en daar maakt Leopold zich kwaad over. Uiteindelijk komen de schnitzels alsnog en besluit het gezin in Nederland te blijven.
Maria Anna is inmiddels doodziek en een pastoor dient haar de laatste sacramenten toe. Haar ouders proberen haar zo veel mogelijk te verwennen en stemmen toe als zij om een schnitzel met kruiden en kaassaus vraagt. Enkele dagen later begint een wonderbaarlijk herstel en half november is ze weer genoeg aangesterkt om te reizen. Leopold heeft dan echter al nieuwe optredens gepland en het gezin blijft in Nederland.
Op 29 januari 1766 wordt in Amsterdam voor het eerst voor publiek een symfonie van Mozart uitgevoerd (symfonie in B flat, no 5; K22). Tijdens de feestelijkheden, van 7 tot 12 maart, rond de verjaardag van prins Willem en diens installatie als erfstadhouder en admiraal, worden meerdere muziekstukken van en door Mozart opgevoerd. In April vertrekt het gezin via Utrecht, waar Mozart optreedt, naar Antwerpen.
Bovenstaande verhaaltjes heb ik gebaseerd op feiten uit het leven van Mozart. Ze zijn gecombineerd met de informatie over de schnitzel. De verhaaltjes verschenen op placemats van Mozart Schnitzelrestaurant. In de oorspronkelijke tekst werd de voornaam van Mozart, Amadeus, niet gebruikt. Dat is hier toegevoegd i.v.m. Google SEO.

Vorige en volgende berichten
« Ouder: Twee boude uitspraken over UitgevenNieuwer: Geschiedenis van de Schnitzel »Een willekeurig bericht
Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.