Roy Lichtenstein - I can see ...

Roy Lichtenstein breekt veilingrecord

Eergisteren, dinsdag 8 november, bracht een schilderij van popart kunstenaar Roy Lichtenstein (1923-1997) een veiligrecord op. Zijn schilderij ‘I Can See the Whole Room… and There’s Nothing in it…’ uit 1961 ging voor ruim 41 miljoen euro bij Veilinghuis Christie in New York naar een andere eigenaar.

Christie mag niet vertellen wie de eigenaar was, maar het is in kunstkringen bekend dat het werk al 23 jaar in het bezit was van Steve en Courtney Ross 1).

De Ross’ hadden het werk uit de nalatenschap van Burton Gad Tremaine jr. (1901-1991) en Emily Hall (1908-1987) 2).

Piet Mondriaan

Het echtpaar Treamaine Hall begon hun kunstcollectie in 1944 met de aanschaf van het bekende werk ‘Boogie-Woogie’ van Piet Mondriaan, vlak nadat deze het had geschilderd.

Daarna kochten ze meer werk van Mondriaan, maar ook werk van Picasso, Klee, Braque.

Hedendaagse kunst

In de zestiger jaren begonnen ze ook met de aankoop van veel Amerikaanse hedendaagse kunst. Dat was werk van bijvoorbeeld Michael Heizer, Robert Irwin, Neil Jenney en Roy Lichtenstein.

In 1958 kochten ze voor 900 dollar een vroeg schilderij van Jasper Johns. Met dit schilderij de ‘Three Flags’ kregen ze in 1980 bekendheid. Ze verkochten het schilderij toen voor 1 miljoen dollar verkochten aan het Whitney Museum. Het was het hoogste bedrag dat ooit was betaald voor het werk van een nog levende schilder.

Na de dood van Emily Hall in 1987 werd een deel van de kunstverzameling verkocht en na de dood van Burton in 1991 een volgend deel. Het beheer over de nog steeds omvangrijke kunstverzameling kwam in handen van de derde Burton Gad Tremaine, die in 2002 overleed.

Roy Lichtenstein

Het werk van Roy Lichtenstein dat nu is geveild is door Tremaine niet openbaar verkocht. Dat zij het in bezit hadden kwam aan het licht bij een fotoreportage die Louise Lawler in 1984 maakte in één van de huizen van de Tremaines.

Het afgelopen paar jaar kwamen de cartoonachtige schilderijen van Roy Lichtenstein geleidelijk weer meer in de belangstelling. Veel galeries en musea hadden exposities van zijn werk.

Vorig jaar resulteerde die aandacht in de verkoop van zijn schilderij “Ohh … Alright’ uit 1964 voor 38 miljoen dollar op een veiling, ook bij Christie’s in New York. En nu dus ‘I Can See the Whole Room … ‘ voor 41 miljoen dollar (daar komt voor de koper nog circa 6 miljoen bij aan veilingkosten en dergelijke).

Bij Lichtenstein en andere moderne kunstenaars, zoals bijvoorbeeld de grondlegger van de Pop-Art beweging Robert Rauschenberg, is het vooral het idee dat telt en daarna de uitvoering. Een variant is immers zo gephotoshopt als je een beetje handig bent. Zie de varianten op mijn ‘headerphoto’ hieronder.

Ik, Lichtenstein variant, Lichtenstein en Rauschenberg variant

1)
Steven Ross was voorzitter van de Raad van Bestuur van Time Warner. Hij overleed in 1992. Zijn derde vrouw Courtney hield het werk in bezit en bood het onlangs te koop aan.

2)
Burton Gad  jr. Tremaine is rijk geworden door de erfenis van enkele bedrijven die door zijn vader (Burton Gad T. sr. 1863 – 1948) waren samengebracht in de Miller Company.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 10 november 2011 door in de categorie 2011, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Comments are closed.