Tijdsbesef

Wij kunnen ’s avonds niet makkelijk zien in het donker. Maar wat is donker? Wanneer we een ander tijdsbesef hadden zouden we alles lichter kunnen zien. Bijv. wanneer we, uitgaande van ons huidige tijdseenheid, vier seconden in een seconde zouden zien. Dat gebeurt als je een foto met lange sluitertijd maakt, dan kan een nachtelijk tafereel er uit zien alsof het overdag is gefotografeerd.

Zou tijdsbesef samenhangen met levenslengte? Een kat leeft vijf keer korter dan de mens, een gemiddelde boom vier keer langer. Kan de kat ’s avonds zien… misschien omdat het vijf seconden in een seconde kan zien (gerekend vanuit onze tijdseenheid). De theorie is te ondersteunen met een foto van een nachtelijk stilleven (kan ook een stadsgezicht zijn) gefotograveerd met een lange sluitertijd.

NB. Het heeft ook met frequentie te maken. Je kunt definitie van frequentie omdraaien. Niet ‘aantal trillingen per seconde’ maar ‘aantal seconden per trilling’. Dat is rekenkundig hetzelfde, maar in de huidige situatie is de seconde de eenheid waarvan we uitgaan wanneer we een trilling bekijken. Stellen we de trilling als eenheid, dan is de tijd hieraan een variabele.

En draait het uiteindelijk niet allemaal om ‘good vibrations’.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 4 augustus 2011 door in de categorie 2011, Ideeën

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Comments are closed.