Second life
Het is altijd mooi en leerzaam, vind ik, om de wereld van een andere kant te bekijken. Dan bedoel ik niet dat je naar Australië moet. Maar gewoon eens je licht opsteken in een heel ander vakgebied. Je verwonderen, kijken, vragen stellen en de essentie naar bovenhalen. Ik heb een vak en levenswijze waardoor ik al makkelijk met heel veel verschillende mensen en vakgebieden in aanraking kom. Maar ik zoek het ook op.
Ik kan talrijke voorbeelden geven zowel uit verleden als heden waarbij ik me verwonderde over een activiteit. Je mag ook zeggen dat ik gewoon nieuwsgierig ben. Maar wel op een leuke manier.
Afgelopen week was ik weer eens bij Mark. Ik leerde hem twee jaar geleden kennen. Zijn vader had me over hem en zijn werkzaamheden verteld, maar kon niet al mijn vragen beantwoorden. Dus nam ik zelf contact op met Mark.
In een enorme hal was Mark bezig pallets met stapels computers te verplaatsen. Langs de muur stonden werktafels met allemaal apparatuur, daar waren een paar jongens met computers bezig.
Ik zag een pallet met oude laptops zoals ik ze van twintig jaar geleden kende, van die zware, dikke apparaten die je niet op je ‘schoot’ wilde hebben. Maar ook pallets vol vrijwel nieuwe laptops, met snellere procesoren dan de thuiscomputers die je bij computerwinkels vindt. Verder in de hal desktop computers in alle maten, servers van allerlei typen en staat van ouderdom en monitoren, van oude Eisa’s met beeldbuis tot moderne led flatscreens. Natuurlijk intrigeerde het me. Het verhaal achter die computers.
“Ik koop partijen op van grote bedrijven,” verklaart Mark. “Als zo’n bedrijf nieuwe computers gaat gebruiken, willen ze meestal alles vervangen. Want dan kunnen ze op alle computers één systeem installeren. Dat is makkelijker in beheer en onderhoud. Ik koop dan de oude computers. Dat kunnen computers zijn die er al twee jaar in gebruik waren, maar ook computers die de week daarvoor nog zijn aangeschaft.”
We lopen langs een aantal pallets en Mark vertelt, “Die jongens daar controleren alles wat binnenkomt. Ze noteren alle serienummers, maken de harddisk leeg met speciale apparatuur en voeren nog enkele handelingen uit. Pas als de lijsten met alle gegevens zijn gefiatteerd door de klant waar de computers vandaan komen, worden ze vrijgegeven en kan ik ze gereed maken voor doorverkoop”.
De meeste computers en overige apparatuur gaant naar het buitenland. Een deel wordt verkocht aan particulieren. “Dat doe die ik niet zelf,” legt Mark uit, “want dat kost me te veel tijd. En het vereist een andere aanpak, omdat particulieren vaak meer uitleg nodig hebben. En ze willen support en, laat ik maar zeggen zoals het is, ze hebben altijd wat te zeuren. Voor die verkoop lever ik aan enkele bedrijfjes, zoals CompuGein.”
“Het zijn voor particulieren prachtige machines. Ze zijn veel degelijker dan de thuiscomputers die in de folders staan. Alles bij deze bedrijfscomputers is gericht op betrouwbaarheid, de ventilator is groter, de soldeerpunten en printplaten kunnen veel meer warmte aan enzovoort. Het zijn geweldige machines voor mensen die teksten schrijven en andere kantoorachtige klussen. Voor gamers zijn ze wat minder geschikt. Hoewel er desktops en laptops bij zitten die zich als beesten gedragen”
Met drie desktops van DELL (optiplex 520) verlaat ik zijn hal. De technische specificaties die Mark me vertelt ben ik al snel vergeten. Het is iets met Dual Core, Intel Pentium 4 en een 250 Gb harddisk. Ze blijken ideaal voor het scanwerk dat ik doe. Ze staan alle drie tegelijk aan met een schakelkastje van Belkin ertussen, waardoor ik slechts één monitor nodig heb. Ze zijn bij dit grafische werk wellicht wat langzamer dan de nieuwste computers. Maar ze hebben me de afgelopen twee jaar nog nooit in de steek gelaten.
Een jaar geleden kocht ik een Lenovo T500 thinkpad voor 150 euro. De voormalige IBM, overgedaan aan het Chinese Lenovo, heeft een snelle T9600 processor en een 120 Gb harddisk Deze week heb ik er een nieuwe DELL bijgekocht, groter, sterker, sneller. Maar nog steeds voor 8 tientjes, kaal zonder monitor en ik moet de software hem zelf installeren.

Een willekeurig bericht
Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.