Notities en Maple

Nog steeds zie ik mensen delen uit de krant overschrijven, telefonnummers noteren op  een velletje papier en dergelijke. Zelf gebruik ik daarvoor al lange tijd de functies op mijn mobieltje. Met name de camera, de voicerecorder en de notitiefunctie.

Zie ik een bericht in een blad dat ik wil lezen, maar waar ik geen tijd voor heb of waar de gelegenheid er niet is, dan fotografeer ik het. Ook als er een leuke alinea in staat of een websiteverwijzing etc, dan fotografeer ik die. Als het niet fotografeerbare informatie is dan maak ik een notitie in het tekstprogrammaatje of ik spreek het in de voicerecorder in.

Regelmatig synchroniseer ik de gegevens met mijn computer. Als ik daarna zin en tijd heb verwerk ik het materiaal. Dat betekent dat ik de interessante delen (waar ik het voor fotografeerde) overschrijf, het fotobestandje bewaar in PDF en eventueel OCR gebruik,  een bestand alsnog verwijder etc.  Naast allerlei tijdelijke reminders, banknummernotities en inloggegevens staan er gedachtenspinsels en ideeën in.

Vrijwel alle gegevens, maar ook andere notities, bewaar ik in Maple Professional. Een outliner achtig PIM  (Personal Information Manager). Dit programma, dat ik inmiddels vier jaar gebruik, heb ik begin dit jaar vertaald naar het Nederlands (het is sinds versie 7.32 dus ook in het Nederlands te verkrijgen).

Maple Professional

Maple is een handig, gebruikersvriendelijk programma om documenten te beheren door hiërarchische bomen te maken waarin je documenten, notities, afbeeldingen, spraak en dergelijke kunt bewaren. De informatie wordt bewaard in een database (je kunt er zo veel maken als je wilt). De grootte van dit gegevensbestand is slechts gelimiteerd door de grootte van je opslagschijf.

Je kunt je gegevens met Maple in een oneindig aantal database-bestanden onderbrengen. Dit kan handig zijn om:

  • een zelden gebruikte database met gegevens bij te houden;
  • databases op onderwerp of gebruikers te scheiden;
  • gegevens per lokatie te scheiden (thuis.mpl, werk.mpl, etc.).

Het Maple gebruikersscherm geeft eenvoudig toegang tot alle beschikbare gereedschappen en functies om je gegevens te beheren. Het hoofdscherm van Maple ziet er zo uit:

1. Hoofdmenu.
2. Standaard werkbalk.
3. Opmaak werkbalk.
4. Horizontale lineaal.
5. Vertikale lineaal.
6. Boom venster.
7. Document venster.
8. Zoekresultaten venster.
9. Bladwijzer venster.
10. Statusbalk.

Je kunt het programma gratis downloaden. De evaluatieversie heeft vrijwel geen beperkingen, ook niet qua evaluatieduur. Je kunt zelf ontdekken welke mogelijkheden Maple heeft.

Zelf vind ik de exportfunctie heel handig. Je kunt bijvoorbeeld het gehele bestand als website exporteren of als CHM (windows help). De outline werkwijze is ideaal om te ordenen; niet alleen documenten e.d. , maar ook om ideeën of onderdelen van een businessplan te structureren. Je kunt vanuit tekst, knooppunten en dergelijke naar andere databases van Maple of andere bestanden linken. Het programma heeft ook veel functionaliteit ingebouwd, zoals een rekenmachine, een vreemde tekengenerator, een tabelfunctie en nog veel meer.

Bovenstaand bericht is geschreven op 18 november 2011 door in de categorie 2011, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Comments are closed.