Melding duistere zaken

Een meldformulier duistere zaken is een formulier dat iedereen, net als het verzekeringsschadeformulier, thuis heeft liggen en dat gratis verstuurd wordt naar een antwoordnummer wanneer een burger kleine meldingen heeft die mogelijk verband houden met criminele of daarop lijkende andere strafrechtelijke zaken. De gegevens komen in een grote database en instanties kunnen door combinaties van gegevens gevolgen trekken.

Bijv.
Burger A: Ik zag om 10.15 uur een rode auto met een duidelijk beschonken
bestuurder door de …straat rijden.
Burger B: Ik zag om ongeveer 10.00 een Opel Kadett een paaltje
schampen bij dat schoolplein in de …straat
Burger C: Ik zag een auto met kenteken XX.99.ZZ door de straat slalommen
richting het park
Politie:  Er is een kind op een fiets aangereden, maar niemand heeft het
gezien

Normaal gesproken zouden de burgers A, B en C niet hebben gereageerd. Hun verhaal is te klein en zelfs als het iets meer was… als je naar het politie bureau gaat zit je er uren voor alles is genoteerd. Het gaat hier ook niet om de melding (juridisch is het waarschijnlijk niet eens geldig). Maar de politie heeft er wel wat aan. Door de combinatie van kleine gegevens blijkt, bij verder onderzoek, dat het kenteken een rode Kadett blijkt te zijn. Navraag bij de eigenaar etc.
Een tweede, misschien wel belangrijker punt aan dit formulier is dat de burger een stukje onvrede (frustratie) kwijt kan. Zelfs wanneer dit formulier zo ver kan gaan dat bijv. uitkeringsfraude kan worden gemeld is die tweede functie niet te onderschatten. Ook al worden de gemelde gegevens verder niet door instanties gebruikt.

Evt. kan gekozen worden voor een systeem met codering (bijv. zoiets als SOFI-nummer) waardoor de betreffende burger wel bekend is bij de gegevens verzamelende instantie, maar toch, bij postale onderschepping anoniem is.

Dit idee is 1998 door mij geregistreerd voordat ik er over in gesprek ging met enkele mensen van o.a. het ministerie van Justitie. Een paar jaar later kwam er een website ‘meldmisdaad.nl’ maar dat heeft een minder vergaande opzet. Internet is natuurlijk een hele goede vervanging van een papieren formulier, al is het maar vanwege het voorkomen van overtypen. Meldmisdaad.nl zou, volgens mij,  haar drempel moeten verlagen en meer publiciteit moeten geven, waardoor het meer ingeburgerd raakt. Dan gaan de functies die ik voorzag ook werken.
Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 6 augustus 2011 door in de categorie 2011, Ideeën

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Comments are closed.