Kroning Koningin Beatrix

In de ochtend van 30 april 1980, om 10:06, ondertekende koningin Juliana in het Paleis op de Dam te Amsterdam, de akte van abdicatie en was Beatrix formeel koningin. ’s Middags volgde de ‘kroning’ in de Nieuwe Kerk, tijdens een plechtige zitting van de Staten-Generaal en in het bijzijn van vertegenwoordigers van Europese vorstenhuizen, ingehuldigd als Koningin der Nederlanden.

Polygoon en Polyvisie waren aanwezig om te filmen en fotograferen. De fotografen van Polyvisie (er waren extra fotografen ingehuurd) mochten niet bewegen. Allemaal hadden ze een vaste plek aangewezen gekregen in de kerk, van waaruit de plechtigheid kon worden vastgelegd.

Dit zijn de afbeeldingen die zijn gekozen voor de scholenserie ‘de kroning van een koningin’. Vanzelfsprekend zijn er veel meer afbeeldingen van de 30e april aanwezig in het archief. Er zijn overigens ook series gemaakt over de bruiloften van Beatrix en Margriet, de doop van Alexander en dergelijke. Ook hiervan is materiaal in het archief te vinden.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 30 november 2011 door in de categorie 2011, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Comments are closed.