Jack Nickelson als cinemagraphic

Cinemagraphs brengen foto’s tot leven

Foto’s blijven bijzonder. Een afbeelding waarin de tijd is bevroren op een al dan niet bijzonder moment. Het is wezenlijk anders dan een film/video. Gisteren ontdekte ik een mooie toepassing in animated gifs, waarmee de ouderwetse foto op een leuke manier iets extra’s krijgt. Ik had zelf bij het begin van deze site al een flashheader gemaakt met knipperende ogen geplaatst, maar deze toepassing gaat verder. Ze lijken op de animated poster waarvoor ik vorig jaar een overeenkomst afsloot.

Klik op afbeelding voor vergroting (1020×612)

Cinemagraphs

De Cinemagraphs zijn bedacht door Jamie Beck en in samenwerking met Kevin Burg uitgevoerd. Jamie is een fotograaf in New York City en Kevin een webdesigner met ervaring in filmontwerp. Op zijn prachtige site toont Jamie al enkele voorbeelden. Andere voorbeelden staan op de site van Coca Rocha.

Experimenteren

Jamie en Kevin werkten een jaar aan het vervolmaken van de Hires Animated Gifs. De eenvoudige maken ze nu in ongeveer 3 uur, een lastige duurt een dag of langer. Tijdens de Fashion Week in februari kreeg het ineens vorm toen Jamie Beck foto’s  maakte van het Canadese supermodel Coca Rocha. Zij noemde de door Jamie en Kevin geanimeerde foto’s Cinemagraphs, ‘foto’s die meer zijn dan een foto, maar niet helemaal een video’.

Beweging in beeld

Klik op afbeelding voor vergroting

In het begin waren het nog in hoog tempo achter elkaar geplaatste foto’s, zoals bij de meeste animated gifs. Maar geleidelijk werden het vloeiende beweging in geïsoleerde delen van een afbeelding. De Cinemagraphs voegen beweging toe aan ​​stilstaand beeld.

Het brengt spanning in het bevroren moment en lijkt inderdaad een subtiele tussenvorm (tussen foto en film), die dicht bij fotografie blijft. Het geeft de mogelijkheid de essentie van een persoon te vangen in een actie. De foto van Jack Nicholson met zijn maniakale blik in The Shining vind ik een prachtig voorbeeld daarvan.

Hieronder nog enkele voorbeelden. Meer cinemagraphs zijn te vinden op de bovenvermelde sites.

Jack Nicholson
Hepburn op bed
Bluesbrother Jake
Man uit film Fargo in kantoor
John Travolta danst
lezende manl
vrouw in zaal
Marlon Brando
Barton Fink
Oude mannetjes
Biljarter
tennisballetje
Lezende vrouw
Man op bank
Catharine Deneuve
Steve Buscemi
Man streelt vrouw
Man met bal aan elastiek

OK, de links nog even: de website van Coca Rocha en de website van Jamie Beck

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 6 december 2011 door in de categorie 2011, Algemeen, Foto & film

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Comments are closed.