Vreemd geklede komediant

In 1887 bedacht de Italiaanse antropoloog, criminoloog en gevangenisarts Cesare Lombroso dat je aan mensen kunt zien of ze crimineel zijn. Hij werd vooral bekend om zijn studie naar de lichamelijke kenmerken van criminelen, als bewijs voor hun erfelijke aanleg. Later, rond 1980, schreef hoogleraar Criminologie Wouter Buikhuizen zijn ideeën over de criminele aanleg van mensen. Hij vulde de ideeën van Lombroso aan met moderne inzichten. Hij benoemde ook het sociale aspect; het gedrag dat iemand kan ontwikkelen door invloed vanuit zijn omgeving. Bijvoorbeeld door een afwijkend uiterlijk. En dan hebben we sinds kort ook het pseudo-wetenschappelijke Somatologie van Emile Ratelband. Hij gaat er vanuit dat je aan iemands gelaatstrekken kunt zien wat voor persoon het is; niet per se crimineel. De eerste theorieën staan nog steeds in een slecht daglicht, de laatste is nog niet echt doorgebroken.

Veel mensen ontmoeten en dingen meemaken is de beste raadgever bij het (leren) (her)kennen van mensen. En als je wat ouder wordt, dan weet je dat je niet moet generaliseren. Maar je hoeft je mening ook niet altijd voor je te houden.

Een vriendin van me vertelde altijd direct bij het zien van iemand op televisie wat ze van die persoon vond. Ik hield meestal wijselijk mijn mond. Een enkele keer, als het me iets te gortig werd, dan gaf ik mijn mening die dan meestal afweek van die van haar.

Uiteindelijk is het toch vaak een eerste gevoel, helemaal wanneer je iemand alleen uit de media kent. Zo had ik bij een eerste blik op Albert Drent, toen directeur van het Hofnarretje, een slecht gevoel over die man. Is zoiets te verklaren en hoeveel daarvan moet ik bij mijzelf zoeken. Natuurlijk speelde zijn uiterlijk mee en zijn manier van bewegen. Ik had hem alleen maar gezien.

Later waren het wellicht ook de woorden die hij gebruikte en zijn argumentatie. Dan blijkt ie slaapfeestjes te hebben georganiseerd. Waarom doet zo iemand dat? Keith Bakkeer beweerde ook lange tijd onschuldig te zijn; we weten inmiddels hoe het met hem is afgelopen. Ik denk dat ik niet naast zit bij die Drent.

Gisteren bleek dat het OM niets heeft kunnen vinden van enig strafbaar feit, van samenwerking met Robert M (in kwade zin) en meer waarvan ze in het begin vermoedens had. En nu begint de man om zich heen te slaan. Hij wil ruim een ton schadevergoeding. Dat is terecht.

Maar ik ben benieuwd hoe dat gaat aflopen én wanneer ik mijn gelijk krijg. De inmiddels oud directeur van het Hofnarretje is in mijn ogen een vreemde komediant (zie wiki: Een nar is een vreemd geklede komediant). De nieuwe directeur is inmiddels al afgetreden omdat Drent zijn afspraken niet nakomt en zich overal mee bemoeit. Ratelband zou vanuit de somatologie zeggen ‘ik zag het al aan zijn kin, zijn hamsterwangen en zijn immer fronsende blik’, volgens Lombroso heeft ie criminele wenkbrauwen en Buikhuizen ontdekte dat Drent  veel te beschermd is opgevoed door een te dominante moeder en daardoor latent homoseksueel is.’

Voor verdere lezing: Drent vuistdiep in dubieuze websites (Geen Stijl), Drent wil schdevergoeding (Elsevier), zojuist vond ik de column van Joep Deudekom (AVRO Televizier), die er ongeveer net zo over denkt als ik.

In de tijd dat Wellink regelmatig op televisie was, hoorde ik elke keer een stemmetje roepen ‘leugenaar’. Toen ik enkele weken later bij een vriend naar het journaal zat te kijken en Wellink in beeld kwam, zei ik ‘intelligente man’ om eens te kijken naar de reactie. Die kwam. Want de vriend zei: ‘wellicht, maar vooral een hypocriete leugenaar’. Daarna bracht ik Wellink vaker ter sprake in gesprekken. Het maakte niet uit met wie ik sprak, bevriende leraar, psycholoog, drukker, garagehouder,taxichauffeur, allemaal hadden ze woorden van gelijke strekking.

Het sterkt me in de gedachte dat er meer is tussen hemel en aarde en dat we allemaal bewust of onbewust aanvoelen wat voor vlees we in de kuip hebben bij het zien van een persoon. Maar of dit is af te lezen aan iemands uiterlijk zoals Lombroso, Buikhuizen en Ratelband beweren, dat vraag ik me af.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 7 december 2011 door in de categorie 2011, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Comments are closed.