Noorwegen corrupt (!?)

Is Noorwegen corrupt ? In de auto luister ik de afgelopen tijd vooral naar Qmusic. Maar na de brand in de zendmast bij Hoogersmilde ontvang ik die zender niet overal optimaal.

Daarom zap ik regelmatig een beetje heen en weer van zender naar zender. Tijdens zo’n zaptocht kwam ik langs een zender waarbij iemand sprak over de corruptie in Noorwegen.

Gelukszoekers

Het was vlak na de aanslag door Anders Behring Breivik. De man die ik hoorde in het gesprek was, als ik het goed heb begrepen, een Noorse hoogleraar. Hij vertelde dat de grote toestroom van buitenlanders inderdaad een probleem is in Noorwegen. Daar hoorden volgens hem ook de Nederlanders, Engelsen en Duitsers bij die in Skandinavië geluk, rust e.d. zoeken.

Noorwegen corrupt

Een groter probleem was volgens hem echter de corruptie in zijn land. De sociaal democratische politici en hun vriendjes spelen elkaar opdrachten toe. Ze verdelen veel van het beschikbare geld onder elkaar. En beschikbare budgetten, bijvoorbeeld voor openbare werken, worden eerst afgeroomd ter eigen voordeel. Het vreet aan veel Noren die niet mee (kunnen) doen aan deze corruptie.

Ik realiseer me later pas wat ik, tussen het gekraak van de autoradio door, heb gehoord. Maar ik kan niet meer achterhalen welke zender het is geweest. En op internet vind ik geen enkele verwijzing naar het interview.

Gelukkig blijkt een paar dagen later dat een vriend hetzelfde interview heeft gehoord. Volgens hem was het inderdaad een Noorse hoogleraar.

Corruptie

Het bijzondere is dat we, een groepje vrienden waaronder de hierboven aangehaalde, vlak voor de aanslag door Breivik hadden gesproken over corruptie in Nederland. Die is er namelijk wel degelijk. En wellicht zelfs meer dan in Italië, het land dat altijd wordt genoemd maar waar het openlijk wordt beleden. In onze discussie kwam ook de vraag naar voren of Noorwegen corrupt is.

Dat kwam bijvoorbeeld door de verwondering die ik bij mezelf had ervaren, toen ik enkele jaren geleden vanuit Zweden naar Oslo reed. Direct over de grens met Noorwegen leek het alsof ik een ontwikkelingsland was binnengereden. Lag deze snelweg met zijn gaten, hobbels en scheuren in één van de rijkste landen ter wereld, vroeg ik me af.

Verraden na doorgeprikte sprookjesballon

Na de aanslag van Breivik voelden bewoners zich verraden stond in de krant, alsof de Noorse sprookjesballon was doorgeprikt. Maar ik had mensen gesproken in Noorwegen. Zoals veel Skandinaviërs zijn ze gesloten, maar als ze zich veilig weten openen ze zich. Ze lijken daarmee voor mij op de Tjechen die ik sprak vlak na het openen van de grenzen daar. Bij hen stond hun mening in het openbaar ook haaks op de in privé uitgesproken mening.

Ik kon de verhalen van de Noren niet altijd goed plaatsen. Onder andere doordat ze in het Engels moesten spreken omdat ik het Noors niet machtig ben. Maar ze leken op de regentisme-verhalen waar wij, en met name Pim Fortuijn, een aantal jaren geleden in Nederland over spraken. De verhalen over Nederlandse socialisten die in de achterkamertjes de poet onderling verdelen, vriendjes aan hoogleraar- en burgermeesterschappen helpen etc.

Noorwegen rijk en corrupt !?

Maar wat weten we feitelijk  van Noorwegen? Minder dan 5 miljoen inwoners. Rijk geworden in de zestiger jaren door de vondst van gas en olie. Groot pleitbezorger voor ontwikkelingen die leiden tot vrede in de wereld. Zou het kunnen dat mijn eigen observaties, tijdens een bezoek aan het land, tot verkeerde conclusies hebben geleid.

Mijn concluderende vraag is: hoe rijk ben je of kun je zijn als je geen kosten maakt, zelfs niet de noodzakelijke. Wellicht is Nederland rijker, maar hier worden wel, zelfs onnodige, kosten gemaakt om te zorgen dat ons wegennet er netjes bij ligt en dergelijke.

Gelukkig zijn er de uitspraken van die Noorse hoogleraar. Ik ben benieuwd of iemand weet wie hij is.

Lees ook: Noorwegen vanuit de arbeidsdeskundige 

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 13 augustus 2011 door in de categorie 2011, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Comments are closed.