Getty Images

Vandaag, om reden die ik wellicht binnenkort zal beschrijven, eens gekeken bij de concepten. Dat zijn de tekstjes waar ik ooit aan begon voor deze site, maar niet afmaakte. Dat kan omdat het onderwerp me bij nader inzien niet aanstond, ik nog te weinig informatie had, er een ander onderwerp gepaster was. Op 14 december vorig jaar was ik begonnen aan een tekst met bovenstaande titel.

Het begin van dat bericht ging over een gesprek dat vorig jaar op 5 december had plaatsgevonden bij Getty Images. Er was vooraf wat heen en weer gemaild; informatie over en fotomateriaal van mijn fotoarchief van Polyvisie. Op Sinterklaasdag was er het gesprek in London. Voor dat gesprek leken er drie opties mogelijk: Getty zou het archief kunnen overnemen, digitaliseren of het digitaliseren financieren tegen exclusief gebruik.

Het was gebleken dat de werkwijze van Polyvisie, en daarvoor van Polygoon, overeen kwam met de werkwijze van Getty Images. Beiden werkten sterk onderwerp gericht en op te verwachten actualiteit. En als dan het onderwerp was vastgesteld werd daar zo uitgebreid mogelijk in gedoken. Polyvisie deed dat en bouwde er, in vergelijking met Getty, een bescheiden fotoverzameling mee op van ruim 7 miljoen foto’s. Getty doet dat nog steeds met de inmiddels grootste verzameling ter wereld.

Tijdens het gesprek bleek dat ze zich bij Getty toch nog eens achter de oren hadden gewreven. Natuurlijk wilden ze graag helpen. Maar de drie opties waren van tafel. Ze hadden uiteindelijk aan zichzelf moeten toegeven dat het eigenlijk onzin was iets met het Polyvisie-archief te willen. Hoe mooi ook. Ze hadden zelf weliswaar 80 miljoen gedigitaliseerde afbeeldingen, maar een veel groter aantal negatieven, foto’s en dia’s die nog gedigitaliseerd moeten worden. Met andere woorden ze hadden al voldoende problemen met het werk dat er al lag.

Getty is in 1993 gestart en, evenals het Corbis van Bill Gates,  groot geworden van het aankopen van archieven. Ze kochten bijvoorbeeld het grotendeels nog ongedigitaliseerde archief van Hulton, het belangrijke persarchief van het Engelse tijdschrift Picture Post. Tijdens het gesprek werd naar dat archief verwezen. Ze hadden nog zo veel te doen… digitaliseren.

Digitaliseren is niet alleen scannen, wat veel mensen denken, maar het hele proces van een analoog beeld naar digitaal brengen. Dat betekent archiveren, selecteren, scannen, fotobewerking, annoteren (het van tags voorzien om de digitale foto te kunnen terugvinden), opslaan van digitaal op harddisken, opbergen van analoog materiaal vaak na ompakken in moderner verpakkingsmateriaal.

Dat hele proces kost veel geld en dat brengt me bij het punt waar ik vorig jaar op afknapte om door te schrijven. Wanneer je bij Google gaat zoeken op Getty Images krijg je om te beginnen allemaal pagina’s van Radar en dergelijke programma’s en forums. Dat gaat dan over gebruiksvergoeding van foto’s. Mensen die het onterecht vinden dat ze betalen of de bedragen te hoog vinden.

Daar is natuurlijk best wat over te zeggen. Misschien zijn de bedragen te hoog en de juridische claims en dreiging te hard. Maar aan de andere kant mag er ook begrip zijn voor een organisatie die cultureel erfgoed wil behouden en daar veel geld in moet investeren. Dat geld moet ergens vandaan komen.

Zoals ik elders al aangaf ben ik geen voorstander van lange auteursrechten. En denk ik ook dat we naar andere gebruiksmodellen gaan. Maar dan zullen ook de verdienmodellen anders moeten worden om digitalisering mogelijk te maken. Of we moeten als maatschappij de waarde van behoud van cultureel erfgoed onderkennen en bereid zijn op een andere manier financieel bij te dragen aan dat behoud.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 14 december 2012 door in de categorie 2012, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *